Omia kuviani opetuskäyttöön

Olen käymässä Flickrissä olevia kuviani läpi, siirrän niitä albumeihin, joissa olevat kuvat saa käyttöön CC- lisenssillä.
Kuvat on järjestetty albumeihin aiheittain. Biologian ja maantieteen aiheet menevät osittain päällekkäin ja niinpä albumejakaan ei ole erikseen mimetty biologiaan ja maantieteeseen.
Kuvan tiedoissa on linkki artikkeliini täällä tai johokin muuhun lähteeseen, jos näitä on.
Flickrin albumit ja alasivut, joissa kartat ja albumit:
Metsä

Vesistöt

Suo

Jääkausi ja maankohominen
Maisemia
Ulkomaat
Kuvien lisenssi
Kuvissa on seuraava lisenssimäärite
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/:
Tämä tarkoittaa:
- Saat kopioida, välittää, levittää ja esittää minun kuvaani sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita, mutta vain epäkaupallisessa käytössä.
- Saat julkistaa kuvastani tekemiäsi versioita vain samalla lisenssillä, jolla se on alunperin julkaistu.
- Käyttämässäsi kuvassa pitää mainita minut alkuperäisen kuvan ottajana.
- Lisäksi kuvan seloste pitää tehdä oikein alla olevan opasteen mukaisesti.
- Lisenssi siis sallii myös kuvan kohtuullisen muuttamisen/editoinnin, mutta jos muutos on merkittävä, se pitää silloin mainita. Vaikka lisenssi ei suoranaisesti tähän velvoita, lienee hyvä tavan mukaista kysyä minulta lupa, jos teet kuvaan muutoksia.
Kuvien ottaminen omaan käyttöön
Selostan tässä esimerkkikuvan avulla, miten kuvan saa otettua omaan käyttöön ja miten kuvatiedot tulee laittaa siihen.
Tätä ohjetta pitää myös opiskelijoiden noudattaa, jos he käyttävät näitä kuvia omissa tuotoksissaan tai esityksissään.
Kuvan voi myös upottaa sivulle ja siitä on opastus erikseen toisella sivulla:
Olettakaamme, että haluat käyttää harjukuvaa Tiilikkajärven Pohjoisniemestä. Klikkaat siis ensin kuvan auki albumissa.
On tärkeää, että kopioit jo tässä vaiheessa talteen kuvan otsikon ja seuraavassa vaiheessa sen osoitteen. Tämä kannattaa tehdä muistioon, jolloin tekstiin ei tule mukaan muotoiluja.
Kuvan tiedot näkyviin
Kun nyt käytät tätä kuvaani oman materiaalisi osana, vaikkapa kuten tässä nettisivulla tai pp- esityksessä, sen seloste näyttäisi tältä. Huomioi se, että nyt voit liittää tallentamasi tiedot kuvaan.

Kuvan selosteessa muuttuu käytännössä vain sen otsikko (ja osoite) eli sinun kannattaa kopioida talteen tämä osa, joka on aina sama:
Kuva: Aarne Hagman; Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)
Kun toimit viimeisen päälle oikeaoppisesti ja haluat näyttää hyvää esimerkkiä vaikkapa tutkielmiaan tekeville opiskelijoille, myös kuvan osoite (jonka olit siis kopsannut talteen) pitäää laittaa näkyviin. Silloin kuvan seloste näyttää tältä: Suosittelen tätä tapaa senkin takia, että löydät kuvan sen osoitteen perusteella myöhemmin!

Kuvan tiedot
Kuva otsikossa on sen paikka ja kuvauspäivä.
Kuvan alla oikealla on vinjettikuva sen ottopaikasta (jos olen sen laittanut), tieto lisenssistä ja kuvausteknisiä tietoja.
Palaute ja jatko
Täydennän ko. albumeita, jos tulen ottaneeksi sopivia kuvia. Saatan myös poistaa huonoja/soveltumattomia kuvia, jos semmoisia uudelleen läpikäyden huomaan.
Tämmöinen vapaa kuvien jakaminen lienee aika harvinaista. Olen ajatellut asiaa niin, että eihän se ole minulta pois, jos niistä on katsomisen lisäksi muutakin iloa ja käyttöä.
Olen kiitollinen, jos haluat antaa palautetta itse tästä toiminnastani ja varsinkin siitä, jos olet kuvia käyttänyt omassa opetuksessasi.
Pyydän myös ilmoittamaan, jos kuvissa tai niiden käyttöön otossa ilmenee jotain ongelmaa tai vääriä tietoja.
Yhteydenotto käy vaikkapa Facebookin kautta.