Kulttuurit

Kulttuurit

ejakob / Pixabay

Uutta ja ajankohtaista


ilyessuti / Pixabay

Yleistä materiaalia kulttuurista netissä

Alkuperäiskulttuurien  hyödyntäminen ja omiminen

Alueen alkuperäiskansojen tapoja, pukeutumista, esineitä ja muita siihen kuuluvia ominaispiirteitä on jo pitkään  käytetty ns. populaarikulttuurissa kuten sarjakuvissa, elokuvissa ja kirjallisuudessa sekä television ohjelmissa.
Matkailussa tätä “eksotiikkaa” on myös hyödynnetty: Tutustuminen alkuperäiskansan elämään on matkojen vakio-ohjelmaa ja kaikenlaista matkamuistoa on tarjolla.
Käsite alkuperäiskultuuri  on viime aikoina ollut esillä Suomessa mm. siksi, että saamelaiset ovat suhtautuneet kriittisesti saamelaisasujen jäljitelmien käyttöön.
Muitakin alkuperäiskulttuurien asujen ja tapojen yms. vääränlaisesta ja käyttämisestä on viime aikoina keskusteltu.
Asiaa voidaan tarkastella usemmalta kuin yhdeltä kantilta:
On tietysti valitettavaa, että ns. yhtenäiskulttuuri ja kaupallisuus jopa härskillä tavalla hyödyntävät alkuperäiskulttuureja ja niiden aidot piirteet ainakin liudentuvat, jotenkin vääristyvät tai jopa kokonaan katoavat. Jos matkan anti on tältä osin vain eräänlaista “töllistelyä”, “elämyksiä” ja “krääsän” ostamista onhan siinä jotain pielessä.
Mutta toisaalta: saavathan alkuperäisasukkaat tätä kautta elinkeinon ja tuloja itselleen.
Kun Yle hyllytti lastenohjelmasta intaania esittävän hahmon se herätti kovaa keskustelua siitä, ollaanko tultu jo liian herkäksi tässä asiassa.

Nettilähteissä on asian luonteesta johtuen mielipiteitäkin aiheesta:


Twitteristä: