Päivitetyt ulkomaanmatkat

Päivitetyt ulkomaanmatkat
nevada_virginia_city_131101_02
Virginia Citystä myöhään illalla 1.11.2013

Olen käynyt viime viikkoina uudelleen digitaalisesti ulkomailla, kun päivitin matkoilta ottamani kuvat ja täällä olevat artikkelit.
Matkoja emme ole kovin tiuhaan tehneet, mutta ne ovat olleet kohteiltaan varsin erilaisia. Vienan Karjalan Paanajärven kylä on todella erilainen kuin Nevadan Virginia City. Hollannin tasaisuus on ihan muuta kuin Lofoottien vuonorannat. 

Olen tähän valikoiden kirjannut matkoilta omasta mielestäni niiden kohokohtia ja mielenkiintoisimpia tapahtumia sekä paikkoja. Toivottavasti näiden artikkelien matkakertomusten ja kuvien kautta voit sinäkin saada tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä näiltä matkoilta.

Jatkossakin kokoan ulkomaanmatkojen selostuksia tälle, pysyvälle sivulle:

Hollannin matkan mieleenpainuvin kokemus oli kiipeäminen Delftin “Uuden kirkon” torniin, josta avautuivat hienot näkymät kaupunkiin. Pyöräretki maaseudulle oli mukava. Marudodamin pienoismalleja tutkimalla näki Alankomaiden kuuluisia kohteita, elinkeinoja, maisemia ja vaikka mitä.

Vienan Karjalan matka oli kokonaisvaltainen kulttuuri- ja myös eräänlainen aikamatka senkin takia, että majapaikka oli paikallinen koti. Monenlaisia ajatuksia Karjalan kulttuurista ja sen säilymisestä herätti kiertely Jyskyjärven ja Paanajärven kylissä.

Haapsalu ja sen rautatieasema on viime päivinä ollut esillä “Miekkailija”- elokuvan takia. Kaupungin raiteilla kävely ja opastettu kiertomatka nosti sekin esiin Viron lähihistorian.

Kalifornian matkalla kävimme myös Nevadan puolella. Kiipeäminen autolla Sierra Nevadan yli oli maantieteen ja biologian opettajalle tietysti upea kokemus “ammattillisessakin” mielessä. Sellainen oli myös geysirin ja puiden kivettymäfossiilien näkeminen Napa Valleyssä ja vierailu Sacramentossa. Heti matkan aluksi sain hienoja kuvia “Sumujen sillasta”.

Lofoottien matkalle sattui hyvä sää ja niinpä jylhät vuonomaisemat tallentuivat satoina kuvina kameran muistikortille. Opastetulla kiertomatkalla saimme mielenkiintoista tietoa mm. kalastuksesta ja kävimme viikinkitalossa. Paluumatkan kohokohtana oli käynti Euroopan suurimman valjastamattoman kosken partaalla.

Teneriffan matkan laajempi dokumentaatio saa vielä odottaa joulun yli. Tulivuorella käynnistä on täällä jo artikkeli.

Kuvien säätämisestä

Kuten olen täällä jo tuonut julki, käynnistin jo aikaisemmin julkaisemieni kuvien päivitysprojektin kahdesta syystä. Olin ensinnäkin saanut minulle uutta teknistä opastusta digikuvien säätämisestä kuvankäsittelyohjelmalla. Toiseksi halusin käydä kuvat valikoiden läpi, poistaa huonoimpia ja merkata (tagittaa) sekä järjestää kuvat paremmin.

Alun perin jpg- formaattiin otettujen kuvien säätäminen niissä usein esiintyvästä “harmaasameisuudesta” paremmaksi ja toivon mukaan myös valotukseltaan ja värisävyltään luonnollisemmaksi on haasteellista. Etenkin silloin kun laajassa maisemakuvassa on runsaasti suhteellisen kirkasta taivasta ja sen alla vaikkapa järven selkä, värisävyihin tulee herkästi liioittelua. Jos haluaa sinistä taivasta ja pilvien sävyjä kunnolla näkyviin, tulee veden pinta usein luonnottoman siniseksi. Tämmöisiä, minunkin silmään liian “kylläisiä” kuvia on noissa kuvissani mukana.

Ovat nuo Lightroomin perussäätöjen kautta pyöräyttämäni kuvat muuten kieltämättä parempia kuin ne alkuperäiset.

Kuvien katselusta

Kuvani ovat Flickrissä ja järjestetty siellä albumeihin ja merkattu tageilla. Artikkeleissa on linkkejä näihin ja itse artikkeliin täällä WordPressissä upotettuja kuvia.
Olen varsinkin Facebookiin linkittämieni kuvien kohdalla ollut huomaavinani, että niitä ei sitten kuitenkaan käydä katsomassa Flickrissä, mikä on siis tarkoitus. Siksikin tein aikoinaan tämmöisen “oppaan”. Avaa siis kuvat, albumit ja tageilla listatut kuvat selaimella ja katso niitä myös isommassa koossa:

Toivottavasti tämä auttaa sinua saamaan kaiken irti myös matkakuvistani!

Ulkomaanmatkat: Valikoituja kuvia