Taidetta

piirros_susi_kuopion_museo_tausta_01

Suden pää; Kuopion museo; Piirretty omasta valokuvasta

Piirtäminen ja nimenomaan lyijykynällä taiteilu on ollut minulle tähän asti mieluisin ilmaisutapa. Piirtäminen on  monestakin syystä mukava taiteen laji. Välineet ovat halpoja. Aiheita on tarjolla kaikkialla. Lyijykynän, hiilen tai tussin  voi siis oikeastaan ottaa käteensä lähes milloin tahansa ja missä vain. Paperia on aina tarjolla monenkokoisina irtolehtinä tai varta vasten lehtiöinä.
Viime aikoina olen tehnyt esimmäisiä töitä pastelliliiduilla ja -kynillä. Se on ollut niin mukavaa ja varmaan jatkan niillä edelleenkin.

Taidesivut:

Olen piirrellyt lyjykynällä ja tussilla jonkun verran ihan lapsuudesta saakka, mutta kiireisinä työvuosina tämän harrastuksen viljely oli satunnaista. Tosin ennen tietotekniikan rynnimistä opetustyöhön piirtelin opetusmonisteisiin kuvat itse ja kuvitin myös lintuyhdistys Kuikan “Siivekäs”- lehteä.
Nyt eläkkeellä ollessa olen lämmitellyt tätä harrastusta uudelleen ja myös uusin keinoinoin.

Vuosia sitten olin Kuopion kansalaisopiston piirtämiskurssilla, mutta muuten olen tehnyt kuvia ihan omin päin ja ilman opastusta.
Olin keväällä 2017 ko. kurssilla uudelleen.
Kurssien, piirtämiseen opastavien kirjojen ja piirtämistä esittelevien nettisivujen pääanti minulle on ollut se, että olen päässyt jyvälle siitä, mistä kuvan tekemisessä oikeastaan on kysymys.
Sain kurssilta kipinää aloittaa myös väritöiden tekemistä pastelleilla.

Kun katselen vaikkapa Eero Järnefeltin piirroksia (Esim. Talvinen maisema), huomaan, ettei hän niissä kopioi vaikkapa metsää semmoisenaan. Sen sijaan taitelija saa kynän erilaisilla viivoilla aikaan esim. puun kaarnaisen rungon ja metsän. Se todellinen kuva syntyykin siis katsojan aivoissa.

Ihan oman maailmansa piirtäjänä on luonut M. C. Escher. Hänen piirroksistaan koottuja kirjoja olen selaillut läpi ihaillen moneen kertaan.

Kasveja on ylipäätään mukava piirtää, kun ne eivät liiku. Voi istuskella leppoisasti vaikkapa kuistilla niitä vaikkapa usean päivän ajan piirtäen.
Sisätiloista löytyy aina jotain astioita tai muuta malliksi. Tällöin voi harjoitella varjostamista ja heijasteiden tekemistä.

Lintuja ja muitakin eläimiä olisi mukava piirtää, mutta mistäs niitä saa malliksi? Hienointa tietysti olisi tehdä luonnoksia luonnossa, todellisista tilanteista, kuten oikeat lintupiirtäjät tekevät ja viimeistellä työ sitten myöhemmin. Tähän sitten tarvitsee täytettyä lintua tai valokuvaa. Ennen vanhaan piirosten ja taulujen malliksi halutut linnut ammuttiin ja täytettiin itse. Näin menettelivät mm. vonWrightit ja Matti Karppanen.

Ihmistä, etenkin kasvoja en ole oppinut taiteilemaan kunnolla. Viime aikoina olen yrittänyt panostaa tähän enemmän.

 

Share