Suomesta voidaan määrittää maantieteelliset ja väestölliset keskipisteet.
Laiton ne Paikkatietoikkunassa kartalle.
- YLE; 9.5.2019; Väestöllinen keskipiste liikkuu kilometrin vuodessa, kun suomalaiset pakkautuvat pk-seudulle – “Jopa eteläisessä Suomessa alueet autioituvat”
- Tiede 5.6.2009; Bongaa Suomen keskipisteet
Maantieteelliset keskipisteet
Näitä onkin monenlaisia ja monessa paikassa määrittelystä ja mittaustavasta riippuen.
Suomen maantieteellinen keskipisteen voi määrittää kokeilemalla, minkä pisteen kohdalla vaikkapa jäykästä pahvista tehty Suomen kartta pysyy tasapainossa kartan alle asetetun piikin päässä.
Käytännössä tämä onnistuu vain kartalla, johon on rajattu manneralue meren rantaviivan mukaan.
Jos mukaan otetaan myös saaret keskipisteen paikka muuttuu. Keskipisteen määrittelyyn voidaan ottaa mukaan myös merialueet, jolloin pisteen paikka on taas erilainen.
Tästä määrittelyn moninaisuudesta johtuen on paikkakuntien (Piippola, Kestilä ja Kärsämäki) välille syntynyt jopa kilpailua siitä, missä “oikea” keskipiste on. Sillä nyt on lähinnä matkailullista merkitystä.
Maanmittauslaitos on määrittänyt maantieteellisen keskipisteen vuonna 2003.
- Wikipedia: Suomen keskipisteet
- Kaleva; 28.4.2003; Suomen keskipiste on yhä Piippolassa
- kirjastolinkit.ouka.fi; Piippolan keskipisteelle vahvistus
- Haapavesi-Siikalatva.fi; Suomen keskipiste
- “Maanmittauslaitos on toimeksiannon mukaisesti määrittänyt Suomen keskipisteen seuraavasti: Suomen valtakunnan maarajojen ja merenrantaviivan rajaamana tasoprojektioalueen ja merialueen saarten painopiste on kartastokoordinaatiojärjestelmässä P=7125069, I=3457883. Tämä piste osuu Piippolan alueelle.”
On vielä huomioitava, että maantieteellisen keskipisteen paikka muuttuu maankohoamisen takia.
Manner-Suomen keskipiste
- Wikipedia: “Tämä laskennallinen keskipiste sijaitsee pohjois–eteläsuunnassa Manner-Suomen eli Utsjoen Nuorgamin ja Hangon Tulliniemen välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä, ja tällä kohdalla itä–länsisuunnassa olevan itäisimmän (valtakunnanraja) pisteen ja Oulunsalon välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä.
- Sijaitsee Puolangan keskustan pohjoispuolella, kantatie 78:n varrella Housuvaarassa, noin 10 kilometriä pohjoiseen Puolangan keskustasta, karttakoordinaateissa .”
Manner- ja Meri-Suomen puoliväli
- Wikipedia: “Kun puolitetaan Nuorgamin (70°5’30) ja Bogskärin (59°30’10’’) leveysasteet ja Märketin (19°07’53’’) ja Ilomantsin Virmajärven (31 °35’11’’) pituuspiirit, saadaan koordinaateiksi 64°47’40’’N, 25°21’34’’E, joka sijoittuu Limingan Värminkoskentien ja rautatien risteykseen, parin kilometrin päähän Limingan kirkonkylästä.”
Väestöllinen keskipiste
- Wikipedia: “Weberin piste tarkoittaa väestöllistä keskipistettä, johon määritellyn alueen – esimerkiksi valtion – asukkaiden yhteenlaskettu etäisyys on lyhin”
- YLE; 9.5.2019; Väestöllinen keskipiste liikkuu kilometrin vuodessa, kun suomalaiset pakkautuvat pk-seudulle – “Jopa eteläisessä Suomessa alueet autioituvat”
- Hämeen Sanomat; 8.7.2018; Hyvinkää uhkaa viedä Weberin pisteen Hämeenlinnalta
- Sydän-Hämeen lehti; 29.11.2014: Keskipisteessä
- Weberin pisteiden koordinaatit YLE:n uutisessa olevan animaation mukaan:
Siinä on ilmeinen virhe vuoden 2019 E- koordinaatissa. Minuutit eivät voi olla yli 60. Jos saan tietää oikean luvun, korjaan laittamani pisteen paikan. Nyt se on uutisessa kerrotulla tiellä.- 1979 : N 61° 25′ E 24° 43′
- 1995: N 61° 15′ E 24° 42′
- 2019: N 61° 10′ E 24° 67′
- Kartalta voit mitata etäisyyksiä nykyisestä keskipisteestä:
- Esim. Kuopioon: 251 km