Hyvissä ajoin aaamulla 4.1.2011 ajelin Sotkanniemeen ja asettauduin hyvälle hollille Sotkanhelmen laavulle tarkoituksena kokea ja myös kuvata osittainen auringonpimennys.
Toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 2003 pimennys oli varhain aaamulla.

Sotkanniemessä 4.1.2011

Minulla ei ollut mukana välineitä, joilla olisin voinut suoraan katsoa tai kuvata Aurinkoa, jonka eteen Kuu liukuisi. Olin varustautunut kuvaamaan pimennystä epäsuorasti eli kiikarin valkoiselle pahville heittämästä kuvasta. Tämä konsti oli onnistunut hyvin edellisten pimennysten kohdalla. Siitä on alla dokumenttia 31.5.2003 aikaisin aaamulla tapahtuneesta pimennyksestä. Sitäkin olin tarkkailemassa tyttärien kanssa Sotkanniemessä.

wpoma_auringonpimennys_01
Kuopion Sotkanniemi 4.1.2011

Tilanne näytti vielä 10.30 varsin huonolta: Pilvet peittivät taivaanrannan ja niiden takaa ei Aurinkoa näkynyt. Kuvailin kuitenkin maisemaa ainakin muistoksi tapahtumasta. Vähitellen pilvipeite auringon edestä oheni ja itse asiassa kuvaustilanne muuttui suorastaan otolliseksi. Voin varovasti, sivuun katsoen suunnata kameran jalustallaan suoraan Aurinkoon, kun se näkyi silmille turvallisesti vain heikosti loistaen pilvien takaa.

wpoma_auringonpimennys_02
Kuopion Sotkanniemi 4.1.2011; Kuvaa tummennettu voimakkaasti , jotta Kuu Auringon edessä näkyisi

Kun pimennyksen huippukohta (10.50) lähestyi, Aurinko paistoi yhä kirkkaammin ja niinpä sain lopulta saaliiksi ihan mainion kuvasarjan. Jonkin verran on pilviä edessä, mutta Kuun hahmo Auringon edessä näkyy kyllä kuvissa varsin hyvin. Kuvista valitsin alivalottuneita, joissa pimennys näkyy parhaiten: Ei siellä todellisuudessa noin pimeää siis ollut – hämärää kylläkin, kuten maisemakuvista ehkä huomaa. Kuvasarjan ensimmäinen kuva on otettu klo 10.10 ja viimeinen klo 11.01. Välillä siirsin kameraa toiseen paikkaan, jotta Aurinko näkyisi paremmin metsän takaa.

Auringonpimennys 2003

Tätä pimennystä menin lasten kanssa vahtaamaan samaan niemeen, mutta nyt auringonnousun puolelle.
Oheisesta kuvasarjasta selviää, millä tekniikalla ja miten kuvaus tuolloin onnistui.

Share