Lintu- ja lajipareja

piirros_linnut_kuikka_02_ilkka_tausta_1024
Kuikkakoiraan pään muoto on “kupolisempi” ja nokka paksumpi kuin naaraalla. Kuikat voi muuten tunnistaa yksilöinä niiden raidoituksen perusteella – vähän samalla tavalla kuin seeprat . (Ilkka Markkasen valokuvasta)

Lintulajien sukupuolten määritys yksilön ulkonäön perusteella on usein aika helppoa. Joidenkin lajien kohdalla se on aika vaikeaa tai maastossa jopa mahdotonta.
On lajipareja, jotka ovat ulkonäöltään varsin samanlaisia ja niiden erottaminen vaatii harjoittelua.

Kun koiras on selvästi naarasta värikkäämpi, sukupuolen määrittäminen linnun ulkonäön perusteella ei tuota vaikeuksia.
Sitten on lajeja, joiden sukukupuolten perusväritys on varsin samanlainen ja niiden erot löytyvät silloin koosta tai esim. pään ja nokan muodosta.

On myös lajeja, joiden sukupuolet ovat väritykseltään ja muutenkin aivan samanlaisia ja niiden erottaminen ei onnistu maastossa mitenkään.

Olen tähän  laittanut piirroksiani muutamien lajien koiraista ja naaraista sekä lajipareja.
Piirrän lintujakin lyijykynällä ja siksi valintaperusteenani oli myös se, että lajeissa on mahdollisimman vähän värejä. Tämä antaa piirtämiseen haasteita siksi, että yksiväristenkin, myös perusväriltään harmaiden lintujen sulissa ja höyhenissä on paljon erilaisia sävyjä.

Jos lajin sukupuolilla tai lajipareilla on joku selvä, niitä erottava värituntomerkki, olen lisännyt sen muuten pelkästään lyijykynällä tekemääni kuvaan.

Ilkka Markkanen antoi ystävällisesti luvan käyttää valokuviaan näiden, varsin nopeasti tekemieni piirrosten malleina.

Lintupiirroksia kokoan omalle sivulleen. Koetan jatkossakin tehdä niistä tämmöisiä juttuja jonkin teeman ympärillä.

piirros_linnut_varis_ilkka_tausta_1024
Koirasvaris on olemukseltaan tukevampi ja sen pää sekä nokka ovat hiukan jykevämpiä kuin naaraalla. Pariksi nämä tunnistaa myös siksi, että ne sietävät toisiaan näin lähellä. (Ilkka Markkasen valokuvasta)
piirros_linnut_mustapaakerttu_ilkka_tausta_ja_naaraan_paa_1024
Jotkut lintulajit kuten tämä mustapääkerttu ovat saaneet nimensä koiraan ulkonäön perusteella. Tuleeko sinulle mieleen muita kuin punatulkku? (Ilkka Markkasen valokuvista)
piirros_linnut_piku_ja_laulujoutsen_keltnokka_01b_ilkka_tausta_1024
Pikkujoutsen on nimensä mukaisesti laulujoutsenta pienempi ja sillä on lyhyempi kaula. Sillä on nokassa enemmän mustaa ja siksi nokka näyttää kauempaa kokonaan tummalta. (Ilkka Markkasen valokuvasta)
piirros_linnut_viita_ja_luhtakerttunen_oma_ja_ilkan_kuva_tausta_1024
Viita- ja luhtakerttunen ovat mestarilaulajia. Lienee makuasia, kumpi on “parempi”. Laulusta ne myös helpoimmin maastossa tunnistaa siksikin, että harvoin niitä pääsee pusikosta läheltä näkemään, Värityksen erot ovat maastossa hankalasti havaittavia. Tarkkaan katsoessa erottuu ns. käsisiiven ulottuma eli viitakerttusen ulommat siipisulat ovat lyhyemmät kuin luhtakerttusella. (Viitakerttunen omasta ja luhtakerttunen Ilkka Markkasen valokuvasta)