Palaa kohteeseen Harrastuksia

Taidetta

piirros_susi_kuopion_museo_tausta_01

Suden pää; Kuopion museo; Piirretty omasta valokuvasta

Piirtäminen ja nimenomaan lyijykynällä taiteilu on ollut minulle tähän asti mieluisin ilmaisutapa. Piirtäminen on  monestakin syystä mukava taiteen laji. Välineet ovat halpoja. Aiheita on tarjolla kaikkialla. Lyijykynän, hiilen tai tussin  voi siis oikeastaan ottaa käteensä lähes milloin tahansa ja missä vain. Paperia on aina tarjolla monenkokoisina irtolehtinä tai varta vasten lehtiöinä.
Viime aikoina olen tehnyt esimmäisiä töitä pastelliliiduilla ja -kynillä. Se on ollut niin mukavaa ja varmaan jatkan niillä edelleenkin.

Olen piirrellyt lyjykynällä ja tussilla jonkun verran ihan lapsuudesta saakka, mutta kiireisinä työvuosina tämän harrastuksen viljely oli satunnaista. Tosin ennen tietotekniikan rynnimistä opetustyöhön piirtelin opetusmonisteisiin kuvat itse ja kuvitin myös lintuyhdistys Kuikan “Siivekäs”- lehteä.
Nyt eläkkeellä ollessa olen lämmitellyt tätä harrastusta uudelleen ja myös uusin keinoinoin.

Vuosia sitten olin Kuopion kansalaisopiston piirtämiskurssilla, mutta muuten olen tehnyt kuvia ihan omin päin ja ilman opastusta.
Olin keväällä 2017 ko. kurssilla uudelleen.
Kurssien, piirtämiseen opastavien kirjojen ja piirtämistä esittelevien nettisivujen pääanti minulle on ollut se, että olen päässyt jyvälle siitä, mistä kuvan tekemisessä oikeastaan on kysymys.
Sain kurssilta kipinää aloittaa myös väritöiden tekemistä pastelleilla.

Kun katselen vaikkapa Eero Järnefeltin piirroksia (Esim. Talvinen maisema), huomaan, ettei hän niissä kopioi vaikkapa metsää semmoisenaan. Sen sijaan taitelija saa kynän erilaisilla viivoilla aikaan esim. puun kaarnaisen rungon ja metsän. Se todellinen kuva syntyykin siis katsojan aivoissa.

Ihan oman maailmansa piirtäjänä on luonut M. C. Escher. Hänen piirroksistaan koottuja kirjoja olen selaillut läpi ihaillen moneen kertaan.

Kasveja on ylipäätään mukava piirtää, kun ne eivät liiku. Voi istuskella leppoisasti vaikkapa kuistilla niitä vaikkapa usean päivän ajan piirtäen.
Sisätiloista löytyy aina jotain astioita tai muuta malliksi. Tällöin voi harjoitella varjostamista ja heijasteiden tekemistä.

Ihmistä, etenkin kasvoja en ole oppinut taiteilemaan kunnolla. Viime aikoina olen yrittänyt panostaa tähän enemmän.

Piirrosten ja maalausten malleista:

Hienointa olisi tietysti tehdä piirrokset elävistä malleista tai ainakin luonnostella kuvat luonnossa. Tämmöisiä töitä minulla ei ikävä kyllä ole kuin muutama.Ennen vanhaan piirosten ja taulujen malliksi halutut linnut ammuttiin ja täytettiin itse. Näin menettelivät mm. vonWrightit ja Matti Karppanen.
Omien valokuvien käytöstä piirrosten ja maalausten mallina ei luonnollisesti synny mitään tekijänoikeuspulmaa. Muiden esim. netissä olevien kuvien käyttö onkin sitten tarkemman pohdinnan paikka. Tekijänoikeussäädökset valokuvista tehtyihin piirroksiin ovat jossain määrin tulkinnanvaraiset. Piirroksen tai maalauksen katsotaan olevan itsenäinen teos, jolloin kuvan käyttöön mallina ei periaatteessa tarvita lupaa. Tietysti luvan kysyminen on muuten asiallista.
Julkaisen täällä vain kuvia, joiden mallina on oma, Public Domain- tai CC-lisensoitu valokuva tai valokuva, jonka käyttöön olen saanut luvan.

