CC- kuvia opetusmateriaaliin

kuvia_opetusmateriaaliin_dna

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=31530&picture=structure-of-dna

Netistä löytyy runsaasti kuvia, joita voi käyttää joko aivan vapaasti tai määrätyin ehdoin omassa opetus- tai muussa materiaalissa kuten esim. pp- esityksissä tai nettisivulla.

Olen vapauttanut omia kuviani opetuskäyttöön

Tässä on aluksi linkkejä esityksiiin, joissa on perusteellisesti selostettu tekijänoikeuksia ja CC- järjestelmää:

Näiden avulla löytyy kuvia:

Itse minun piti perehtyä tähän asiaan etenkin silloin, kun tein sähköisiä tehtäviä Moodleen ja kokosin kuvamateriaalia nettilehtiini.
Olen näiden kokemusten rikastuttamana laatinut aiheesta opastuksen. Se on suunnattu lähinnä opettajille, mutta käy toki opiskelijoillekin silloin, kun he tekevät esim. tutkielmiaan.

Tässä aluksi muutamia näkökohtia aiheesta omien kokemusten valossa:

  • Sekä täysin vapaasti käytettäviä (“Public Domain”) että CC- kuvia löytyy netistä runsaasti.
  • Valokuvia suojaavat ns. lähioikeudet eli valokuvaan on sen ottajalla 50 vuotta yksinoikeudet.
  • Piirrokset eivät ole lähioikeuksin suojattuja kuten valokuvat, joten ne ovat suojattuja vain, jos ne ylittävät teoskynnyksen eli ovat riittävän omaperäisiä ja luovia. Harva valokuva yltää teoskynnykseen, mutta sama koskee erityisesti selittäviä piirroksia, kuten kaavioita, rakennepiirroksia ja vastaavia. Jotta ne toimivat jonkin tosiasian selittäjinä, niitä ei voi piirtää kovin omaperäisesti, joten ne ylittävät teoskynnyksen vain aniharvoin. Olen työvuosien aikana useasti huomannut, että eri oppikirjoissa piirrokset ovat yllättävän samanlaisia ja joskus ne muistuttavat yllättävän paljon netistä löytyvää, vastaavaa kuvaa.
  • On tehtävä ero tekijänoikeuksien ja käyttöoikeuksien välillä. Tekijänoikeudet säilyvät aina kuvan ottajalla tai piirroksen tekijällä, ellei asiasta ole toisin erikseen sovittu.
  • Jos muokkaat toisten CC-lisensoitua aineistoa ennen liittämistä ja CC-lisenssissä on SA-ehto (siis CC BY-SA tai CC BY-NC-SA), on sinun lisensoitava omat muutoksesi samalla lisenssillä, mutta tällöinkin vain se osa omaa teostasi, joka on tuon toisen tekemän muuntelua.
  • Tämä juttuni ja alla oleva opastus keskittyy netistä löytyviin kuviin, mutta muutama sana YouTuben videoista lienee tässäkin paikallaan. Julkaistuissa videoissa on joko YouTuben oma, “tavallinen” käyttöoikeusmäärite tai sitten tekijä on muuttanut sen CC- lisenssiksi. Niissä on yleensä valmiina käytettäväksi sekä linkki- että upotuskoodi. Minusta niitä siis suorastaan näin kannustetaan jakamaan, mutta pulma tulee niiden näyttämisessä: Niitä ei saa näyttää oppitunnilla!

CCO- kuvat

Netissä on kuvapalveluja, joissa jaettavat kuvat ovat CCO/Public Domain: Niitä voi käyttää aivan vapaasti ja niin, ettei edes kuvan ottajaa tai lähdettä tarvitse mainita.
Itse olen käyttänyt Pixabayn kuvia, koska WordPressin voi asentaa pluginin, jolla kuvia voi upottaa suoraan artikkeliin ja ne menevät samalla sivuston media-arkistoon.
Olen kuvittanut lukion bige- verkkolehtiäni näin.

Seuraavaksi tässä on tarjolla laatimani opastus kuvien etsimiseen ja käyttämiseen. 

Toivottavasti siitä on apua.
Otan mielelläni vastaan palautetta myös täsmennyksien ja korjausten osalta.
Alla linkki tiedostoon ja sama upotettuna tälle sivulle.

Share