Sivut tällingissä

Olen tässä kesän kuluessa sadepäivinä ja muina “luppoaikoina” rakennellut näitä uusia sivujani ja nämä alkavat olla jo aika hyvässä kunnossa.
Kyllä tänne uusiakin sivuja ja tottakai myös niille sisältöä ilmantuu, mutta perusrakenne on nyt tämmöinen: Tässäpä teille pureskeltavaa!

wpoma_artikkelikuva_elaimet_orava_01

Miten olen tähän tullut?

Julkinen nettiprofiilini on kokenut vuosien mittaan melkoisen evoluution.
Muistan elävästi, kun opettelin html:n perusteita ja väänsin sillä ensimmäiset “kotisivuni” jo yli 10 vuotta sitten.

Seuraava vaihe oli se, kun löysin blogin ja kirjoittelin sinne sekä työ- että harrastusjuttuja ja värkkäsin mm. linkkilistoja ja rss-syötteitä.

Harrastukset ja työ ovat  minulla näissä nettihommissa muutenkin aina kulkeneet hedelmällisesti  käsi kädessä. Seuraavaksi otin lähinnä työkäyttöön Wikispaces- ympäristön, joka oli jo bloggeria monipuolisempi.

Tähän WordPressiin innostuin myös työn kautta: Koulumme otti viime vuonna käyttöön tähän pohjautuvan ympäristön. Niinpä sitä kautta perehdyin asiaan ja huomasin sen käyttökelpoisuuden.
Sosiaalinen media auttoi myös asiassa eteenpäin, kun kyselin asiasta enemmän tietäviltä WordPressin ominaisuuksista ja henkilökohtaisesta käytöstä.

Huomioin saamani palautteenkin pohjalta, että jos haluaa todella “vehata” tämän kanssa, kannattaa hommata webhotelli-palvelu ja asentaa WordPress sinne. Näin saa käyttöönsä kaikki teemat sekä muut “vimpaimet/lisäosat”.
Näinpä tein ja samalla hankin oman domainin, mikä ehkä näin jälkeenpäin ajatellen menee jo vähän “pröystäilyn” puolelle. Toisaalta nytpähän on kaikki omissa näpeissä, esiinnyn reilusti omalla nimellä eikä “comi” näy joka paikassa.

Miksi käytän tätä?

Minulla on erilaisissa nettiympäristöissä , “pilvissä” runsaasti kaikenlaista materiaalia. Olen mm. laittanut kuvia Flickriin ja Panoramioon. YouTubessa on videoitani ja Slidesharessa sekä Google- ja SkyDrivessä kaikenlaisia esityksiä, joita on vuosien mittaan tullut tehtyä. Diigossa on mittavat linkkilistat ja Twitterissä viserryksiä.

  • Vaikka olen pyrkinyt mm. noita kuvia järjestelemään mahdollisimman hyvin, itseäni on koko ajan häirinnyt se, että niitä ja muutakin materiaalia on hankala löytää katsottavaksi. Halusin siis tehdä semmoisen nettisivuston, mistä materiaalit lötyvät samasta paikasta, yhdestä osoitteesta joko suoraan tai linkkien kautta.
  • Pyrin seuraamaan aktiivisesti mediaa ja tavoitteeni on ollut, että myös valikoimani  “mediavirta” olisi hyvin nähtävissä samassa paikassa.
  • Minusta on kiva myös kirjoitella erilaisia juttuja itseäni – ja toivottavasti myös muita – kiinnostavista aiheista.

Edellä oleviin tarpeisiin tämä WordPress tarjoaa erinomaisen väylän.

Myönnän toki, että tämän rakentelu ja sisällön tuottaminen on minulle mitä suurimmassa määrin  henkilökohtainen “tvt-harrastus”. On mukava kokeilla kaikenlaista ja kokee mielihyvää, kun saa aikaiseksi mieleisensä lopputuloksen.

Mitä tulee teihin, arvoisat sivulleni eksyneet tai tarkoituksella niitä lukevat ihmiset, ajattelen asiasta seuraavasti:

  • Onhan se toisaalta itsekästä ja oman minän nostoa, että laittaa nettiin julkisesti kaikenlaista.
  • Mutta toisaalta on niin, että se mitä muille näin jaan ei ole mitenkään minulta itseltäni pois. Jos jotakin kiinnostaa se, mitä täällä on ja miten olen sen toteuttanut, se  tuottaa vain miellyttävää lisäarvoa tähän harrastukseeni.

