Omia valokuviani laitan luonnollisesti näille sivuille ja täällä julkaistaviin artikkeleihin.
Kuvavalikoimia- alasivulle laitan aika ajoin vaihtuvan kuvasarjan jostain aiheesta tai paikasta.
Kuviani jaan Flickrissä ja Pixabayssa.
Kuvia ja videoita omaan käyttöön- alasivulla selostan, miten netissä olevaa kuvamateraalia löytyy ja miten sitä voi käyttää.
Flickr
Flickr- kuvapalveluun valikoin kuvia, jotka soveltuvat myös opetuskäyttöön.
Kuvat ovat siellä albumissa “CreativeCommons- kuvia“. Ne näkyvät kuvasarjana alla.
Kuvissa on “Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 2.0 Yleinen (CC BY-NC-SA 2.0)” -lisenssi (englanniksi) ja sen määritysten mukaan voit niitä ottaa omaan käyttöösi.
Kuvien selosteessa on linkit artkkeleihini täällä tai muihin nettimateriaaleihin, joissa kuvaa on käytetty tai se muuten liittyy kyseiseen aiheeseen.
Joissain kuvissa on linkki karttaan, jossa näkyy kuvan ottopaikka.
Lisään Flickrin ko. albumiin kuvia valikoiden ja voin niitä ottaa myös sieltä pois.
Kuvat albumissa esityksenä

Pixabay
Laitan kuvia myös tähän kuvapankkiin. Sinne laittamistani kuvista jotkut varmaan käyvät myös opetusmateriaaliksi, vaikka sitä en ole niiden kohdalla käyttänyt valinnan perusteena.
Siellä olevat kuvat ovat vapaasti käytettävissä eli niissä on CCO- (Public Domain)- lisenssi. Periaatteessa tällöin kuvassa riittää vain maininta siitä ja Pixabay lähteenä eikä edes kuvan ottajaa tarvitse mainita. On se kuitenkin ihan hyvien tapojen mukaan syytä tehdä: Ainakin itse sitä kuvieni kohdalla toivon.
Käyttöoikeudet ja ohjeet kuvien imurointiin löytyvät sen sivulta.
Pixabayn kuvissa on varsin kovat laatuvaatimukset. Ainoastaan ne kuvat, jotka ne täyttävät julkaistaan siellä niin, että ne näkyvät hakutoiminnoissa. Kaikkia kuvia on kyllä mahdollisuus sieltä ottaa käyttöön, mutta “huonommat” näkyvät vain Pixabayn käyttäjän profiilissa.
Lisään sinne kuvia ajan kanssa lisää ja otan myös kuvia sieltä pois.
Ohje Flickriin
Selostan tässä esimerkkikuvien avulla, miten kuvan saa otettua omaan käyttöön ja miten kuvatiedot tulee laittaa siihen. Tätä ohjetta pitää noudattaa, jos kuviani laittaa omiin tuotoksiin tai esityksiin.
Olettakaamme, että haluat käyttää harjukuvaa Tiilikkajärven Pohjoisniemestä. Klikkaat siis ensin kuvan auki albumissa.
On tärkeää, että kopioit jo tässä vaiheessa talteen kuvan otsikon ja seuraavassa vaiheessa sen osoitteen. Tämä kannattaa tehdä vaikkapa muistioon, jolloin tekstiin ei tule mukaan muotoiluja.
Voi toimet toki tehdä muutenkin, mutta tämä on paras tapa!



Kuvan tiedot ja lisenssi näkyviin
Kun nyt käytät tätä kuvaani oman materiaalisi osana, vaikkapa kuten tässä nettisivulla tai pp- esityksessä, sen seloste näyttäisi tältä (kuva ohessa). Huomioi se, että nyt voit liittää tallentamasi tiedot kuvaan.
Lisenssin laittamiseen on useita vaihtoehtoja, kunhan se vain on asiallisesti ilmoitetttu. Sen voi ilmoittaa kuvassa myös lyhenteenä niin, että laittaa siihen linkin ko. lisenssimääritteeseen. Siitä on malli toisessa kuvassa tässä alla.


Kun toimit viimeisen päälle oikeaoppisesti ja haluat näyttää hyvää esimerkkiä vaikkapa tutkielmiaan tekeville opiskelijoille, myös kuvan osoite (jonka olit siis kopsannut talteen) pitää laittaa näkyviin. Silloin kuvan seloste näyttää tältä: Suosittelen tätä tapaa senkin takia, että löydät kuvan sen osoitteen perusteella myöhemmin!

<https://www.flickr.com/photos/akenkuvia/22547688299/sizes/k/>