 

Share

Lyijykynäpiirroksia

Tietoa harrastuksesta ja galleriat Olen piirtänyt ihan lapsesta saakka. Taiteilu on ollut kausittaista: On mennyt vuosia, jolloin en ole piirtänyt juuri ollenkaan ja joskus olen piirrellyt jopa päivittäin. Aikoinaan piirsin kuvia oppimateriaaleihini ja kuvitin myös harrastuspuolella paikallisen lintuyhdistyksen lehteen. Kansalaisopiston kursseilla olen saanut opastusta oikeanlaiseen tekniikkaan ja ennen muuta siihen, miten saan piirrokseen elävyyttä: Siinä …

Share

Pastellimaalauksia

Uusimpia tässä alussa Kansalaisopiston kurssilla kevättalvella 2017 sain kipinän kokeilla enemmän myös kuivapastelliliituja. En ole aikaisemmin juurikaan tykännyt minkäänmoisesta väreillä työskentelystä. Tämä tekniikka tuntui alun haparoinnin jälkeen mukavalta ja innostuin tekemään lisääkin kuvia. Kokoan niitä tälle sivulle: Uusimpia on sivun alussa ja galleria sivun lopussa. Samoja kuvia on myös muilla, aiheenmukaisilla sivuilla. Kts artikkelini: Värillinen naksahdus …

Share

Piirroksia eri aiheista

Tässä on kokoelma vuosien mittaan tekemiäni piirroksi niistä aiheista, joista ei ole omaa sivuaan. Tähän alkuun laitan vaihtuvasti uusimpia kuvia ja gallerioihin kokoan kaikki julkaisemani kuvat. Piirroksessa saattaa erottua sen tekemisen päivämäärä. Niistä huomaa, että piirtämisharrastuksessa on ollut vuosien taukoja. Piirrokset ovat laadultaan ja tekniseltä tasoltaan kovin erilaisia. Ne on luonnollisesti skannattu alkuperäisistä piirroksista ja …

Share

Piirroksia ihmisistä ja tapahtumista

Ihmisä ja tapahtumia olen taiteillut tähän asti lähes pelkästään lyijykynällä. Ihmisen ja etenkin kasvojen piirtäminen on edelleen minulle haasteellista. Tähän alkuun laitan vaihtuvasti ja valikoiden kuvia ja gallerioihin kokoan kaikki julkaisemani kuvat. Galleruoiden alla on tietoa kuvien malleista. Galleria: Klikkaa kuvaa > kameralogo > selaa kuvia Piirrosten ja maalausten malleista: Hienointa olisi tietysti tehdä piirrokset …

Share

Piirroskikkoja

Tällä sivulla on kuvia, joissa erilaisilla tekniikoilla teen eräänlaisia “piirroskikkoja”. Haluan pilke silmäkulmassa hiukan “jekuttaa” kuvien katsojaa. Tässä on alussa pari uusinta kuvaa. Kokoan kuvat gallerioihin, jotka ovat tällä sivulla alempana. Kuvia ilmaantuu ajan kanssa lisää, kunhan keksin sopivan idean ja teen piirroksia. Laitan sivuille myös  kuvia todellisista tapahtumista niiden oikeilla tapahtumapaikoilla – Siis kuvia, …

Share

Tussipiirroksia

Uusimmat tässä alussa: Olen piirtänyt tussilla ihan lapsesta saakka. Taiteilu on ollut kausittaista: On mennyt vuosia, jolloin en ole piirtänyt juuri ollenkaan ja joskus olen piirrellyt jopa päivittäin. Tällä tekniikalla piirtämisessä on ollut itse asiassa monen vuoden tauko. Sivun alussa on uusi työ pitkästä aikaa. Olen tehnyt tussitöitä ihan omin päin, mutta tämä korjautunee kansalaisopiston …

Share