Valikko Sulje

Puijo

puijo_puijon_polku_01
Puijon metsää; Puijon polku 28.9.2012

Puijo ja Kuopio kuuluvat yhteen ja niinpä tästä valtakunnallisestikin merkittävästä luonto-, urheilu- ja matkailukohteesta olen koonut tähän sille omistetun sivun.

Puijosta on moneksi:

Puijolla on valtakunnallisesti merkittäviä luonnonsuojelualueita, se on kaupunkilaisten lähivirkistysalue ja siellä urheillaan sekä matkaillaan. Nämä kaikki toiminnot pitäisi sovittaa järkevästi yhteen.

Monenlaisia suunnitelmia Puijon kehittämiseksi on tehty ja erilaisten intressien takia kiistoiltakaan ei ole vältytty. Taannoin suunnitelmat Antikkalan laen golf- kentän laajentamiseksi kaatuivat lähinnä luonnonsuojelullisin perustein.

Samaan yhteyteen liittyy Konttilan perinnetilan kohtalo ja kehittäminen. Se ei ole sujunut ilman kärhämiä. Konttilan rakennukset on vastikään suojeltu.

Ajankohtaisen keskustelun aiheita ovat viime aikoina olleet Puijon ympäri kiertävän ladun linjauksen suunnittelu sekä Antikkalan laskettelurinteen ja golf-kentän tulevaisuus.
Puijolle tehdyt “maisema-avaukset” ovat herättäneet myös keskustelua.

puijo_antikkala_golf_01
Kuopio; Puijon Antikkalan golfkenttä 4.10.2010

Puijosta netissä:


Puijo on geologisesti muinaisen poimuvuoriston lähes kokonaan kulunut juuri eli ns doomi


Hypätäänpä nyt kuitenkin suoraan jääkauden loppupuolelle:

kuopio_puijo_07
Yoldiavaiheen alussa noin 11 600 vuotta sitten mannerjäätikkö peitti vielä Suomea, mutta Keski-Ruotsin kautta Eteleä-Suomen alueelle virtasi suolaista vettä. Kuopion seutukin oli kuvan osoittamalla tavalla veden peitossa. Puijon korkeimmat kohdat olivat merenpinnan yläpuolella. Kuva: GTK
gtk_kuopio_puijo__ja_korkeusmalli_01_160907
Geologian tutkimuskeskus. Karttasovellus: Maankamara < http://gtkdata.gtk.fi/Maankamara/index.html> Viitattu 7.9.2016 (Laserkeilausaineisto © Maanmittauslaitos. Laserkeilausaineiston muokkaus: Geologian tutkimuskeskus)
puijo_yoldiameren_rantaa_01
Yoldiameren rantaa Puijon rinteellä; Kuopio; Puijon polku 15.5.2011

Puijoa kansallismaisemana voidaan tarkastella sananmukaisesti kahdesta näkökulmasta: Miltä Puijo näyttää ulospäin ja minkälaisia maisemia Puijolta näkyy. Jälkimmäiseen saa tietysti laajimman vastauksen menemällä Puijon torniin. Viime aikoina ovat herättäneet keskustelua Puijon metsiin tehdyt ns. maisema-avaukset, joiden tarkoituksena on antaa Puijolla liikkujille tilaisuus ihailla ympäröiviä maisemia muualtakin kuin tornista.

puijo_maisema_valkeiselta_01
Kuopio; Valkeisenlampi 8.10.2011

Puijoa valokuvin ja retkin

Kuvia Puijon luontopoluilta
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU: kuva-albumi Puijo

puijo_konttila_01
Kuopion Konttila 26.5.2011