Biologiaa ja maantiedettä

vesistot_maaninka_korkeakoski_01

Biologian ja maantieteen aiheet ja ilmiöt ovat niin mielenkiintoisia, etten niitä malta jättää kokonaan seuraamatta edes näin seniorikansalaisena. Olen ollut eläkkeellä lukion biologian ja maantieteen lehtorin virasta jo usemman vuoden. Niinpä varsinaiseen pävittäiseen opetustyöhön liittyvät aktiviteet ovat luonnollisesti minulta loppuneet. Tässä kerron, kuinka jatkan näiden asioiden merkeissä harrastuspohjalta ja miten jaan materiaalia netissä.

Informaation päivitys: 6.12.2018

Sivun sisältö ja ankkurilinkit tällä sivulla:


Artikkelit täällä: Yleistä tietoa ja ohjeita

 • Elokuusta 2018 alkaen tämä sivustoni ja sen artikkelit on tärkein kanava, jossa jaan myös uutta lukion biologian ja maantieteeseen liittyviä materiaalia, vaikka tämä ei olekaan pelkästään varsinaiseen opetustyöhön liittyvä sivusto.
 • Järjestän artikkelit lukion kurssin mukaisiin kategorioihin ja tagitan (merkkaan avainsanalla) aiheittain. Niitä voi katsella ja etsiä alla olevien kategorioiden avulla. Artikkelin kategoriat löytyvät myös sen päällä olevasta valikosta: Niistäkin pääset näkemään ko. kategoriaan liitetyt muut artikkelit.
 • Aiheiden mukaan löydät sisältöä myös sivun oikeassa yläkulmassa ja kalenterin alla olevalla “Etsi” – toiminnolla: tällöin löytyy ko. hakusanalla muutakin sisältöä kuin varsinaisesti lukion biologiaan ja maantieteeseen tehty artikkeli.
 • Alla linkit artikkeleihin kurssikategorioiden mukaan.
  • Ne on otettu lukion opetussuunnitelmasta 2015
  • Mukana on myös artikkeleja/kategorioita, joita ei opsissa ole sellaisenaan mainittu.
  • Kun enää ole aktiivisessa opetustyössä, minulla ei ole tarkkaa kuvaa siitä, miten saman tyyppiset aiheet jakautuvat kurssien kesken: tästä syystä olen laittanut usein saman artikkelin eri kurssien kategoriaan.
 •  Täällä on myös sivuillani aikaisemmin julkaistuja artikkeleja, joiden sisällöissä on kurssien asioita.
 • Joissain artikkeleissa on h5p- sovelluksilla tehtyä interaktiivista sisältöä ja  tehtäviä.
 • Artikkelit ja niiden runsas lähde- ja kuva-aineisto on tarkoitettu rikastamaan opetusta ja opiskelua.
 • Jos johonkin aiheeseen ilmaantuu sitä koskevia uutisia tai muuta ajankohtaista materiaalia, päivitän artikkelin siltä osin ja muutan sen julkaisuaikaa.
 • Artikkelien lisäksi biologiaa ja maantiedettä on mm. sivuilla:

Artikkelien kategoriat kursseittain:
BI3 Solu ja perinnöllisyys

[Sivun alkuun]


BI4 Ihmisen biologia

[Sivun alkuun]


[Sivun alkuun]

[Sivun alkuun]
[Sivun alkuun]


GE3 Yhteinen maailma

[Sivun alkuun]


GE4 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta

[Sivun alkuun]Täällä olevan materiaalin käytöstä:

Artikkeleissa  ei ole mu­ka­na val­mii­ta tun­ti­suun­ni­tel­mia tai teh­tä­viä, kos­ka läh­tö­koh­ta­na on se, että ku­kin opet­ta­ja ra­ken­taa tun­tin­sa sekä muun ope­tuk­sen­sa omal­la ta­val­laan.
Ma­te­ri­aa­li an­taa tä­hän mah­dol­li­suuk­sia esim. seu­raa­vas­ti:

