Tauteja ja eliöperäisiä riskejä

Uutta ja ajankohtaista:

***

Tässä artikkelissa on valikoiden koottua tietoja  erilaisista sairauksista, niiden levittäjistä ja esiintymisestä: tarkastelukulma on siis sekä biologinen että maantieteellinen.
Koska monet sairaudet ovat bakteerien tai virusten aiheuttamia, niiden kohdalla tulee päällekkäisyyttä näiden artikkelien kanssa:

Tämän artikkelin sisältö:Puutiainen ja sen levittämät taudit

Puu­tai­nen – http://up­lo­ad.wi­ki­me­dia.org/wiki­pe­dia/com­mons/4/47/Ixo­des_sca­pu­la­ris.jpg; Pub­lic Do­main

On hiukan vaikea määritellä, mikä on Suomen vaarallisin eläin ja millä tätä asiaa voi mitata. Joissakin listauksissa puutiainen on sellaiseksi nimetty, koska se levittää kahta varsin vakavaa sairautta eli borrelioosia (Lymen tautia) ja puutiaisaivotulehdusta (puutiaisaivokuumetta) sekä uusimpien tutkimusetn mukaan myös tosintokuumetta.
Turun Yliopisto koordinoi tutkimusta, jossa kansalaisia pyydettiin lähettämään punkkinäytteitä eri puolelta Suomea. Tulosten mukaan punkki on levittäytynyt yhä pohjoisemmaksi (kartta) ja “tavallisen punkin” (Ixodes Ricinus) lisäksi Suomessa on myös “taigapunkkia” (Ixodes Persulcatus).


Malaria

Malarian aiheuttavat itiöeläimet , malarialoisiot, joita levittävät Anopheles- suvun horkkahyttyset (kuvassa nimellä moskiitto). Koska väli-isäntä on hyttynen, taudin leviämisen ehkäisemiseksi pitäisi hävittää hyttysiä. Tähän käytetttiin  aikoinaan hyönteismykkynä laajasti  DDT: tä, kunnes huomattiin sen vaarallisuus: se kertyy ravintoketjuihin ja sitä kautta myös ihmiseen.

BioInteractive: 

***

https://fi.wikipedia.org/wiki/Malaria#/media/File:Plasmodium_kierto.png ; Public Domain


Kolera

Koleran aiheuttaa bakteeri ja se leviää saastuneen juomaveden mukana.


Netistä poimittua:

Share