Biologiaa ja maantiedettä

vesistot_maaninka_korkeakoski_01

Biologian ja maantieteen aiheet ja ilmiöt ovat niin mielenkiintoisia, etten niitä malta jättää kokonaan seuraamatta edes näin seniorikansalaisena. Olen ollut eläkkeellä lukion biologian ja maantieteen lehtorin virasta jo usemman vuoden. Niinpä varsinaiseen pävittäiseen opetustyöhön liittyvät aktiviteet ovat luonnollisesti minulta loppuneet. Tässä kerron, kuinka jatkan näiden asioiden merkeissä harrastuspohjalta ja miten jaan materiaalia netissä.

Informaation päivitys: 2.10.2018

Sivun sisältö ja ankkurilinkit tällä sivulla:


Artikkelit täällä:

 • Elokuusta 2018 alkaen tämä sivustoni ja sen artikkelit on tärkein kanava, jossa jaan myös uutta lukion biologian ja maantieteeseen liittyviä materiaalia, vaikka tämä ei olekaan pelkästään varsinaiseen opetustyöhön liittyvä sivusto.
 • Järjestän artikkelit lukion kurssin mukaisiin kategorioihin ja tagitan aiheittain. Niitä voi katsella ja etsiä alla olevien kategorioiden avulla. Aiheiden mukaan löydät sisältöä sivun oikeassa yläkulmassa ja kalenterin alla olevalla “Etsi” – toiminnolla.
 • Ennen kuin  poistan verkkolehteni kokonaan (kts alla) siirrän ja päivitän tänne siellä olevia artikkeleja. Ne jäävät edelleen myös sinne, mutta siellä en enää niitä päivitä eli en mm. tarkista, toimivatko linkit.
 • Alla linkit artikkeleihin kurssikategorioiden mukaan.
 •  Täällä on myös sivuillani aikaisemmin julkaistuja artikkeleja, joiden sisällöissä on kurssien asioita.
 • Joissain artikkeleissa on h5p- sovelluksilla tehtyä interaktiivista sisältöä ja  tehtäviä.
 • Artikkelit ja niiden runsas lähde- ja kuva-aineisto on tarkoitettu rikastamaan opetusta ja opiskelua.
 • Jos johonkin aiheeseen ilmaantuu sitä koskevia uutisia tai muuta ajankohtaista materiaalia, päivitän artikkelin siltä osin ja muutan sen julkaisuaikaa.
 • Artikkelien lisäksi biologiaa ja maantiedettä on mm. sivuilla:

Sivun alkuun

Lukion biologia näillä sivuilla

Verkkolehden artikkeleissa on linkki tänne, kun olen julkaissut vastaavan päivitetyn artikkelin täällä.

BI1 Elämä ja evoluutio

Sivun alkuun


BI2 Ekologia ja ympäristö

Sivun alkuun

BI3 Solu ja perinnöllisyys

Sivun alkuun

BI4 Ihmisen biologia

Sivun alkuun

Sivun alkuun

Lukion maantiede näillä sivuilla

Verkkolehden artikkeleissa on linkki tänne, kun olen julkaissut vastaavan päivitetyn artikkelin täällä.

GE1 Maailma muutoksessa

Sivun alkuun

GE2 Sininen planeetta

Sivun alkuun

GE3 Yhteinen maailma

Sivun alkuun

GE4 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta

Sivun alkuun

Täällä olevan materiaalin käytöstä:

Artikkeleissa  ei ole mu­ka­na val­mii­ta tun­ti­suun­ni­tel­mia tai teh­tä­viä, kos­ka läh­tö­koh­ta­na on se, että ku­kin opet­ta­ja ra­ken­taa tun­tin­sa sekä muun ope­tuk­sen­sa omal­la ta­val­laan.
Ma­te­ri­aa­li an­taa tä­hän mah­dol­li­suuk­sia esim. seu­raa­vas­ti:

