Linnut

piirros_lintuvalineet_tausta_1024

Kaukoputkeni ja kiikarini. Lyijykynäpiirros

Luonnosta tarkkailen eniten ja monipuolisimmin lintuja ja siksi aiheesta on nämä omat sivut.

Aktiivisen lintuharrastuksen aloitin keskikouluikäisenä kotipaikallani Muuruvedellä.
Zuiho- kiikarit piti käydä ostamassa Kuopion Anttilasta. Harrastukseen opastivat MMM Lintuharrastuskirja, Leo Lehtosen Jokamiehen lintukirja ja Linnut värikuvina.
Joitain dokumentteja tuolta ajalta on vielä tallessa. Kuvassa on piirtämäni kartta “reviiriltäni”, jossa pääosin retkeilin ja kuvia haukoista. Piirtäminen oli jo silloin minulle osa myös lintuharrastusta.

lintuharrastus_kartta_ja_haukat_1024

Kesäiset veneretket suuntautuivat kauemmaksikin.
Siihen aikaan oli tavallista kerätä lajistoltaankin aika mittavia munakokoelmia kenkälaatikkoon ja tunnustan tätä nykyisin rikokseksi määriteltyä ja muutenkin  tuomittavaa toimintaa harrastaneeni.
Helsingin yliopiston eläinmuseolle lähetimme pesäkortteja.
Jotkut linnut ja tapaukset muistuvat erityisesti mieleen. Näitä ovat mm. lähimetsässä ensimmäisen kerran kuultu ja määritetty kultarinta ja puutarhan viitakerttunen, mehiläishaukan ja kuhankeittäjän pesälöytö ja lehtopöllön oikeastaan karmean kuuloiset naukumiset pihapiirissä pimeällä.

Lähtemättömästi on jäänyt mieleen myös käyntini kolmiomittaustornissa, jossa oli kalasääsken pesä.

Päivitin tätä sivua 1.5.2017, jolloin kävimme retkellä kotiseudun jo lapsuudesta tutuilla lintupaikoilla. Linnuston muutoksista huomioin ja muistui mieleen mm. nämä kaksi asiaa:
Tänään oli naakkoja pelloilla tosi paljon – lapsuudessa ei niitä ollut maaseudulla ollenkaan toisin kuin kottaraisia.
Samoilla pelloilla ja niityillä peltosirkku lauleli joka kesä – nyt laji on Suomessa erittäin paljon vähentynyt.

linnut_Muuruvesi; Polviniitty 1.5.2017 -3

Polviniitty 1.5.2017

Hekstisten työvuosien aikana harrastus oli katkonaista, mutta jonkin tason vireyttä piti yllä osallistuminen Pohjois-Savon “Kuikan” toimintaan: Olin sen hallituksessa, piirsin kuvia Siivekäs- lehteen ja tein katsauksia.

Noita kahta jälkimmäistä hommaa teen nyt eläkkeelläkin, jolloin tähänkin harrastukseen on aikaa enemmän. Tosin muitakin harrastuksia on, joten linnut on vain yksi mutta sinänsä tärkeä osa elämää.

Oikeastaan tyylini lintujen seuraamiseen ei ole juurikaan muuttunut. En esimerkiksi “bongaa”: Termin alkuperäisessä merkityksessä en siis varta vasten hakeudu katsomaan jotain harvinaisuutta, “raria” pinnalistaani kartuttaakseni.

Olen harrastajana hyvin paikkauskollinen eli käyn säännöllisesti vuosittain ja usein aina samoilla paikoilla. Näin niiden linnusto on tullut todella tutuksi. Samalla tulen seuraanneeksi näiden paikkojen biotooppien ja maiseman muuttumista ja sen vaikutusta alueen linnustoon.

