Biologiaa ja maantiedettä

Biologian ja maantieteen aiheet ja ilmiöt ovat niin mielenkiintoisia, etten niitä malta jättää kokonaan seuraamatta edes näin seniorikansalaisena. Olen ollut eläkkeellä lukion biologian ja maantieteen lehtorin virasta useita vuosia. Niinpä varsinaiseen pävittäiseen opetustyöhön liittyvät aktiviteet ovat luonnollisesti minulta loppuneet.
Jatkan kuitenkin näiden asioiden merkeissä harrastuspohjalta ja jaan materiaalia sivuillani.
Uutta ja ajankohtaista
- Seuraan jatkuvasti biologiaan ja maantieteeseen liittyviä asioita mm. Twitterissä ja liitän niitä ko. aiheen mukaisiin artikkeleihin.
Artikkelit: Yleistä tietoa ja ohjeita
- Tämä sivustoni ja sen artikkelit on kanava, jossa jaan myös lähinnä lukion biologian ja maantieteeseen liittyviä materiaalia, vaikka tämä ei olekaan pelkästään varsinaiseen opetustyöhön liittyvä sivusto.
- Järjestin artikkelien kategoriat uudelleen ja luovuin niiden ryhmittelystä lukion kurssien mukaan.
Päällekkäisyyttä kategorioiden sisällöissä väkisinkin on – Kategoriat ovat: - Avainsanoja on artikkelin lopussa.
- Aiheiden mukaan löydät artikkeleja ja sivuja myös “Etsi” – toiminnolla, joka on sivun oikeassa yläkulmassa ja oikeassa palkissa: tällöin löytyy ko. hakusanalla muutakin kuin varsinaisesti lukion biologiaan ja maantieteeseen tehtyjä artikkeleja tai sivuja.
- Joissain artikkeleissa on h5p- sovelluksilla tehtyä interaktiivista sisältöä ja tehtäviä.
- Jos johonkin aiheeseen ilmaantuu sitä koskevia uutisia tai muuta uutta tai ajankohtaista materiaalia, päivitän artikkelin siltä osin ja voin tarvittaessa muuttaa sen julkaisuaikaa päivityksen mukaiseksi.
- Etusivulle laitan näkyviin jonkin ajankohtaisen aiheen ja siihen liittyvät artikkelit
Materiaalin käytöstä
Artikkeleissa ei ole mukana varsinaisia valmiita tuntisuunnitelmia tai opetusvinkkejä, koska lähtökohtanani on se, että kukin opettaja rakentaa tuntinsa sekä muun opetuksensa omalla tavallaan.
Materiaali antaa tähän mahdollisuuksia esim. seuraavasti:
- Artikkelit ja sivut voi sellaisenaan linkittää omaan opetusmateriaaliin tai jakaa muutenkin.
- Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
- On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa linkkitekstissä kenen materiaalista on kyse.
- Artikkeleista voi poimia linkkejä , kuvia, videoita sekä animaatioita omaan oppimateriaaliin tai tunneille sekä kotona katsottavaksi.
Linkit tai jopa kokonaiset linkkilistat voi ottaa omaan käyttöön suoraan maalaa > kopioi > liitä- periaatteella - Runsaasta lähdemateriaalista voi laatia erilaisia sähköisiä tai muita tehtäviä.
- Sisällöstä ja sen toteutuksesta saa vinkkejä siihen, mistä saa erilaista materiaalia.
- Materiaalista löytyy ehkä entuudestaan tuntemattomia nettisovelluksia tai muuten saa uusia ideoita opetukseen.
Kuvat:
- Artikkeleissa on upotettuna omia valokuvia ja netistä otettuja CC- kuvia. Näitä netistä otettuja kuvia voit imuroida itsellesi ja käyttää ko. lisenssin ehdoin.
- Olen myös laittanut artikkeleihin linkkejä OpenStax- materiaalin kuviin: Niiden lisenssi on “Creative Commons Attribution 4.0 License” eli niitäkin voit imuroida itsellesi ja käyttää ko. lisenssin ehdoin
- Jos laitat kuvia edelleen jakoon tai julkaiset, kuviin on laitettava asianmukaisesti näkyviin lähde ja lisenssi.
- Katso sivu: OpenStax- materiaalin kuvat
- Valikoin Flickriin laittamistani valokuvista biologian ja maantieteen opetuksen soveltuvia kuvia ja jaan niitä opetuskäyttöön.