Piirtämisen lämmittelyä

Falunissa lopetettiin juuri grafiitin hinkkaaminen suksien pohjissa. Samaa ainetta on lyijykynässä.
Kuten “Piirtämistä”- sivullani totean, tämä mukava harrastus on jäänyt moniksi vuosiksi syrjään. Nyt olen sitä uudelleen viritellyt, kun aikaakin on enemmän.

Pontimeksi jatkoon ja minulle ihan uutenakin asiana osallistuin Kuopion  kansalaisopiston kurssille “Oman elämänsä sankari- sarjakuva kerronnan välineenä”.

piirros_07b_petaja_06_07_16

Pihapetäjän piirsin vuonna 2006

Oli mukava kurssi, jolla sain paljon tietoa sarjakuvista ja niiden tekemisestä.
Menin kurssille saadakseni selvitettyä, tulisiko tästä uusi tapa harrastaa kuvataidetta ja löytäisinkö oman tyylini tehdä sarjakuvia.

Kurssilla pitäydyin edelleen minulle tutuimpaan ilmaisutapaan eli lyijykynällä piirtämiseen.
Uutena tekniikkana opin sen, kuinka kuvankäsittelyohjelmalla voi yhdistää lyijykynäpiirroksen ja tussilla tehdyt ääriviivat. Näin lopputulos on sarjakuvamaisempi kuin pelkkä lyijykynäpiirros. Minulla on nimenomaan tämmöiseen tarkoitukseen huonommin soveltuva tapa “nyhrätä” lyijykynällä liikaa, jolloin sarjakuvassa tarvittava “etäänyttävä” vaikutus jää saavuttamatta.
Oma tyyli tehdä sarjakuvaa on siis vielä hakusessa.

Kahden kurssin aikana tekemäni sarjakuvan ensimmäiset sivut ovat nähtävissä täällä “Sarjakuvat”- galleriassani.

En vielä julkaise niitä kokonaisuudessaan täällä kahdestakin syystä. Ensinnäkin ko. kurssin tuotokset laitetaan esille Kuopion valtuusto-virasto- talon näyttelytilaan 30.3.- 10.4.  Pohdin myös pitkään sitä, että annanko etenkin toisen niistä ylipäätään näinkin julkisesti näytille sen takia, että molemmat ovat henkilökohtaisia muistoja todellisista tapahtumista lapsuudessa.
Tietysti mietitityttää myös se, että onko niiden laatu julkaisemisen arvoinen!

piirros_kuopinlahden_puita_150228

Tuiskupuita Kuopionlahdella piirsin 28.2.2015

Piirtämistä sinänsä aion kyllä jatkaa ja toivottavasti taidoissa kehittyen. Minusta tämä on erinomaisen mukavaa ja leppoisaa puuhaa sekä ainakin minulle enemmän luovaa toimintaa kuin valokuvaaminen.

Yllä olevaa piirrosta tehdessäni mietiskelin valokuvauksen ja piirtämisen eroja ja yhtäläisyyksiä senkin  takia, että kyseisen kuvan olen tehnyt valokuvastani mallia katsomalla.

Oikeastaan olen aika paljon  ihmetellyt, että esim. Facebookin sivuilla ko. ryhmissä julkaistaan luontokuvia, joita on tosi rankasti kuvakäsitelty. Etenkin värien kylläisyyttä ja sävyjä on säädetty minusta jo ihan luonnottomaksi. Eihän tässä sinänsä ole mitään moitittavaa, jos kuvankäsittelystä on kerrottu ja jos kuvat mielletään “taidekuviksi” eikä varsinaisiksi dokumenteiksi siitä, miltä esim. kuvattu maisema oikeasti ko. tilanteessa näytti.
Tai toisinpäin ajateltuna: Ymmärrän myös sen, jos kuvia pitää säätää kuvankäsittelyohjelmilla nimenomaan sen takia, että kuva mahdollisimman paljon vastaisi todellista tilannetta kuten valoja, varjoja ja esim. linnun värit oikeasti näyttäen.  Tätä teen itsekin. Kamerahan ei aina toista kohdetta semmoisena kuin ihmissilmä sen näkee – tai oikeastaan, minkälaisen kuvan aivot kohteesta tuottavat.  Kritisoin lähinnä sitä, jos runsaasti käsiteltyjä kuvia esitellään aitoina luontokuvina ja dokumentteina ko. kohteesta.

Mutta entäs tämä minun piirrokseni sitten? Onko se todellinen ja oikea näkemys kohteesta? Siinä mielessä kyllä, että yritin piirtää sen mallista mahdollisimman realistiseksi. Mutta toisaalta harrastin mitä suurimmassa määrin “kuvankäsittelyä” mm. seuraavasti: Poistin taustalla näkyvät kohteet kokonaan ja lisäsin sinne pelkkää lunta sekä piirsin vain puiden alaosat. Tässä mielessä se on ihan yhtä lailla “väärä todistus” ko. kohteesta kuin käsitelty valokuva.

piirros_malli_01_kuopinlahden_puita_150228

Piirroksen malli

Kuten sanottu, koetan viritellä tämän harrastukseni uudelleen, mutta sen aktiivisuus sekä julkaisutapa täälläkin on vielä hakusessa. Alla on linkit galleriohini täällä. Niitä käytän todennäköisesti jatkossakin.

Piirrossivuni: 

 

 

 

 

Share