Biologiaa ja maantiedettä

Biologian ja maantieteen aiheet ja ilmiöt ovat niin mielenkiintoisia, etten niitä malta jättää kokonaan seuraamatta edes näin seniorikansalaisena. Olen ollut eläkkeellä lukion biologian ja maantieteen lehtorin virasta jo usemman vuoden. Niinpä varsinaiseen pävittäiseen opetustyöhön liittyvät aktiviteet ovat luonnollisesti minulta loppuneet.
Tässä kerron, kuinka jatkan näiden asioiden merkeissä harrastuspohjalta ja miten jaan materiaalia netissä.

Uutta ja ajankohtaista

 • Seuraan jatkuvasti biologiaan ja maantieteeseen liittyviä asioita mm. Twitterissä ja liitän niitä ko. aiheen mukaisiin artikkeleihin.


Sivun sisältö ja ankkurilinkit tällä sivulla:


Alasivut:


Artikkelit täällä: Yleistä tietoa ja ohjeita

 • Tämä sivustoni ja sen artikkelit on kanava, jossa jaan myös lähinnä lukion biologian ja maantieteeseen liittyviä materiaalia, vaikka tämä ei olekaan pelkästään varsinaiseen opetustyöhön liittyvä sivusto.
 • Järjestän artikkelit lukion kurssien mukaisiin kategorioihin ja merkkaan avainsanoilla. Niitä voi katsella ja etsiä näiden avulla. Artikkelien kategoriat löytyvät sivun oikeasta palkista, tältä sivulta ja  myös artikkelin otsikon alta: Niistä pääset näkemään ko. kategoriaan liitetyt muut artikkelit.
  Avainsanat ovat artikkelin lopussa.
 • Aiheiden mukaan löydät artikkeleja ja sivuja myös “Etsi” – toiminnolla, joka on sivun oikeassa yläkulmassa ja oikeassa palkissa: tällöin löytyy ko. hakusanalla muutakin kuin varsinaisesti lukion biologiaan ja maantieteeseen tehtyjä artikkeleja tai sivuja.
 • Kurssikategoriat tein aluksi opsin mukaan, mutta huomasin sen sellaisenaan hankalaksi: Nyt se on vain pohja tarkemmalle artikkelien aiheen mukaiselle järjestämiselle.
  • Lukion opetussuunnitelma 2015
  • Mukana on myös artikkeleja/kategorioita, joita ei opsissa ole sellaisenaan mainittu.
  • Kategoriat ovat kurssin aiheittain hierarkisesti aakkosjärjestyksessä – Eivät siis opsin mukaisessa järjestyksessä.
  • Kun enää ole aktiivisessa opetustyössä, minulla ei ole tarkkaa kuvaa siitä, miten saman tyyppiset aiheet jakautuvat kurssien kesken opuksessa ja oppikirjoissa: tästä syystä olen laittanut usein saman artikkelin eri kurssien kategoriaan.
 • Joissain artikkeleissa on h5p- sovelluksilla tehtyä interaktiivista sisältöä ja  tehtäviä.
 • Jos johonkin aiheeseen ilmaantuu sitä koskevia uutisia tai muuta uutta tai ajankohtaista materiaalia, päivitän artikkelin siltä osin ja muutan sen julkaisuaikaa päivityksen mukaiseksi. 
  • Tähän käytän myös Twitteriä
 • Artikkelien lisäksi biologiaa ja maantiedettä on mm. sivuilla:


  Artikkelien kategoriat löydät sivun oikeasta palkista ja tämän kuvan alta alasvetovalikoista 


  [Sivun alkuun]

Biologia

[Sivun alkuun]

Maantiede

[Sivun alkuun]Täällä olevan materiaalin käytöstä:

Artikkeleissa  ei ole mu­ka­na varsinaisia val­mii­ta tun­ti­suun­ni­tel­mia tai opetusvinkkejä, kos­ka läh­tö­koh­ta­nani on se, että ku­kin opet­ta­ja ra­ken­taa tun­tin­sa sekä muun ope­tuk­sen­sa omal­la ta­val­laan.
Ma­te­ri­aa­li an­taa tä­hän mah­dol­li­suuk­sia esim. seu­raa­vas­ti:

 1. Ar­tik­ke­lit ja sivut voi sel­lai­se­naan lin­kit­tää omaan ope­tus­ma­te­ri­aa­liin tai jakaa muutenkin.
  • Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
  • On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa linkkitekstissä kenen materiaalista on kyse.
 2. Ar­tik­ke­leis­ta voi poi­mia link­ke­jä , ku­via, vi­de­oi­ta sekä ani­maa­ti­oi­ta  omaan oppi­ma­te­ri­aa­liin tai tun­neil­le sekä ko­to­na kat­sot­ta­vak­si.
 3. Run­saas­ta läh­de­ma­te­ri­aa­lis­ta voi laa­tia eri­lai­sia säh­köi­siä tai mui­ta teh­tä­viä.
 4. Si­säl­lös­tä ja sen to­teu­tuk­ses­ta saa vink­ke­jä sii­hen, mis­tä saa eri­lais­ta ma­te­ri­aa­lia.
 5. Ma­te­ri­aa­lis­ta löy­tyy ehkä en­tuu­des­taan tun­te­mat­to­mia net­ti­so­vel­luk­sia tai muu­ten saa uu­sia ide­oi­ta ope­tuk­seen.

