Omia kuviani opetusmateriaaliin

Huomattavaa: Olen käymässä kuviani läpi, siirrän niitä kurssikansioihin ja järjestän ne uudelleen. Tänä aikana kuvat eivät ole näkyvissä – Tähän menee aikaa, koska tarkoitukseni on käydä läpi kaikki kuvat myös tältä kannalta.

Valikoin Flickrissä julkaisemistani kuvista ne, jotka minusta soveltuvat lukion biologian ja maantieteen opetukseen ja annan ne käyttöön CC- lisenssillä. Kuvat ovat kaikki yhdessä albumissa ja erikseen kurssialbumeissa. Koska olen kuvannut ja edelleen kuvaan enimmäkseen luontoa ja maisemia Suomesta, löytyy soveliaita kuvia eniten ge2- ja bi2- kursseihin ja jonkun verran myös ge3- kurssiin. Joistakin kursseista ei ole toistaiseksi kuvia ollenkaan.
Vaikka olen kuvia valitessani pitäytynyt lukion kursseihin, soveltuvat esim. metsä-, vesistö- ja suokuvat sekä ulkomailla otetut kuvat toki myös yläasteen opetukseen.

Tässä on ensimmäisenä  linkki albumiin, johon laitan kaikki oppimateriaaliksi soveltuvat kuvat ja sen alla linkit kurssikohtaisiin albumeihin.
Varsin monet kuvat soveltuvat pariinkin kurssiin.

 • Albumi: Kuvia opetuskäyttöön (päivitettävänä)
Kuvia olen valinnut osin myös valokuvauksellisin perustein.
Näitä kuvia on myös muissa albumeissa, mutta niissä olevat muut kuvat eivät ole CC- kuvia.
 

Kuvien lisenssi

Kuvissa on seuraava lisenssimäärite
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/: 

Tämä tarkoittaa:

 • Saat kopioida, välittää, levittää ja esittää minun kuvaani sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita, mutta vain epäkaupallisessa käytössä.
 • Saat julkistaa kuvastani tekemiäsi versioita vain samalla lisenssillä, jolla se on alunperin julkaistu.
 • Käyttämässäsi kuvassa pitää mainita minut alkuperäisen kuvan ottajana.
  • Lisäksi kuvan seloste pitää tehdä oikein alla olevan opasteen mukaisesti.
 • Lisenssi siis sallii myös kuvan kohtuullisen muuttamisen/editoinnin, mutta jos muutos on merkittävä, se pitää silloin mainita. Vaikka lisenssi ei suoranaisesti tähän velvoita, lienee hyvä tavan mukaista kysyä minulta lupa, jos teet kuvaan muutoksia.

Kuvien etsiminen ja ottaminen omaan käyttöön

Olen julkaissut täällä jo aikaisemmin yleisopastuksen siitä, miten kuvia katsotaan Flickrissä.

Selostan tässä esimerkkikuvan avulla, miten saat kuvan imuroitua itsellesi ja käyttöösi.

Kuvan voi myös upottaa sivulle  ja siitä on opastus erikseen toisella sivulla:

Olettakaamme, että haluat käyttää harjukuvaa Tiilikkajärven Pohjoisniemestä, jonka olet löytänyt selatessasi ge2- kurssin kuvakokoelmaa. Klikkaat siis ensin kuvan auki albumissa.
On tärkeää, että kopioit jo tässä vaiheessa talteen kuvan otsikon ja seuraavassa vaiheessa sen osoitteen. Tämä kannattaa tehdä muistioon, jolloin tekstiin ei tule mukaan muotoiluja.

kuvianik_opetuskayttoon_01
Tässä kuvakaappauksessa näkyy myös se, mitä ja missä kuvasta löytyy tietoa.

kuvianik_opetuskayttoon_03
Voi toimet toki tehdä muutenkin, mutta tämä on paras tapa!

Kuvan tiedot näkyviin

Kun nyt käytät tätä kuvaani oman materiaalisi osana, vaikkapa kuten tässä nettisivulla tai pp- esityksessä, sen seloste näyttäisi tältä. Huomioi se, että nyt voit liittää tallentamasi tiedot kuvaan.

Tiilikkajärvi; Pohjoisniemi 17.9.2011
Tiilikkajärvi; Pohjoisniemi 17.9.2011; Kuva: Aarne Hagman; Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Kuvan selosteessa muuttuu käytännössä vain sen otsikko (ja osoite) eli sinun kannattaa kopioida talteen tämä osa, joka on aina sama:

Kuva: Aarne Hagman; Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Kun toimit viimeisen päälle oikeaoppisesti ja haluat näyttää hyvää esimerkkiä vaikkapa tutkielmiaan tekeville opiskelijoille,  myös kuvan osoite (jonka olit siis kopsannut talteen) pitäää laittaa näkyviin. Silloin kuvan seloste näyttää tältä: Suosittelen tätä tapaa senkin takia, että löydät kuvan sen osoitteen perusteella myöhemmin!

Tiilikkajärvi; Pohjoisniemi 17.9.2011
Tiilikkajärvi; Pohjoisniemi 17.9.2011; Kuva: Aarne Hagman; Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) <https://www.flickr.com/photos/akenkuvia/22547688299/sizes/l>

Kuvan tiedot

Kuva otsikossa on sen paikka ja kuvauspäivä.
Kuvan alla olevaan selosteeseen olen linkittänyt soveltuvin osin seuraavia asioita:

 • Linkin Karttapaikkaan ja jos mahdollisesta Googlen katunäkymään. Ulkomaan kuvissa karttapaikan käyttö ei luonnollisesti ole omahdollista.
 • Linkit http://3dkartta.fi/ – sovellukseen silloin, kun se on mahdollista ja tarpeellista
 • Tietoa kuvan aiheesta
 • Linkin artikkeliini tai sivuuni täällä, jos olen semmoisen ko. aiheesta tehnyt

Kuvan alla oikealla on vinjettikuva sen ottopaikasta (jos ooen sen laittanut), tieto lisenssistä ja kuvausteknisiä tietoja.

Palaute ja jatko

Täydennän ko. albumia, jos tulen ottaneeksi sopivia kuvia. Saatan myös poistaa huonoja/soveltumattomia  kuvia, jos semmoisia uudelleen läpikäyden huomaan.
Tämmöinen vapaa kuvien jakaminen lienee aika harvinaista. Olen ajatellut asiaa niin, että eihän se ole minulta pois, jos niistä on katsomisen lisäksi muutakin iloa ja käyttöä.
Olen kiitollinen, jos haluat antaa palautetta itse tästä toiminnastani ja varsinkin siitä, jos olet kuvia käyttänyt omassa opetuksessasi.
Pyydän myös ilmoittamaan, jos kuvissa tai niiden käyttöön otossa ilmenee jotain ongelmaa tai vääriä tietoja.
Yhteydenotto käy vaikkapa Facebookin kautta.