Lintupaikkoja

Tällä sivulla ja  on kuvia ja tietoa niistä lintupaikoista, joissa eniten ja säännöllisimmin käyn. Luonnollisesti  tarkkailen lintuja eniten kodista käsin Kuopion eri alueilla ja myös kesäpaikan lähipiirissä.  Kun vierailen eri paikkakunnilla, käväisen niissäkin määrätyillä tutuilla lintupaikoilla.

Periaatteitteni mukaisesti en julkaise semmoisia kuvia, joissa koti- ja kesäpaikka tai sen sijainti näkyy. Sama koskee sukulaisia. (Kts ko. artikkeli)

Sivulla on koonti Lintuyhdistys Kuikan lintupaikoista Google Mapsina.

Alla on linkki vakiolintupaikkojani esittelevään artikkeliin täällä, jos semmoinen on. Näiden paikkojen kuvia löydät ko. artikkelista.

Artikkelit:

Vakipaikkojani kuvina:

Kuopio; Puutossalmi 18.3.2012
lintupaikat_kuopio_poksanlampi_08_05_20
Kuopio, Sotkanniemi; Pöksänlampi 20.5.2008
lintupaikat_kuopio_kuopio_kotkatlahti_11_05_05_a
Kuopio; Sotkanniemi; Kotkatlahti 5.5.2011
lintupaikat_kuopio_ritisenlahti_150413
Kuopio; Ritisenlahti 13.4.2015
Savonlinna; Niittylahti 3.10.2015
Kempeleenlahti; 2.5.2014
Tampere; Iidesjärvi 15.5.2010

Lintupaikkoja “Kuikan” eli Pohjois-Savon alueella

Lintuhavaintojen “Tiira”-järjestelmä perustuu kuntajakoon. Niinpä myös Lintuyhdistys Kuikan lintupaikat pitää ryhmitellä tämän mukaan. On kieltämättä vaikea mieltää, että esim.  Nilsiän Pisa on Kuopiossa jo nyt ja Maaningan Kinnulanlahti ensi vuoden alusta. Juankoskikin on nyt liitetty Kuopioon.
Edelleenkin olen sitä mieltä, että kotiseutuni on Muuruvesi eikä Juankoski.
Jotta retkeilijä tietäisi missä päin Kuopiota hän liikkkuu, on sivuilla käytetty esim seuraavaa jakoa: “Kuopio: Nilsiän seutu”

Mobiiliretkeilijöille tiedoksi

Luontoretkillä kuljetaan nykyisin  mobiililaitteiden kera. Niinpä on hyvä, jos kohteita voi tarkastella ja niihin navigoida niiden avulla. Kuikan sivuilla on tähän apuja sillä tavalla, että kohteesta on linkki Karttapaikkaan.
Ajattelin mennä vielä askeleen pitemmälle ja tein vielä Google Mapsit, jotka löytyvät myös Kuikan sivulta.

Kartoille olen laittanut artikkeleissa mainitut lintupaikat ja ko. paikanmerkkiin linkit ko. artikkeliin Kuikan sivulla.
Lintutornit olen laittanut erillismerkillä ja luontopolut ja retkeilyreitit omalla merkillään.

Karttoja on viisi senkin takia, että yhteen karttaan voi laittaa vain kymmenen tasoa.
Toisekseen mietin asiaa niin, että paikat/kunnat kannattaa muutenkin ryhmitellä kartoissa siten, että ne ovat samojen liikennereittien varressa.

Linkit karttoihin:

Pohjois-Savon lintupaikat Paikkatietoikkunassa (tekeillä)Huomaavainen linturetkeilijä

Monet hyvät lintupaikat ovat lähellä asumuksia, rannoilla tai pelloilla. Niille päästäkseen on ehkä ajeltava pieniä kyläteitä pitkin.
On aika noloa pystyttää kaukoputki pihapiirin lähelle tai pysäköidä autonsa peltotielle niin, ettei  tilan traktori pääse ohi puhumattakaan siitä että kahlailee lintujen perässä viljahalmeessa!

Lintupaikkojen esittelyjen ajo-ohjeet käydään vielä läpi tältä kannalta mm. siksi, ettei niissä ole ohjattu kävijöitä yksityisteille.

wpoma_lintupaikat_poksanlampi_01
Pöksänlampea tiiraamassa 12.8.2002

Yleensä paikalliset asukkaat suhtautuvat lintuja katselemaan tulleisiin ihmisiin positiivisesti. He saattavat itsekin olla innokkaita harrastajia ja kyseisen paikan lintujen  parhaita tuntijoita sekä tuttuja jopa vuosikymmenien ajan.
Tämän hyvän suhteen myös satunnaisiin kulkijoihin toivoisi säilyvän ja niinpä kaikenlaisen häiriön tuottamista  tulisi linturetkillä välttää.

Alla kartta muista paikoista, joilla olen käynyt varsinaisesti lintujen  takia ja tulen ehkä myös uudelleen käymään.

Share