[Sivun alkuun]


Diigo:

https://www.diigo.com/user/akeope

   • Laitan Diigooni edelleen talteen hyviä nettilähteitä, joita poimin eri eri medioista, Twitteristä ja Facebookista. Niitähän myös bige- opettajat ansiokkaasti muille ko. foorumeilla jakavat.
   • Tagitan linkit aiheittain, mutta en enää kurssien mukaan.

Twitter:

https://twitter.com/Akentti

[Sivun alkuun]

Kuvat:

 • Artikkeleissa on upotettuna omia valokuvia ja netistä otettuja CC- kuvia. Niitä voit imuroida itsellesi ja käyttää ko. lisenssin ehdoin.
  • Olen myös laittanut artikkeleihin linkkejä OpenStax- materiaalin kuviin: Niiden lisenssi on “Creative Commons Attribution 4.0 License” eli niitäkin voit  imuroida itsellesi ja käyttää ko. lisenssin ehdoin
  • Jos laitat kuvia edelleen jakoon tai julkaiset, kuviin on laitettava asianmukaisesti näkyviin lähde ja lisenssi.
 • Valikoin Flickriin laittamistani valokuvista biologian ja maantieteen opetuksen soveltuvia kuvia ja jaan niitä opetuskäyttöön.
 • Elokuun alussa 2017 kävin läpi kuvani ja tagitin ne uuden opsin mukaisesti. Tämä toimi minun pitäisi päivittää.
 • Opasteita kuvien CC- kuvien löytämiseen ja Flickr- kuvien upottamiseen:

[Sivun alkuun]

Twitter:

[Sivun alkuun]

Share

Interaktiivisia tehtäviä biologiasta ja maantieteestä

Kokoan tähän esimerkkejä interaktiivista tehtävistä, jotka olen toteuttanut H5P- työkaluilla. Tehtävät on upotettu sivulle. Silloin, kun olen jakanut sisällön Creative Commons Attribution 4.0 International-lisenssillä, tehtävän yhteydessä on linkki h5p.org- sivulle. Tehtävän alla on upotusnappi silloin, kun olen sallinut sen jakamisen. “Rights of use”- napista näet tehtävissä olevien kuvien käyttöoikeudet. Täällä WordPressissä h5p on sovelluksena minulla …

Share

Kuvia ja videoita opetusmateriaaliin

Netistä löytyy runsaasti kuvia ja videoita sekä animaatioita, joita voi käyttää joko aivan vapaasti tai määrätyin ehdoin omassa opetus- tai muussa materiaalissa kuten esim. pp- esityksissä tai nettisivulla. Lisäksi löytyy sivustoja ja sovelluksia, joiden avulla saa käyttöönsä erilaisia kartta- ja paikkatietoaineistoa sekä  satelliittikuvia. Sivun sisältö Tekijänoikeuksista ja CC- järjestelmästä Kuvien ja videoiden etsiminen Oma opastukseni …

Share

Muista eliöistä kuin linnuista

Tälle sivulle kokoan tietoa muista eliöistä kuin linnuista. Niistä on runsaasti materiaalia omilla sivuillaan. Näin alkuun upotan tänne Twitteristä valikoituja twiittejä "Frankenfish, eväkäs kalkkarokäärme" – vedestä maalle ryömivä petokala leviää vieraslajina Yhdysvalloissa https://t.co/JBO6tYgHG6 #uutisvahti — Aarne Hagman (@Akentti) October 15, 2019 How long animals live: 🐭 1 🐸 5 🦘 6 🐔 10 🐶 13 …

Share

Omia kuviani opetusmateriaaliin

Valikoin Flickrissä julkaisemistani kuvista ne, jotka minusta soveltuvat lukion biologian ja maantieteen opetukseen ja annan ne käyttöön CC- lisenssillä. Kuvat ovat kaikki yhdessä albumissa ja erikseen kurssialbumeissa. Koska olen kuvannut ja edelleen kuvaan enimmäkseen luontoa ja maisemia Suomesta, löytyy soveliaita kuvia eniten ge2- ja bi2- kursseihin ja jonkun verran myös ge3- kurssiin. Joistakin kursseista ei ole …

Share

Sää- ja luonnonilmiöt

Kuvat löytyvät Flickrin albumeista.Tähän tai koonnut valikoiman mielestäni parhaista ja monipuolisimmista kuvista sekä artikkelini näistä aiheista.  Sää Luonnonilmiöt Päivitän täällä olevia kuvia ajan kanssa. Linkkejä aiheita käsitteleviin  artikkeleihini täällä: Kevät keikkuen tulevi 30.4.2015 Auringonpimennys 20.3.2015 20.3.2015 Revontulien loistetta 17.3.2015 Kaksi talvista haloa 28.12.2014 Superkuu 24.6.2013 Aurigonpimennystä tiiraamassa 4.1.2011 Suomessa valkea kuorrutus 16.1.2010 Lämpönennätys, savua maisemassa …

Share

Satelliittikuvia

Tähän artikkeliin on koottu linkkejä satelliittikuviin kursseittain ja aiheittain. Aiheen otsikko on samalla linkki ko. kategorian artikkeleihin, jos niitä ko. aiheesta on Listaa päivitetään! * = Kuva liitetty ko. artikkeliin Satelliittikuvia löytyy näistä lähteistä: Nasa World View NASAn kuvat ovat täysin vapaasti käytettävissä (public domain): Kuvan lähteeksi NASA Worldview. NOAA; Imagery and Data Terms of …

Share