Aken mediaa

Piirtämistä

piirros_susi_kuopion_museo_tausta_01

Suden pää; Kuopion museo; Piirretty omasta valokuvasta

Piirtäminen on  monestakin syystä mukava taiteen laji. Välineet ovat halpoja. Aiheita on tarjolla kaikkialla. Lyijykynän, hiilen tai tussin  voi siis oikeastaan ottaa käteensä lähes milloin tahansa ja missä vain. Paperia on aina tarjolla monenkokoisina irtolehtinä tai varta vasten lehtiöinä.

Olen piirrellyt lyjykynällä ja tussilla jonkun verran ihan lapsuudesta saakka, mutta viime vuosina tämä harrastuksen viljely on jäänyt pahasti kesannolle.
Ihan liian vähälle olen jättänyt tämän erittäin rentouttavan ja samalla oikesti luovan harrastuksen.
Nyt olen lämmitellyt tätä harrastusta uudelleen.

Ennen tietotekniikan rynnimistä opetustyöhön piirtelin opetusmonisteisiin kuvat itse.

Kahteen kertaa olen ollut jo vuosia sitten Kuopion kansalaisopiston piirtämiskurssilla, mutta muuten olen tehnyt kuvia ihan omin päin ja ilman opastusta – Voin rehellisesti sanoa, että ikävä kyllä!
Kurssien ja myös piirtämiseen opastavien kirjojen pääanti minulle on ollut se, että hiukan pääsin jyvälle siitä, mistä kuvan tekemisessä oikeastaan on kysymys.

Kun katselen vaikkapa Eero Järnefeltin piirroksia (Esim. Talvinen maisema), huomaan, ettei hän niissä kopioi vaikkapa metsää semmoisenaan. Sen sijaan taitelija saa kynän erilaisilla viivoilla aikaan esim. puun kaarnaisen rungon ja metsän. Se todellinen kuva syntyykin siis katsojan aivoissa.

Ihan oman maailmansa piirtäjänä on luonut M. C. Escher. Hänen piirroksistaan koottuja kirjoja olen selaillut läpi ihaillen moneen kertaan.

Kasveja on ylipäätään mukava piirtää, kun ne eivät liiku. Voi istuskella leppoisasti vaikkapa kuistilla niitä vaikkapa usean päivän ajan piirtäen.
Sisätiloista löytyy aina jotain astioita tai muuta malliksi. Tällöin voi harjoitella varjostamista ja heijasteiden tekemistä.

Lintuja ja muitakin eläimiä olisi mukava piirtää, mutta mistäs niitä saa malliksi? Hienointa tietysti olisi tehdä luonnoksia luonnossa, todellisista tilanteista, kuten oikeat lintupiirtäjät tekevät ja viimeistellä työ sitten myöhemmin. Tähän sitten tarvitsee täytettyä lintua tai valokuvaa. Ennen vanhaan piirosten ja taulujen malliksi halutut linnut ammuttiin ja täytettiin itse. Näin menettelivät mm. vonWrightit ja Matti Karppanen.

Ihmistä, etenkin kasvoja en ole oppinut taiteilemaan kunnolla. Viime aikoina olen yrittänyt panostaa tähän enemmän.

Piirrossivut: