Tervetuloa sivuilleni!

akenwp_naama_01

Sivuston sisällöstä ja päivityksistä 27.10.2018

Aluksi:

Kun tulet sivulleni, selaimen osoitekentän eteen tulee ilmoitus “Ei turvallinen”(i). Tämä tarkoittaa, että Word Press- sivustoni on vähemmän suojattua muotoa “http…” ei suojattua “https…muotoa”.
Sivuja ja artikkeleja lukevalle tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä, koska täällä ei ole ole mitään sellaista sisältöä, mihin pitäisi kirjautua, antaa henkilökohtaisia tietoja tai lähettää esim. jotain palautteita tms. jonnekin.
Olen pitkään harkinnut, pitäisikö sivuni hallinta hakkeroinninkin estämiseksi päivittää tuohon https- muotoon, mutta se on käyttämälläni palvelimella melko kallista.

 

Sivut on rakennettu aiheittain ja rakenne näkyy päävalikon navigoinnissa.
Alasivut näkyvät avatun pääsivun alla.
Kaikki sivut näkyvät oikealla sivupalkissa.

Viimeisimmät artikkelit näkyvät otteina pääsivun yläosassa ja otsikkoina ylimpänä sivupalkissa

Artikkeleja voit etsiä aiheittain niiden kategorioista (artikkelin alussa) tai artikkeliin liitetyistä avainsanoista (artikkelin lopussa). Voit käyttää myös “Etsi”- toimintoa sivun oikeassa yläkulmassa ja kalenterin alla oikeassa sivupalkissa.

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista mielenkiintoista. Eri medioiden uutisvirta on vuolas ja vaikeasti hallittava. Itse käytän mm. seuraavia sovelluksia:

Luonnossa riittää havainnoitavaa ja muitakin harrastuksia pidän yllä. Olen varsin “kaikkiruokainen”, elämän ja maailman ilmiöiden seuraaja.

Olen pitkään ollut kiinnostunut tietotekniikan käytöstä sekä työssäni lukion biologian ja maantieteen opettajana  että harrastuksissa.
Erilaiset netissä toimivat ympäristöt ja sosiaalisen median sovellukset tarjoavat sekä asioiden seuraamiseen että omien kokemusten, havaintojen ja tuotostenkin julkaisemiseen erinomaisia työkaluja.

Tämän sivuston on tarkoitus toimia tällaisena väylänä.

Kuvilla ja niihin liitetyillä tiedoilla on sivujen sisällössä keskeinen sija sekä informaation välittäjänä että sivuston ulkoasun elävöittäjänä.

Biologian ja maantieteen artikkeleista

Olet huomannut, että viime aikoina tänne on ilmaantunut biologian ja maantieteen aiheita sisältäviä artikkeleja – Mistä niissä on kysymys:

 • Minulla on menossa projekti, jossa kopioin/siirrän verkkolehdissäni olevaa materiaalia tänne. Samalla päivitän niitä täällä: sitä en enää tee verkkolehdissäni. Artikkelien sisältö kuten käyttämäni sovellukset ja upotukset toimivat teknisesti paremmin täällä kuin verkkolehdissä.
 • Artikkelit ovat lukion biologian ja maantieteen kurssien opetusta ja opiskelua rikastuttavaa materiaalia, jota olen vuosien mittaan kerännyt, tallentanut ja järjestänyt.
 • Artikkelit sijoitan kurssien opetussuunnitelman mukaisiin kategorioihin: ne näkyvät artikkelin alussa linkkeinä ko. kategoriaan. Opetussuunnitelmien sisältö ja linkit artikkeleihin löytyvät sivulta:
 • Laitan näihin, kuten muihinkin artikkeleihin myös “avainsanoja”: ne ovat artikkelin lopussa. Myös niiden avulla löydät muut ko. aiheesta kertovat artikkelit.
 • Nämä ovat siis alunperin tarkoitettu opiskelu- ja opetusmateriaaliksi, mutta onhan niissä toivottavasti paljon sellaista tietoa, joka kiinnostaa muitakin.
  • Tästäkin syystä pyrin tekemään ja julkaisemaan uusia artikkeleja aiheesta, joka jollain tavalla on ajankohtainen. Esimerkkinä on artikkeli maapallon pyörimisliikkeestä silloin, kun mediassa käsiteltiin kellojen siirtelyä tai pyörremyrskyjä käsittelevä artikkeli silloin, kun “Florence” riehui.
  • Jos jostain artikkelin aiheeseen liittyvää on juuri tapahtunut ja siitä on olemasssa uutisia ja muuta materiaalia, laitan siitä tietoa kyseisen artikkelin alkuun.  Samassa yhteydessä nostan näin päivitetyn artikkelin ensimmäiseksi muuttamalla sen julkaisuajan. 
  • Somessa halutaan ja jaetaan paljon tietoa, mutta tavalla, jota nimittäisin “instanttiedoksi”: Toivotaan, että joku etsii tiedon puolestani ja vastaa heti, lyhyesti ja juuri siihen minun kysymykseeni, johon kyllä löytäisin tiedon itsekin, jos näkisin hiukan vaivaa.  Nämä artikkelini edustavat toisenlaista tiedon jakamista. Niistä löydät runsaasti kyseiseen aiheeseen liittyviä lähteitä, kuvia, videoita ym. Niihin perehtymällä asia tulee perusteellisemmin selvitettyä.

Artikkeleiden ja sivujen suhteesta:

 • Sivuilla on kyseisen aiheen pysyvämpää asiaa
 • Niillä esittelen mm. harrastuksiani, paikkoja, kokoan valokuvaesityksiä yms. Sivut löytyvät ylänavigoinnsta ja oikeasta palkista.
 • Sivuja päivitän ja lisään (tai myös poistan) tarpeen mukaan.
 • Jos joku artikkeli liittyy jonkin sivun aiheeseen, linkitän sen sinne ja myös toisin päin.

Sivustoni ja artikkelieni henkilökohtaisuudesta:

 • Kerron toki täällä myös henkilökohtaisista asioista kuten esim. harrastuksistani, retkistä ja matkoista. Näin toki saat tietää aika paljon minusta.
 • En kuitenkaan “avaudu” siinä mielessä, että kertoisin päivittäiseen perhe- tai muuhun elämään liittyviä asioita.
 • Pyrin säilyttämään yksityisyyteni myös siten, että en jaa kuvia itsestäni tai läheisistäni – enkä itse asiassa tunnistettavasti muistakaan ihmisistä. En myöskään jaa kuvia asuin- tai kesäpaikastani, vaikka toki ne kunnan tasolla tulevat sivuja ja kuvia katselemalla tiedoksi.
 • Kerron tästä näin siksi, että joku voi ymmärrettävästi vierastaa juuri noiden aihe- artikkelien käyttöä esim. opetusmateriaalina, kun ne eivät ole ns. neutraalilla alustalla vaan täällä minun nimissäni olevalla sivulla. Toivon kuitenkin, että joistain “henkilökohtaisuuksista” huolimatta seuraisit, mitä täällä julkaisen ja sisällöstä olisi sinulle iloa ja hyötyä eri tavoin!

 

Sivusto älypuhelimen näytöllä:

sivu_kannykassa_01

Toivottavasti haluat seurata, mitä täällä on ja mitä tänne ilmaantuu!

 

 

 

Share