Palaa kohteeseen Linnut

Lintuhavaintoja ja uutisia

lintupaikat_kuopio_kuopio_kotkatlahti_11_05_05_a

Silkkiuikku ja laulujoutsen Kotkatlahdessa 5.5.2011

Linnuissa on ns. paikkauskollisia lajeja. Itse koen kuuluvani lintuharrastajana tähän samaan kategoriaan. Käyn etenkin näin keväisin ja alkukesästä samoilla paikoilla, joilla olen lintuja havainnoinnut jo lähes kolmekymmentä vuotta. Kuopiossa näitä vakiopaikkojani ovat Puutossalmi, Ritisenlahti ja Sotkanniemi.
Kesäikaan aktiivisessa tarkkailussa ovat luonnollisesti kesäpaikka ja sen lähiseudut: eläkkeellä olemme siellä useita kuukausia.
Seuraan suhteellisen aktiivisesti somessa lintuaiheisia uutisia ja kokoan niitä omiksi twitter- viesteiksi.

Aktiiviset lintuharrastajat keräävät erilaisia “pinnoja”. Yleisin tapa lienee vuosipinnojen kirjaaminen: Tällöin laitetaan ylös kaikki vuoden aikana, missä tahansa Suomessa havaitut lajit. Vuoden ensimmäinen havainto lajista on “vuodari”.

Toinen vakiomuoto systemaattiseen, henkilökohtaiseen havainnointiin on  havaintojen sitominen johonkin paikkaan. Tämän lajin erikoisuuksiin kuuluvat mm. “huussipinnat”.

Itse en ole ollenkaan intohimoinen pinnojen kerääjä: vuosipinnatkin ovat jääneet monena vuonna kirjaamatta. Harrastukseni paikallisuudesta johtuen tykkään kyllä laittaa ylös systemaattisesti määrätyillä paikoilla havaitsemani lintulajit.

Tässä on upotettuna lintuaiheiset twiittaukseni:

Alasivuille kokoan eri tavoilla omia lintuhavaintojani

lintukuvat_punarinta_savonlinnan_seutu_160509

Punarinta kesäpaikalla 9.5.2016

 

Kesäpaikan linnut

Tälle sivulle kokoan listaa kesäpaikan lintuhavainnoista vuodesta 2015 alkaen. Tämän paikan kutsuminen “kesäpaikaksi” on sikäli harhaanjohtavaa, että olemme ja käymme eläkkeellä ollessamme täällä myös varhain keväällä, myöhään syksyllä ja talvellakin. Niinpä havainnoissa ovat mukana vuoden aikana havaitut kaikki lajit. Tontilla ja sen välittömässä läheisyydessä on pensaikkoa ja sekametsää, lehtomaista kasvillisuutta sekä vilja- ja heinäpelto. Paikka …

Share

Kotipinnoja linnuista

Tälle sivulle kokoan listaa lintuhavainnoista, jotka olen tehnyt kaupunkiasunnon sisältä käsin tai sen parvekkeelta havainnoiden. Aloitan tämän homman systemaattisemmin vuoden 2018 alusta, mutta on näköjään jäänyt päivittämättä Kotimme on keskellä kaupunkia. Sisäpihalla on muutama lehmus ja läheisen talon pihassa koivuja, mutta varsinaista puistoa ei ole lähellä. Ikkunoista ja parvekkeelta näkee kapeissa sektoreissa talojen lomitse varsin …

Share

Pohjois-Savon linnut

Tälle sivulle kokoan havaintoja ja tietoja Pohjois-Savon linnuista ja lintuharrastuksesta. Lintuyhdistys Kuikka Kuikan alueen viimeisimmät havainnot Tiira Kevätmuutto 2019 Tällä päivittyvällä aikajanalla pääset seuraamaan muuttolintujen saapumista Pohjois-Savoon. Tiedot poimin Tiirasta. Janalla ei ole lajeja, joista on useita talvehtimishavaintoja. Jotkut havainnot vaativat ehkä tarkistamista. Janalla liikkumalla ja linnun nimeä klikkaamalla näet sen ensimmäisen havaintopäivän ja – …

Share