 1. Ar­tik­ke­lit ja sivut voit sel­lai­se­naan lin­kit­tää omaan ope­tus­ma­te­ri­aa­liin tai jakaa muutenkin.
  • Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
  • On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa linkitekstissä kenen materiaalista on kyse.
 2. Verkkolehtien ja kuvien käytöstä on ohjeet niissä erikseen.
 3. Ar­tik­ke­leis­ta voit poi­mia link­ke­jä , ku­via, vi­de­oi­ta sekä ani­maa­ti­oi­ta  omaan oppi­ma­te­ri­aa­liin tai tun­neil­le sekä ko­to­na kat­sot­ta­vak­si.
 4. Run­saas­ta läh­de­ma­te­ri­aa­lis­ta voi laa­tia eri­lai­sia säh­köi­siä tai mui­ta teh­tä­viä.
 5. Si­säl­lös­tä ja sen to­teu­tuk­ses­ta saa vink­ke­jä sii­hen, mis­tä saa eri­lais­ta ma­te­ri­aa­lia.
 6. Ma­te­ri­aa­lis­ta löy­tyy ehkä en­tuu­des­taan tun­te­mat­to­mia net­ti­so­vel­luk­sia tai muu­ten saa uu­sia ide­oi­ta ope­tuk­seen.

[Sivun alkuun]

Verkkolehdet:

Kokosin vuosien mittaan keräämäni ja osin myös tekemäni opetusta rikastavan materiaalin verkkolehdiksi, jotka laitoin julkiseen jakoon vuonna 2014.

Päivitin ne uuteen opsiin syksyllä 2016. Olen poistanut elokuun alussa 2017 kaikki vanhan opsin mukaiset lehdet GE3 Riskien maailma- lehteä lukuunottamatta. Siinä olevaa materiaalia on etenkin uudessa GE1- kurssin lehdessä ja jonkin verran myös GE2- ja GE3- kurssin lehdissä. Ajattelin kuitenkin, että on hyvä vielä säilyttää tämä lehti, johon on koottu ko. aiheen mukainen materiaali.

Vielä elokuussa 2017  kävin  läpi lehdissä olevia linkkejä ja lisäsin uusia hyviä lähteitä sekä muutamia kuvia.
Elokuusta 2018 en enää päivitä lehtiä miltään osin . Aika monen artikkelin tekstissä on jo vanhentunutta tietoa, lähdelinkkien toimivuus pitäisi testata ja uusia, ajankohtaisia ja  parempia lähteitä lisätä.
Olen siirtänyt vekkolehtien materiaalia talteen tänne omille sivuilleni tekemällä ko. verkkolehden artikkelista vastaavan artikkelin tänne. Täällä ne myös toimivat teknisesti paremmin ja niitä on kätevä päivittää uudella sisällöllä.

Lehdet ovat nykyisessä muodossaan ja päivittämättä käytössä vielä tämän lukuvuoden 2018-2019 aikana seuraavasti: Kun  olen siirtänyt ja päivittänyt jonkin kurssin verkkolehden kaikki käyttökepoiset artikkelit tänne, poistan lehden kokonaan.

Linkit lehtiin:

Uuden opsin mukaiset lehdet (2016)

Sivun alkuun

Diigo:
https://www.diigo.com/user/akeope

 • Laitan Diigooni edelleen talteen hyviä nettilähteitä, joita poimin eri eri medioista, Twitteristä ja Facebookista. Niitähän myös bige- opettajat ansiokkaasti muille ko. foorumeilla jakavat.
 • Tagitan linkit aiheittain, mutta en enää kurssien mukaan. Kurssilehtiini en enää niitä lisää, mutta päivitän niillä täällä olevia artikkeleja.

