Lintuslanginen retki

lintuslangi_Kuopio; Ritisenlahti 30.6.2009

Kuopio; Ritisenlahti 30.6.2009

Harrastuksiin kuuluu enemmän tai vähemmän oleellisena osana omanlaisensa kielenkäyttö, eräänlainen slangi. Yhteinen kieli kokoaa porukkaa tiiviimmin yhteen, mutta saattaa toisaalta jättää uusille harrastajille ainakin alkuun ulkopuolisuuden tunteen. Näin on myös lintuharrastuksen piirissä.

Vaikka olenkin melko aktiivinen lintuharrastaja, olen tuntenut itseni yhteisillä retkillä joskus tässä suhteessa vajavaiseksi: En ole ornislangia tullut kunnolla opetelleeksi. Kun muut kertovat sujuvasti vakiintuneita lyhenteitä käyttäen havainnoistaan, en aina tiedä,  mistä lajeista on kysymys. Oikeastaan nolottaa kysyäkin.

Ehkä yleisimmin käytetyt termit ja lyhenteet pitäisi vielä opetella, ettei enää vaikuttaisi aloittelijalta!
Laajemmassa mielessä lintuslangi käsittää toki muutakin kuin lajien määrittämistä ja haviksien ilmoittamista.
Lintuslangia voit opiskella ja sen osaamista testata laatimassani neljäosaisessa, semmoisenaan kuvitteellisessa mutta minulle täysin mahdollisessa linturetkessä. Retken tilanteet ja havainnot ovat siis tosia. Paikat ovat tuttuja kuikkalaisille.

Se on samalla lintuslangin “lyhyen oppimäärän kirjallinen tentti”, joka arvioidaan ylioppilaskokeen asteikolla i-l. Arvosanan saat tietää tentin tehtyäsi.  Ennakoin tässä jo uudistuvaa ylioppilaskoetta eli saat  uusia kokeen ihan niin monta kertaa kuin haluat! Lähteitäkin voit käyttää – Niin minäkin tein, kun laadin näitä tehtäviä.

lintuslangi_Kuopio; Pöksänlampi 21.5.2008-1

Kuopio; Pöksänlampi 21.5.2008; Pellolla suokukkoja

Ohje:
Täydennä lause oikealla ja oikeassa muodossa olevalla “slangisanalla”, joka kertoo ko. linnun, linturyhmän tai toimen yleisesti käytössä olevalla tavalla. Yleiskielen sanoja ja oikeita linnun nimiä ei voi käyttää. Aukkoon sopii useampia vaihtoehtoja, mutta luonnollisesti kaikkia mahdollisia sanoja ei oikeaksi vastausvaihtoehdoiksi voi laittaa.
Retken teet teknisistä syistä neljässä pätkässä.

Nämä löytyvät myös “Lintutehtävät”- sivulta
*****

Lähteitä:

KIrjakin aiheesta on:

  • Ornimisen sietämätön keveys
    Koivula Matti, Södersved Jan, Kirjayhtymä, 1996
Share