Onko minulla esikuvia netissä?

Lyhyesti ja nimiä mainitsematta on toki:
Sekä harrastus- että työpuolella on nettisivustoja, joiden sekä teknistä  (mm. luontokuvat- ja videot) että sisällön laatua (mm. someasiat, ilmastonmuutos) ihailen.
Yritän ottaa heiltä opiksi ja pyrkiä johonkin samanmoiseen tarjontaan.

Mitä on jo valmiina?

Minulla meni aika pitkään ennenkuin löysin sivuille jonkinlaisen loogisesti järkevän rakenteen.
Koska sivujen pääsisältönä ovat ainakin tässä vaiheeessa kuvani sekä niihin liittyvät asiat  ja aiheet menevät osin päällekkäin, muutin useaan kertaan sivujen otsikointia, hierarkiaa ja sisältöä.
Nyt rakenne on tämmöinen ja toivottavasti toimiva.

Edellä viittasiin kuviini pilvipalveluissa. Niitä on siellä niin paljon, että niiden katsominen ja löytäminen on hankalaa eikä välttämättä kovinkaan motivoivaa.

Katso aiheesta:

Niinpä päädyin semmoiseen ratkaisuun, että valikoin sivulle parhaita tai muuten hyviä kuvia. Tätä karsittua kuvaesitystä on minusta nyt aika kiva katsella. Jos kyseisen aiheen kuvat tai ko asia sitten kiinnostavat laajemmin, pääsee linkin kautta katsomaan koko kuvasarjaa, mahdollisia artikkelejani sekä nettilähteitä.
Erityisen lisäarvon kuvilleni antaa mielestäni se, että yleensä näet myös kartalta, mistä kuva on otettu. Ihan oma lukunsa ovat tässä suhteessa monet tekemäni EveryTrail- retket, jotka on linkitetty ko. aiheen sivulle.

Kuten “Tervetuloa”- sivulla totean, siirsin vanhoja blogijuttuja tänne. Niinpä täällä on artikkeleja eri aiheista jo yli 50 kappaletta.

Miten toimii ja miltä näyttää?

Nettiympäristön ulkoasu on tietysti makuasia. Itse otin käyttöön tämmöisen pelkistetyn teeman, koska halusin, että visuaalisestikin hyvä sisältö on tärkeämpi kuin sivujen näyttävä ulkoasu.

Erityisen tyytyväinen olen siihen, miten sivujen navigointi, artikkelien kategoriat sekä asiahaku toimivat. Sekä nämä, että sivujen sisältö kuten kuvat skaalautuvat tosi hyvin erilaisiin mobiililaitteisiin, mikä on tietysti hyvä juttu. Kuvia on mukava selailla vaikkapa tabletilla.

Mitä jatkossa?

Tiedostan sen, että tämmöinen julkinen sivusto kasaa minulle paineita sekä sivujen sisällön että uusien artikkelien suhteen. Sosiaalinen media on aika armoton tässä suhteessa: Jos sivuja ei päivitetä, sinne ei ilmaannu mitään uutta tai tuoreita artikkeleja mielenkiintoa herättävistä aiheista ei ala tulla, lukijoiden kiinnostus kyllä lopahtaa aika äkkiä.

Tiedostan sen, että ajan hermolla pysyäkseni pitäisi kertoa kaikenlaisista muodikkaista aiheista, jotka minulta kyllä lähes tyystin puuttuvat.
Toivon, että myös tämä minun tarjoilemani sisältö kiinnostaa.

Itse asiassa laitan tarkoituksella tätä kautta aktivisuusvaateita myös itselleni.
Haluan todella edelleen seurata varsin monipuolisesti maailman tapahtumia työnkin takia ja kirjoittaa niistä artikkeleja. Tietysti myös harrastuksiin tämmöisen sivuston ylläpito antaa virikkeitä. Tänne on mukava laittaa jakoon luontohavaintoja, -kuvia ym.