Valokuvausta

Uutta ja ajankohtaista

Sivut:


heinakuu_58

Kamera on mukana vapaa-ajan touhuissa, matkoilla sekä luontoretkillä.
Valokuvaus on minulle erinomainen tapa tallentaa näkemääni ja kokemaani. Teen ja jaan mieluummin artikkeleja kuvineen tai kuvakoosteita kuin laitan jakeluun jatkuvaa kuvavirtaa “somessa”.  Kuvien tai kuvakoosteiden löytäminen ja linkittäminen sekä upottaminen näille sivuille onnistuu hyvin siksi, että olen “tagittanut” ne aiheen mukaan ja koonnut albumeihin. Lisäarvona kuvien ottopaikka näkyy usein kartalla. Kuvat eri aiheista kokoan sivuille, joiden linkit ovat alla. Kuvien yhteyteen laitan myös tietoa kuvaamistani kohteista.

Kuvien jakautuminen eri sivuille:

Oli aika hankalaa tehdä loogista jäsentelyä siitä, miten sivuston ja sen hierarkian rakennan. Tämä johtui osittain myös siitä, että kuvat ovat niin keskeinen osa sivujen sisältöä. Ne myös johdattelevat sivun aiheeseen silloinkin, kun kyseessä ei ole varsinainen kuvien esittelysivu.
Pääsivulla on linkit aiheen alasivuille, jotka näkyvät myös navigoinnissa.

Muita sivuja, joilla on kuvia:

Näillä sivuillani olevista kuvista:

  • Täällä kuvilla on tosi tärkeä visuaalinen ja sisällöllinenkin arvo.
  • Sivuille olen tehnyt kuvavalikoimia eri aihepiirien mielestäni parhaista kuvista.
  • Kuvien yhteydessä on linkkejä artikkeleihin, jos niitä aiheesta täällä on tai muihin mahdollisiin nettilähteisiin.

Jakamissani kuvissa ei ole juurikaan ihmisiä, julkisella paikalla esim. jostain tilaisuudesta otettuja kuvia lukuun ottamatta. Tämä on minulta tietoinen valinta samoin kuin se, että kuvissani ei näy tunnistettavasti asuin- tai kesäpaikkaani tai sen lähintä ympäristöä. Tiedossa on, että jos jotain joskus on nettiin laittanut, sitä ei saa sieltä välttämättä pois koskaan. Siksi olen itse tässä suhteessa varovainen henkilökuvien tai muun henkilökohtaisen tai perhettä/sukua koskevan kuvamateriaalin suhteen.

Kuvani laitan pilvipalveluihin:

Pilvipalvelujen käytöstä ja kuvien valikoinnista sekä järjestämisestä: 

  • Vaikka niitä siellä on paljon, olen toki laittanut niitä nettiin valikoiden. Näin minulla on samalla niistä varmuuskopio. Muutaman kerran on käynyt niin, että tietokoneelta on jostain syystä hävinnyt kuvia, mutta ne ovat löytyneet sitten netistä.
  • Nettipalveluissa kuvia on kätevä ja helppo järjestää aiheittain tai muuten eri tavoilla, jolloin ne on helppo löytää ja linkittää vaikkapa tämmöiselle nettisivulle.
  • Kuvilla on sekä minulle että toivottavasti myös niiden katsojille dokumentaarista arvoa. Onhan siellä esim. runsas valikoima kuvia retkiltä kansallispuistoihin ja matkoilta eri kohteisiin.
  • Netissä olevia kuvia on tosi kätevä käyttää erilaisissa nettiympäristöissä: onhan joka albumilla, kuvalla tai kuvakoosteella  osoite, jonka voi linkittää minne vaan.

Kuvauskalustoni ja taitoni

Valokuvasin vuodesta 2008 maaliskuulle 2016 Nikon D200 DX-kameralla. Sen muistikorttipaikka rikkoitui eikä sitä kannatta korjata. Niinpä ostin vähän käytetyn Nikon D7100– mallin ja sillä olen kuvannut maaliskuusta 2016 eteenpäin, kunnes vaihdoin sen keväällä 2017 vähän käytettyyn Nikon D7200– runkoon.
Kun vanha Nikkor 18-200 mm (3,5-5,6) – objektiivi alkoi jumittaa, ostin uudeksi sen tilalle Sigma 18-35 mm /1:1.8 A- objektiivin. Sen myötä on tarkoitus laajentaa kuvauskohteita mm. maisemista monipuolisemmiksi.
Toisena objektiivina minulla 0n AF-S Nikkor 55-300 mm /1:4.5 – 5.6 GED . Sillä saa aika hyviä maisemakuvia ja tarpeeksi lähellä olevista linnuista tai muista luontokohteista otetut kuvat onnistuvat joskus myös tarkkuudeltaan ihan hyvin.

Omasta mielestäni olen vielä “kehityskelpoinen” kuvaaja. Kalustoni ei anna kunnon mahdollisuuksia esim. varsinaiseen lintukuvaukseen.
Tavoitteeni on kehittyä etenkin ”taiteellisempien” kuvien ottajana ja käsittelijänä.

Kun olen tutkaillut mm. Facebookissa jaettuja luontokuvia, olen todennut kuvien rajunkin käsittelyn olevan hyvin tavallista. Niinpä olen itsekin hiukan antanut periksi aikaisemmasta tiukasta periaatteestani olla käsittelemättä kuvia jälkikäteen millään lailla.

Aikaisemmin kuvasin pelkästään jpg- formaatissa, mutta nyt olen siirtynyt käyttämään raw- kuvausta.
Olen oppinut, että jpg- kuvien säätäminen jälkikäteen on ihan tarpeellista, jotta kuvat olisivat parempia.
Tein sen kaikille vanhoille kuvilleni Flickrissä ja nykyisin siis aina uusille kuville.
Teen siis kuvien säätämistä. Varsinainen kuvien käsittely “taidekuvien” suuntaan on sitten asia erikseen. Sitäkin tulen jatkossa enemmän harrastamaan, mutta tällöin ilmoitan kuvan yhteydessä sen rajummasta käsittelystä.


Twitteristä