Taidetta

Uutta ja ajankohtaista


piirros_susi_kuopion_museo_tausta_01
Suden pää; Kuopion museo; Piirretty omasta valokuvasta

Alasivut


Piirtäminen ja nimenomaan lyijykynällä sekä myös tussikynillä taiteilu on ollut minulle tähän asti mieluisin ilmaisutapa. Piirtäminen on  monestakin syystä mukava taiteen laji. Välineet ovat halpoja. Aiheita on tarjolla kaikkialla. Lyijykynän, hiilen tai tussin  voi siis oikeastaan ottaa käteensä lähes milloin tahansa ja missä vain. Paperia on aina tarjolla monenkokoisina irtolehtinä tai varta vasten lehtiöinä.
Kuivapastellit tulivat mukaan Kuopion kansalaisopiston kurssien myötä. Niillä työskentely on alun jähmeyden jälkeen ollut ihan mukavaa ja varmaan jatkan niillä edelleenkin.
Uusimpana tekniikkana viehätyin piirtämisestä nestetussilla ja siis terillä – Se tuntuu sopivan minulle hyvin.

Olen piirrellyt lyjykynällä ja tussilla jonkun verran ihan lapsuudesta saakka, mutta kiireisinä työvuosina tämän harrastuksen viljely oli satunnaista. Tosin ennen tietotekniikan rynnimistä opetustyöhön piirtelin opetusmonisteisiin kuvat itse ja kuvitin myös lintuyhdistys Kuikan “Siivekäs”- lehteä.
Nyt eläkkeellä ollessa olen lämmitellyt tätä harrastusta uudelleen ja myös uusin keinoin.

Vuosia sitten olin Kuopion kansalaisopiston piirustuskurssilla, mutta muuten olen tehnyt kuvia ihan omin päin ja ilman opastusta.
Olin keväällä 2017 ko. kurssilla uudelleen ja samoin kuluneena lukuvuonna 2018-2019.
Kurssien, piirtämiseen opastavien kirjojen ja piirtämistä esittelevien nettisivujen pääanti minulle on ollut se, että olen päässyt jyvälle siitä, mistä kuvan tekemisessä oikeastaan on kysymys. Olisi hyvä myös löytää se oma “käsiala” ja kehittää sitä edelleen.

Kun katselen vaikkapa Eero Järnefeltin piirroksia (Esim. Talvinen maisema), huomaan, ettei hän niissä kopioi vaikkapa metsää semmoisenaan. Sen sijaan taitelija saa kynän erilaisilla viivoilla aikaan esim. puun kaarnaisen rungon ja metsän. Se todellinen kuva syntyykin siis katsojan aivoissa.

Magnus von Wrightin piirroksista on täällä oma artikkeli:

Ihan oman maailmansa piirtäjänä on luonut M. C. Escher. Hänen piirroksistaan koottuja kirjoja olen selaillut läpi ihaillen moneen kertaan.

Kasveja on ylipäätään mukava piirtää, kun ne eivät liiku. Voi istuskella leppoisasti vaikkapa kuistilla niitä vaikkapa usean päivän ajan piirtäen.
Sisätiloista löytyy aina jotain astioita tai muuta malliksi. Tällöin voi harjoitella varjostamista ja heijasteiden tekemistä.

Ihmistä, etenkin kasvoja en ole oppinut taiteilemaan kunnolla. Viime aikoina olen yrittänyt panostaa tähän enemmän käymällä ko. kurssiakin kansalaisopistossa lukuvuonna 2017-2018: Ei se edelleenkään tunnu minulta sujuvan.

Piirrosten ja maalausten malleista:

Hienointa olisi tietysti tehdä piirrokset elävistä malleista tai ainakin luonnostella kuvat luonnossa. Tämmöisiä töitä minulla ei ikävä kyllä ole kuin muutama.Ennen vanhaan piirosten ja taulujen malliksi halutut linnut ammuttiin ja täytettiin itse. Näin menettelivät mm. vonWrightit ja Matti Karppanen.
Omien valokuvien käytöstä piirrosten ja maalausten mallina ei luonnollisesti synny mitään tekijänoikeuspulmaa. Muiden esim. netissä olevien kuvien käyttö onkin sitten tarkemman pohdinnan paikka. Tekijänoikeussäädökset valokuvista tehtyihin piirroksiin ovat jossain määrin tulkinnanvaraiset. Piirroksen tai maalauksen katsotaan olevan itsenäinen teos, jolloin kuvan käyttöön mallina ei periaatteessa tarvita lupaa. Tietysti luvan kysyminen on muuten asiallista.
Julkaisen täällä vain kuvia, joiden mallina on oma, Public Domain- tai CC-lisensoitu valokuva tai valokuva, jonka käyttöön olen saanut luvan.