Palaa kohteeseen Linnut

Lintuhavaintoja

 

Omia havaintoja:


lintupaikat_kuopio_kuopio_kotkatlahti_11_05_05_a

Silkkiuikku ja laulujoutsen Kotkatlahdessa 5.5.2011Linnuissa on ns. paikkauskollisia lajeja. Itse koen kuuluvani lintuharrastajana tähän samaan kategoriaan. Käyn etenkin näin keväisin ja alkukesästä samoilla paikoilla, joilla olen lintuja havainnoinnut jo lähes kolmekymmentä vuotta. Kuopiossa näitä vakiopaikkojani ovat olleet Puutossalmi, Ritisenlahti ja Sotkanniemi.
Nyt eläkkeellä aktiivisemman tarkkailun alla on ollut kesäpaikka ja sen lähiseudut: olemme siellä useita kuukausia.
Seuraan suhteellisen aktiivisesti somessa lintuaiheisia uutisia ja kokoan niitä tänne. Twitterin postaukset löytyvät punarinnan kuvan alta.

Aktiiviset lintuharrastajat keräävät erilaisia “pinnoja”. Yleisin tapa lienee vuosipinnojen kirjaaminen: Tällöin laitetaan ylös kaikki vuoden aikana, missä tahansa Suomessa havaitut lajit. Vuoden ensimmäinen havainto lajista on “vuodari”.

Toinen vakiomuoto systemaattiseen, henkilökohtaiseen havainnointiin on  havaintojen sitominen johonkin paikkaan.

Itse en ole ollenkaan intohimoinen pinnojen kerääjä: vuosipinnatkin ovat jääneet monena vuonna kirjaamatta. Harrastukseni paikallisuudesta johtuen tykkään kyllä laittaa ylös systemaattisesti määrätyillä paikoilla havaitsemani lintulajit.

lintukuvat_punarinta_savonlinnan_seutu_160509

Punarinta kesäpaikalla 9.5.2016


Kesäpaikan linnut

Tälle sivulle kokoan listaa kesäpaikan lintuhavainnoista vuodesta 2015 alkaen. Minkään tieteellisen laskentamenetelmän kriteerejä tämä ei täytä, mutta antaa yhdenlaista jatkuvuutta lintuharrastukseen. Lintujen laskentamenetelmät Luomus: Maalintujen pistelaskenta Luomus: Pesimälintujen linjalaskenta Luomus: Vesilintujen laskenta Käymme “kesäpaikalla” myös varhain keväällä, myöhään syksyllä ja talvellakin. Niinpä havainnoissa ovat mukana vuoden aikana havaitut kaikki lajit. Tontilla ja sen välittömässä läheisyydessä …

Share