Lintupaikkojen päivittelyä

Lintupaikkojen päivittelyä

Lukijalle tiedoksi:
Kuikan lintupaikat eivät enää ole tämän artikkelin esittämällä tavalla Googlen My Mapsissa.

Olin etuoikeutettu, kun sain tutustua moniin hienoihin lintupaikkoihin ja muihinkin luontokohteisiin näin talvellakin – Miten niin?

Lintuyhdistys “Kuikka” uudisti taannoin kotisivunsa. Otin tehtäväkseni käydä läpi entisillä sivuilla olleet, kunnittain tehdyt lintupaikkaselosteet ja siirtää niiden tiedot uusille sivuille.
Työnä se oli pääosin sisältöjen kopsaamista ja editointia artikkeleiksi. Samalla tarkistin sivuilla olevien kartta- ja muiden linkkien toimivuuden. En siis itse ole selostuksia tehnyt joitakin Kuopion paikkoja lukuunottamatta.

Oli mukava saada lintupaikkojen esittelyyn myös uusia kuvia usealta harrastajalta. Omiakin kuvia sain myös tässä tarkoituksessa hyödynnettyä.

Urakkaa tehdessäni huomioin, miten hienoja luontokohteita ihan tässä lähialueellakin on. Vaikka paikkoja on esitelty nimenomaan lintuharrastuksen kannalta, voi opastuksia toki hyödyntää muutenkin luontoretkeilyssä. Onhan siellä mukana kansallispuistoja, muita suojelukohteita ja retkeilyreittejä sekä luontopolkuja. Uusimpana on selostuksissa mukana vasta perustettu Etelä-Konnevedn kansallispuisto.

Tässä esimerkkejä suojelluista kohteista – Linkki artikkeliin:

Talaskankaalla ja Orinorolla en ole vielä käynyt ja niihin pitää suunnistaa pikimmiten, kunhan kevät koittaa.
On toki runsaasti muitakin ja monella tapaa mielenkiintoisia ja paikkoja odottamassa tulevia luontoretkiä.
Mainittakoon vaikkapa monet koskipaikat. Niitähän voisi käydä ihailemassa myös näin talvella, kun ovat sulia –  samalla “kameraa ulkoiluttaen”

Tässä muutamia koskipaikkoja:

Suoretket ovat minulta jääneet tosi vähälle, mutta tämä puute toivottavasti korvautuu lähivuosina. Selostusten mukaan hienoja soita on tarjolla konkreettista tutustumista varten.

Suokohteita:

Kuvasattumuksia

Kuvia sivuille laittaessani kolmessa kohteessa sattui semmoinen kiva yhteensaattuma, että minulla ja toisella kuvaajalla oli tarjolla melkein samanlainen kuva, mutta eri vuodenaikana.
Katsopa näitä:

Kuntien yhdistyminen vaikeuttaa paikkojen sijainnin hahmottamista

Lintuhavaintojen “Tiira”-järjestelmä perustuu kuntajakoon. Niinpä myös Kuikan lintupaikat pitää ryhmitellä tämän mukaan. On kieltämättä vaikea mieltää, että esim.  Nilsiän Pisa on Kuopiossa jo nyt ja Maaningan Kinnulanlahti ensi vuoden alusta.
Edelleenkin olen sitä mieltä, että kotiseutuni on Muuruvesi eikä Juankoski. Saas nähdä, milloin nämäkin kuuluvat Kuopioon!
Jotta retkeilijä tietäisi missä päin Kuopiota hän liikkkuu, on sivuilla käytetty esim seuraavaa jakoa: “Kuopio: Nilsiän seutu”

Luontoretkillä kuljetaan nykyisin  mobiililaitteiden kera. Niinpä on hyvä, jos kohteita voi tarkastella ja niihin navigoida niiden avulla. Kuikan sivuilla on tähän apuja sillä tavalla, että kohteesta on linkki Karttapaikkaan.
Ajattelin mennä vielä askeleen pitemmälle ja tein vielä Google Mapsit, jotka liitettäneen Kuikan sivuille.

Kartoille olen laittanut artikkeleissa mainitut lintupaikat ja ko. paikanmerkkiin linkit ko. artikkeliin Kuikan sivulla.
Lintutornit olen laittanut erillismerkillä ja luontopolut ja retkeilyreitit omalla merkillään.

Karttoja on viisi senkin takia, että yhteen karttaan voi laittaa vain kymmenen tasoa.
Toisekseen mietin asiaa niin, että paikat/kunnat kannattaa muutenkin ryhmitellä kartoissa siten, että ne ovat samojen liikennereittien varressa.

Linkit karttoihin:

wpoma_lintupaikat_qr_koodi_01
Lintutornin qr-koodi

Lisäksi on suunnitteilla, että ainakin litutorneihin laitetaan qr-koodi, josta saa näkyviin kyseisen paikan tai alueen tiedot. Tässä malliksi yksi semmoinen: Minne tämä tulee?

Huomaavainen linturetkeilijä

Monet hyvät lintupaikat ovat lähellä asumuksia, rannoilla tai pelloilla. Niille päästäkseen on ehkä ajeltava pieniä kyläteitä pitkin.
On aika noloa pystyttää kaukoputki pihapiirin lähelle tai pysäköidä autonsa peltotielle niin, ettei  tilan traktori pääse ohi puhumattakaan siitä että kahlailee lintujen perässä viljahalmeessa!

Lintupaikkojen esittelyjen ajo-ohjeet käydään vielä läpi tältä kannalta mm. siksi, ettei niissä ole ohjattu kävijöitä yksityisteille.

wpoma_lintupaikat_poksanlampi_01
Pöksänlampea tiiraamassa 12.8.2002

Yleensä paikalliset asukkaat suhtautuvat lintuja katselemaan tulleisiin ihmisiin positiivisesti. He saattavat itsekin olla innokkaita harrastajia ja kyseisen paikan lintujen  parhaita tuntijoita sekä tuttuja jopa vuosikymmenien ajan.
Tämän hyvän suhteen myös satunnaisiin kulkijoihin toivoisi säilyvän ja niinpä kaikenlaisen häiriön tuottamista  tulisi linturetkillä välttää.