Talvilintulaskentoja tein useamman vuoden ajan ja Suomen 3. lintuatlashankkeeseen osallistuin aktiivisimmin seuraavissa ruuduissa:

lintuharrastus_Kuopio; Ritisenlahti 30.6.2009

Kuopio; Ritisenlahti

lintuharrastus_Savonlinna; Niittylahti 4.10.2014

Savonlinna; Niittylahti

Lintuhavaintoja kirjaan Tiiraan pääsääntöisesti kahden yhdistyksen alueelta. 

Yhdistysten kotisivut:

Tornien taistoon olen osallistunut muutaman kerran. Aktikaa olen käynyt seuraamassa pari kertaa keväällä Virolahdella ja syksyllä Kiteen Hatunvaaralla.

Loma- ja muilla matkoilla käymme sopivasti matkan varrelle sattuvilla lintupaikoilla.

Lintuja kuvaan, jos sattuu sopiva tilaisuus. Minulla ei ole varsinaiseen lintukuvaukseen sopivaa optiikkaa. Valikoimat lintukuvista ja lintupaikkoista ovat tämän sivun alasivuina.
Lintuharrastusta on sekin, että olen vuosien mittaan piirtänyt lintuja. Aikaisemmin etenkin lyijykynällä ja jonkun verran tusseilla, viime aikoina myös pastelliliiduilla ja – kynillä maalaten.

Lintuharrastukseen liittyy myös tämä QR- koodeja esittelevä artikkeli.
Nostan sen tähän erikseen esille. Sen sisältö on vapaasti käytettävissä.

 • http://aarnehagman.fi/qr-koodeja-lintupaikoille-ja-lintutenttiin/
  • Vastaukset QR- koodin määrityksiin:
  • 1. Laulurastas
  • 2. Pyy
  • 3. Metsäkirvinen
  • 4. Tiltaltti
  • 5.Hippiäinen
  • 6. Hömötiainen
  • 7. Pohjantikka
  • 8. Viirupöllö
  • 9. Metsäviklo
  • 10. Närhi
  • 11. Peukaloinen
  • 12. Rautiainen
  • 13. Punakylkirastas
  • 14. Punarinta
  • 15. Leppälintu
  • 16. Pajulintu
  • 17. Kirjosieppo
  • 18. Kuhankeittäjä
  • 19. Lehtokerttu
  • 20. Ruisrääkkä
  • 21. Pensaskerttu
  • 22. Taivaanvuohi
  • 23. Kalalokki
  • 24. Kaakkuri

 

Share

Linnuista ja lintuharrastuksesta netissä

Olen tähän koonnut linkkejä lintuja ja lintuharrastusta esitteleville sivuille Yleistä tietoa  BirdLife.fi Luontoportti Collins Bird Guide Äänet Tarsiger.com Lintujen äänet.net Lintukuva.fi Otava; Linnunlaulu Xeno-Canto Angelfire: Äänten tunnistusta Angelfire: Äänten tunnistusta (Hirsipuu) Kuvia Lintukuva.fi Ilkka Markkanen Aku Kankaanpää Pauli Erikson Blogit Olli Korhonen Retkeily Löydä lähin lintutorni Havainnot Tiira Yhdistykset Lintuyhdistys Kuikka Etelä- Savon lintuharrastajat; Oriolus …

Share

Lintuhavaintoja ja uutisia

Lintuyhdistys Kuikka Kuikan alueen viimeisimmät havainnot Tiira Linnuissa on ns. paikkauskollisia lajeja. Itse koen kuuluvani lintuharrastajana tähän samaan kategoriaan. Käyn etenkin näin keväisin ja alkukesästä samoilla paikoilla, joilla olen lintuja havainnoinnut jo lähes kolmekymmentä vuotta. Kuopiossa näitä vakiopaikkojani ovat olleet Puutossalmi, Ritisenlahti ja Sotkanniemi. Nyt eläkkeellä aktiivisemman tarkkailun alla on ollut kesäpaikka ja sen lähiseudut: olemme …

