Tietoja lintulajeista ryhmittäin

Rantasipi; Haukiveden ranta 8.5.2017

Tälle sivulle on koottu tietoa valikoiden niistä lintulajeista, joiden tunnistaminen on haasteellista.
Aineisto on alasvetovalikoissa linturyhmittäin.


Lintujen tunnistaminen lajilleen vaatii pitkäjänteisyyttä, lukuisia linturetkiä ja hyviä havaintoja. Lajien ulkonäkö- ja äänituntomerkkejä voi opiskella lintukirjojen ja netissä olevan materiaalin ja sovellusten avulla, mutta ne eivät korvaa luonnossa tapahtuvaa lajien varmaa tunnistamista.

Itselläni on Suomen  peruslajisto jotakuinkin hallussa, mutta puutteita linturyhmien ja yksittäisten, harvinaisempien lajien kohdalla toki on.
Linturetkeily on minulla ollut sen verran paikallisen savolaista, että merialueiden ja rannikon sekä Lapissa pesivä linnusto on minulle oudompaa siinä mielessä, etten niitä perusretkillä näe.
Lajiryhmistä kahlaajat  on minulle haasteellisin. Tämä johtuu siitä, että en ole käynyt kovinkaan usein niillä paikoilla, joissa muuttavia ja levähtämään laskeutuneita lintuja voi pitempään seurata. Kahlaajista on linkkeinä runsaasti hienoja Ilkka Markkasen kuvia Siilinjärven Raasiosta. Niiden avulla voi lajien tuntomerkkejä mainiosti opiskella.

Kahlaajien lajimäärityksissä on sama ongelma kuin lokeilla: Niiden höyhenpuku vaihtelee iän ja vuodenajankin mukaan. Niinpä nuorten lokkien erottaminen lajilleen on joskus aika hankalaa.
Samantapaista pulmaa on myös sorsien kohdalla.

Harvinaisempien petolintujen ja etenkin joidenkin lajien naaraiden määrittäminen lennosta vaatii harjaantunutta silmää.


Koska en kerää kovin aktiivisesti pinnoja enkä varsinkaan ns. “bongaa” – sanan alkuperäisessä merkityksessä –  on moni harvinaisempi lintulaji jäänyt kokonaan näkemättä ja kuulematta, jolloin niiden tunnistaminen on luonnollisesti (sananmukaisesti) myös vielä kokematta.

Olen tähän koonnut edellä mainituilla ja muillakin perusteilla lajilistaa seloste-, kuva- ja äänilinkkien kera linnuista, joiden tunnistamista voi näin netissä päivittää ja edelleen treenata.
Lajilista on em. syistä siis varsin subjektiivinen ja ikään kuin henkilökohtainen “täydennyskurssi”.

Toivottavasti tästä on silti iloa ja apua muillekin.

Share