Twitter:
https://twitter.com/Akentti

Sivun alkuun

Valokuvat:

Sivun alkuun
Näiden materiaalien käyttö:

 • Voit toki aivan vapaasti linkittää kaikki julkisesti jakamani sivut kuten diigon kurssilistat ja näillä sivuilla olevan materiaalin, joilla on osoite omaan opetusmateriaaliisi. Tämä pitää tapahtua kuitenkin niin, että ne avautuvat osoite näkyvissä omaan ikkunaan.
 • On luonnollisesti hyvän tavan mukaista ilmoittaa kenen materiaalista on kyse.
 • Verkkolehtien ja kuvien käytöstä on ohjeet niissä erikseen.


Twitter:

Share

Kuvia opetusmateriaaliin

Netistä löytyy runsaasti kuvia, joita voi käyttää joko aivan vapaasti tai määrätyin ehdoin omassa opetus- tai muussa materiaalissa kuten esim. pp- esityksissä tai nettisivulla. Luonnollisesti näitä opastuksia ja kuvien lähteitä suosittelen jakamaan myös opiskelijoille heidän tuotoksissaan käytettäväksi. Tässä on aluksi linkkejä esityksiiin, joissa on perusteellisesti selostettu tekijänoikeuksia ja CC- järjestelmää: Itä-Suomen yliopisto: Miten löydän avoimia …

Share

Omia kuviani opetusmateriaaliin

Valikoin Flickrissä julkaisemistani kuvista ne, jotka minusta soveltuvat lukion biologian ja maantieteen opetukseen ja annan ne käyttöön CC- lisenssillä. Kuvat ovat kaikki yhdessä albumissa ja erikseen kurssialbumeissa. Koska olen kuvannut ja edelleen kuvaan enimmäkseen luontoa ja maisemia Suomesta, löytyy soveliaita kuvia eniten ge2- ja bi2- kursseihin ja jonkun verran myös ge3- kurssiin. Joistakin kursseista ei ole …

Share

Sää- ja luonnonilmiöt

Kuvat löytyvät Flickrin albumeista.Tähän tai koonnut valikoiman mielestäni parhaista ja monipuolisimmista kuvista sekä artikkelini näistä aiheista.  Sää Luonnonimiöt Päivitän täällä olevia kuvia ajan kanssa. Linkkejä aiheita käsitteleviin  artikkeleihini täällä: Kevät keikkuen tulevi 30.4.2015 Auringonpimennys 20.3.2015 20.3.2015 Revontulien loistetta 17.3.2015 Kaksi talvista haloa 28.12.2014 Superkuu 24.6.2013 Aurigonpimennystä tiiraamassa 4.1.2011 Suomessa valkea kuorrutus 16.1.2010 Lämpönennätys, savua maisemassa …

Share

Tehtäviä biologiasta ja maantieteestä

Kokoan tähän esimerkkejä interaktiivista tehtävistä, jotka olen toteuttanut H5P- työkaluilla. Tehtävät on upotettu sivulle. Silloin, kun olen jakanut sisällön Creative Commons Attribution 4.0 International-lisenssillä, tehtävän yhteydessä on linkki h5p.org- sivulle. Tehtävän alla on upotusnappi silloin, kun olen sallinut sen jakamisen. “Rights of use”- napista näet tehtävissä olevien kuvien käyttöoikeudet. Täällä WordPressissä h5p on sovelluksena minulla …

Share

Verkkolehtieni materiaalia talteen

Poistan verkkolehteni lukuvuoden 2018-2019 lopussa. Sen ajan ne ovat nykyisessä muodossaan käytössä. Niitä pitäisi päivittää ja muutenkin pitää kunnolla yllä. Tämä on sen verran vaativaa puuhaa, etten sitä enää näin monta vuotta eläkkeellä oltuani aio jatkaa. Tällä sivulla kerron, kuinka saat minun luvallani niiden materiaalia talteen, jos haluat niitä edelleen käyttää. Linkit lehtiin: Lehtien esittely …

Share