Lintukuvia

Tällä sivulla on valikoima lintukuvia. Uusimpia laitan sivun alkuun ja kokoan niitä alla olevaan galleriaan. Lintuja kuvaan, jos sattuu sopiva tilaisuus. Se ei siis ole minulla systemaattinen harrastus, johon erityisesti panostaisin. Kuvauskalustoni ei mahdollista varsinaista, kunnollista  lintukuvausta. Niinpä näiden kuvieni valikoima on pieni ja joukossa on vain muutama, hyvän lintukuvan kriteerit täyttävä otos. Lintuharrastajien joukossa …

Share

Lintulajien määrittäminen – tietoa ja harjoittelua

Lintujen tunnistamista ja sen harjoittelua sisältävät sivut ovat sisällöltään seuraavat: Lintulajien määrittäminen: Tietoa ja harjoittelua (tämä sivu): Yleistä ja omakohtaista lintujen tunnistamisesta Tietoa kuvina ja ääninä eräistä lajiryhmistä Interaktiivisia tehtäviä ja kuvapareja lajien määrittämisestä Kuva- ja äänilähteitä linnuista Lintutehtäviä: Ne interaktiiviset tehtävät, jotka eivät ole em. sivulla Lintutehtäviä lapsille ja miksei muillekin: Otsikon mukaisesti lähinnä …

Share

Lintupaikkoja

Tällä sivulla ja  on kuvia niistä lintupaikoista, joissa eniten ja säännöllisimmin käyn. Luonnollisesti  tarkkailen lintuja eniten kodista käsin Kuopion eri alueilla ja myös kesäpaikan lähipiirissä. Periaatteitteni mukaisesti en julkaise semmoisia kuvia, joissa koti- ja kesäpaikka tai sen sijainti näkyy (Kts ko. artikkeli) Alla on linkki vakiolintupaikkojani esittelevään artikkeliin täällä, jos semmoinen on. Näiden paikkojen kuvia löydät …

Share

Lintutehtäviä

Lintujen tunnistamista ja sen harjoittelua sisältävät sivut ovat sisällöltään seuraavat: Lintulajien määrittäminen: Tietoa ja harjoittelua: Yleistä ja omakohtaista lintujen tunnistamisesta Tietoa kuvina ja ääninä eräistä lajiryhmistä Interaktiivisia tehtäviä ja kuvapareja lajien määrittämisestä Kuva- ja äänilähteitä linnuista Lintutehtäviä (Tämä sivu) Ne interaktiiviset tehtävät, jotka eivät ole em. sivulla Lintutehtäviä lapsille ja miksei muillekin: Otsikon mukaisesti lähinnä …

Share

Lintuvideoita

Tähän kokoan lintuvideoitani. Mielestäni  parhaat videot näkyvät sivulla ja muihin on linkki. Videokamerani on tekniikaltaan jo vanha eli teknisesti videot eivät ole kummoisia. Ihan mukavia havaintoja ja tilanteita olen sillä talteen saanut. Älypuhelimella saa myös jonkin sortin elokuvaa, mutta optisen zoomausmahdollisuuden puute rajoittaa sen käyttöä. Täydennän ja karsinkin listaa ajan kanssa, jos/kun saan tehtyä parempia …

Share

Piirroksia ja maalauksia linnuista

Tässä alussa uusimpia Lintuja olen taiteillut eniten lyijykynällä ja jonkin verran tussilla. Nyt olen aloittanut lintukuvien tekemisen myös pastelliliiduilla ja -kynillä. Nämä ovatkin oikeastaan maalauksia. Tällä sivulle kokoan näitä tuotoksia. Sivun alkuun laitan vaihtuvasti uusimpia kuvia ja gallerioihin kokoan kaikki julkaisemani teokset nettisivulle sovitetussa koossa. Kavagalleriat ovat erikseen lyijykynä-, tussi- ja pastellitöistä. Gallerioiden alla on …

Share