 • Ar­tik­ke­lit ja sivut voit sel­lai­se­naan lin­kit­tää omaan ope­tus­ma­te­ri­aa­liin tai jakaa muutenkin.
  • Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
  • On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa linkitekstissä kenen materiaalista on kyse.
 • Verkkolehtien ja kuvien käytöstä on ohjeet niissä erikseen.
 • Katso sivu: “Omia kuviani opetusmateriaaliin”
 • Ar­tik­ke­leis­ta voit poi­mia link­ke­jä , ku­via, vi­de­oi­ta sekä ani­maa­ti­oi­ta  omaan oppi­ma­te­ri­aa­liin tai tun­neil­le sekä ko­to­na kat­sot­ta­vak­si.
 • Run­saas­ta läh­de­ma­te­ri­aa­lis­ta voi laa­tia eri­lai­sia säh­köi­siä tai mui­ta teh­tä­viä.
 • Si­säl­lös­tä ja sen to­teu­tuk­ses­ta saa vink­ke­jä sii­hen, mis­tä saa eri­lais­ta ma­te­ri­aa­lia.
 • Ma­te­ri­aa­lis­ta löy­tyy ehkä en­tuu­des­taan tun­te­mat­to­mia net­ti­so­vel­luk­sia tai muu­ten saa uu­sia ide­oi­ta ope­tuk­seen.

Sivun alkuun

Verkkolehdet:

Kokosin vuosien mittaan keräämäni ja osin myös tekemäni opetusta rikastavan materiaalin verkkolehdiksi, jotka laitoin julkiseen jakoon vuonna 2014.

Päivitin ne uuteen opsiin syksyllä 2016. Olen poistanut elokuun alussa 2017 kaikki vanhan opsin mukaiset lehdet GE3 Riskien maailma- lehteä lukuunottamatta. Siinä olevaa materiaalia on etenkin uudessa GE1- kurssin lehdessä ja jonkin verran myös GE2- ja GE3- kurssin lehdissä. Ajattelin kuitenkin, että on hyvä vielä säilyttää tämä lehti, johon on koottu ko. aiheen mukainen materiaali.

Vielä elokuussa 2017  kävin  läpi lehdissä olevia linkkejä ja lisäsin uusia hyviä lähteitä sekä muutamia kuvia. 
Tästä lähtien (elokuu 2018) en enää päivitä lehtiä miltään osin . Se vaatisi varsin suuren työpanoksen: Aika monen artikkelin tekstissä on jo vanhentunutta tietoa, lähdelinkkien toimivuus pitäisi testata ja uusia, ajankohtaisia ja  parempia lähteitä lisätä. 

Lehdet ovat nykyisessä muodossaan ja siis päivittämättä käytössä vielä tämän lukuvuoden 2018-2019. Keväällä poistan lehdet kokonaan. Niissä on minusta sen verran paljon ja hyvin järjestettyä materiaalia, että saat ottaa talteen minun luvallani siellä olevaa sisältöä talteen ennen kuin ne häipyvät kokonaan – Tässä opastusta siihen:

Opastussivu – Vekkolehtieni materiaalia talteen

Linkit lehtiin:

Uuden opsin mukaiset lehdet (2016)

Sivun alkuun
Diigo:
https://www.diigo.com/user/akeope

 • Laitan Diigooni edelleen (mutta en enää systemaattisesti) talteen hyviä nettilähteitä, joita poimin eri eri medioista, Twitteristä ja Facebookista. Niitähän myös bige- opettajat ansiokkaasti muille ko. foorumeilla jakavat.
 • Tagitan linkit aiheittain, mutta en enää kurssien mukaan. Kurssilehtiini en enää niitä lisää.


Twitter:
https://twitter.com/Akentti

Sivun alkuun

Valokuvat:

Sivun alkuun
Näiden materiaalien käyttö:

 • Voit toki aivan vapaasti linkittää kaikki julkisesti jakamani sivut kuten diigon kurssilistat ja näillä sivuilla olevan materiaalin, joilla on osoite omaan opetusmateriaaliisi. Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
 • On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa kenen materiaalista on kyse.
 • Verkkolehtien ja kuvien käytöstä on ohjeet niissä erikseen.
Share

Flickr- kuvan upottaminen sivulle

Sivullani “Omia kuviani opetusmateriaaliin” olen selostanut, kuinka Flickrissä olevia CC- kuviani voi imuroida itselleen ja miten ne liitetään vaikkapa omaan opetusmateriaaliin. Minulla on myös sivu, jossa opastan CC- kuvien löytämiseen. Tässä on opastus siitä, kuinka Flickrin kuvan voi upottaa omalle nettisivulle suoraan Flickristä. Luonnollisesti kuvassa pitää olla tällaisen jatkokäytön salliva CC- lisenssi tai kuvan käyttöön on saatu …

