Puijo ja Kuopio kuuluvat yhteen ja niinpä tästä merkittävästä luonto-, urheilu- ja matkailukohteesta olen koonut tähän sille omistetun sivun.
Puijosta on moneksi
Puijolla on valtakunnallisesti merkittäviä luonnonsuojelualueita, se on kaupunkilaisten lähivirkistysalue ja siellä urheillaan sekä matkaillaan. Nämä kaikki toiminnot pitäisi sovittaa järkevästi yhteen.
Monenlaisia suunnitelmia Puijon kehittämiseksi on tehty ja erilaisten intressien takia kiistoiltakaan ei ole vältytty. Taannoin suunnitelmat Antikkalan laen golf- kentän laajentamiseksi kaatuivat varsin kovan väännön jälkeen lähinnä luonnonsuojelullisin perustein.
Konttilan perinnetilan kohtalo ja kehittäminen on ollut pitempään hakusessa. Konttilan rakennukset on vastikään suojeltu ja siellä toimii nykyisin Puijon luonto- ja opastuskeskus.
Ajankohtaisen keskustelun aiheita ovat viime aikoina olleet Puijon ympäri kiertävän ladun linjauksen suunnittelu sekä Antikkalan laskettelurinteen tulevaisuus: molemmissa on kyseessä suojeltujen luontokohteiden suojelu ja aiottujen hankkeiden toteutuksen yhteen sovittaminen.
Puijolle tehdyt ns. “maisema-avaukset” ovat herättäneet myös keskustelua.
Puijon tornit ansaitsisivat ihan oman juttunsa – tässä niiden historiaa ja rakentamista ei selosteta. Sivulla ei myöskään ole kuvia, jotka on otettu tornista.
Puijosta netissä:
Puijon geologiaa
Puijo on muinaisen poimuvuoriston lähes kokonaan kulunut juuri eli ns doomi.
Hypätäänpä nyt kuitenkin suoraan jääkauden loppupuolelle:
Puijo kansallismaisemana
Asiaa voidaan tarkastella sananmukaisesti kahdesta näkökulmasta: Miltä Puijo näyttää Kuopion maisemassa ja minkälaisia maisemia Puijolta näkyy. Jälkimmäiseen saa tietysti laajimman vastauksen menemällä Puijon torniin. Suurmäen huipun asettumista metsärajan yläpuolelle aikoinaan kritisoitiin. Viime vuosina ovat herättäneet keskustelua Puijon metsiin tehdyt ns. maisema-avaukset, joiden tarkoituksena on antaa Puijolla liikkujille tilaisuus ihailla ympäröiviä maisemia muualtakin kuin tornista.
Näkymiä Puijolle
Näkymiä Puijolta
Puijon luontopoluilla
Tässä on kaikilta kolmelta luontopolulta artikkeli, jossa on retkikartta ja kuva-albumi.
Lisäksi on ääniretki, jolla voi kuunnella poluilta lintuja.
Alla on valikoima kuvia, joita ei ole noissa artikkeleissa.
Lisää kuvia
21.9.2019
Puijo urheilualueena
Puijon kisat olivat aikoinaan Salpausselän ohella talven merkittävimpiä mäkihyppy- ja hiihtokilpailuja. Pidetään siellä toki sm- tason kilpailuja edelleen, mutta mäkihypyn maailmacupin osakilpailun Puijo menetti muutama vuosi sitten.
Puijo on säilyttänyt paikkansa sekä mäkihypyn että yhdistetyn valmennuspaikkana myös kesällä.
Uutena aluevalatauksena Puijon mäkien hyödyntämisessä on Mika Kojonkosken vetämä prjojekti kiinalaisten hyppäjien valmentamisessa.
Puijon hiihtoladut ja polut ovat tulleet treenauspaikkana tutuksi Iivo Niskaselle. Hänen nimeään kantaa nykyisin viimeisen päälle hienoksi tehty ns “saunalenkki”. Puijolla treenaavat myös yhdistetyn tekijämies Ilkka Herola ja Iivon hiihtäjäkaveri Perttu Hyvärinen.
Stadionin alueella on innokkaille hiihtäjille tarjolla säilölumella tehty ensilumen latu. Puijolla on sitten lumien aikaan tarjolla monentasoista ja – pituista lenkkiä.
Puijon kisojen tunnelmia sadan vuoden ajalta
Konttila
Kuvia
Twitteristä
Vanha Puijon tie, kuvattu Puijolta kaupungin suuntaan. 1901, Kuopio, Puijo. (Kuopion kulttuurihistoriallinen museo) pic.twitter.com/sqGHMIQGYM
— Victor Barsokevitsch (@victorbarso) March 29, 2023
Maisema Puijolta. Avohakkuu. 1893-1927, Kuopio, Puijo. (Kuopion kulttuurihistoriallinen museo) pic.twitter.com/Dfu6qIZTTC
— Victor Barsokevitsch (@victorbarso) March 26, 2023