Share

Kuvia opetusmateriaaliin

Netistä löytyy runsaasti kuvia, joita voi käyttää joko aivan vapaasti tai määrätyin ehdoin omassa opetus- tai muussa materiaalissa kuten esim. pp- esityksissä tai nettisivulla. Luonnollisesti näitä opastuksia ja kuvien lähteitä suosittelen jakamaan myös opiskelijoille heidän tuotoksissaan käytettäväksi. Tässä on aluksi linkkejä esityksiiin, joissa on perusteellisesti selostettu tekijänoikeuksia ja CC- järjestelmää: Itä-Suomen yliopisto: Miten löydän avoimia …

Share

Omia kuviani opetusmateriaaliin

Valikoin Flickrissä julkaisemistani kuvista ne, jotka minusta soveltuvat lukion biologian ja maantieteen opetukseen ja annan ne käyttöön CC- lisenssillä. Kuvat ovat kaikki yhdessä albumissa ja erikseen kurssialbumeissa. Koska olen kuvannut ja edelleen kuvaan enimmäkseen luontoa ja maisemia Suomesta, löytyy soveliaita kuvia eniten ge2- ja bi2- kursseihin ja jonkun verran myös ge3- kurssiin. Joistakin kursseista ei ole …

Share

Sää- ja luonnonilmiöt

Kuvat löytyvät Flickrin albumeista.Tähän tai koonnut valikoiman mielestäni parhaista ja monipuolisimmista kuvista sekä artikkelini näistä aiheista.  Sää Luonnonimiöt Päivitän täällä olevia kuvia ajan kanssa. Linkkejä aiheita käsitteleviin  artikkeleihini täällä: Kevät keikkuen tulevi 30.4.2015 Auringonpimennys 20.3.2015 20.3.2015 Revontulien loistetta 17.3.2015 Kaksi talvista haloa 28.12.2014 Superkuu 24.6.2013 Aurigonpimennystä tiiraamassa 4.1.2011 Suomessa valkea kuorrutus 16.1.2010 Lämpönennätys, savua maisemassa …

Share

Siirtolohkareet

Matkoilla ja retkillä olen käynyt monellakin siirtolohkareella tai lohkareryhmällä sen takia, että ne ovat erittäin suosittuja geokätkön paikkoja. Tässä kokoelma niitä. Kuvan alla on linkki mahdolliseen selostukseen ko. kivestä ja linkki karttapaikkaan. Täydennän tätä artikkelia, kun kiviä kertyy matkan varrella lisää. Tietoa siirtolohkareista: Diigoni kokelma Lähde Kartta Kartta Kartta Kartta  Kartta Kartta Kartta Kartta Tietoa siirtolohkareista: …

Share

Tehtäviä biologiasta ja maantieteestä

Kokoan tähän esimerkkejä interaktiivista tehtävistä, jotka olen toteuttanut H5P- työkaluilla. Tehtävät on upotettu sivulle. Silloin, kun olen jakanut sisällön Creative Commons Attribution 4.0 International-lisenssillä, tehtävän yhteydessä on linkki h5p.org- sivulle. Tehtävän alla on upotusnappi silloin, kun olen sallinut sen jakamisen. “Rights of use”- napista näet tehtävissä olevien kuvien käyttöoikeudet. Täällä WordPressissä h5p on sovelluksena minulla …

Share

Verkkolehtieni materiaalia talteen

Poistan verkkolehteni lukuvuoden 2018-2019 lopussa. Sen ajan ne ovat nykyisessä muodossaan käytössä. Niitä pitäisi päivittää ja muutenkin pitää kunnolla yllä. Tämä on sen verran vaativaa puuhaa, etten sitä enää näin monta vuotta eläkkeellä oltuani aio jatkaa. Tällä sivulla kerron, kuinka saat minun luvallani niiden materiaalia talteen, jos haluat niitä edelleen käyttää. Linkit lehtiin: Lehtien esittely …

Share