Kuvataide

Kimalainen; lyijykynä 2017

Olen piirtänyt jonkun verran ihan lapsuudesta saakka, mutta kiireisinä työvuosina tämän harrastuksen viljely oli satunnaista. Tosin ennen tietotekniikan tuloa opetustyöhön piirtelin opetusmonisteisiin kuvat itse ja kuvitin myös lintuyhdistys Kuikan ”Siivekäs”- lehteä.
Nyt eläkkeellä ollessa olen lämmitellyt tätä harrastusta uudelleen ja myös uusin keinoin.

Näillä sivuilla on artikkeleja sekä omasta taideharrastuksestani että yleisesti taiteesta.


Piirtäminen ja nimenomaan lyijykynällä sekä myös tussikynillä taiteilu on ollut minulle mieluisin ilmaisutapa. Piirtäminen on monestakin syystä mukava taiteen laji. Välineet ovat halpoja. Aiheita on tarjolla kaikkialla. Lyijykynän, hiilen tai tussikynän voi siis oikeastaan ottaa käteensä lähes milloin tahansa ja missä vain. Paperia on aina tarjolla monenkokoisina irtolehtinä tai varta vasten lehtiöinä.

Eniten olen saanut tähän harrastukseen intoa ja opastusta Kuopion kansalaisopiston kuvataidekursseilla.
Kuivapastellit tulivat mukaan näiden kurssien myötä. Niillä työskentely on alun jähmeyden jälkeen ollut ihan mukavaa ja varmaan jatkan niillä edelleenkin.

Aholansaaren Paavon pirtti; Kuivapastelli

Uusimpana tekniikkana viehätyin piirtämisestä nestetussilla ja terillä – Se tuntuu sopivan minulle hyvin.
Syksyllä 2022 innostuin pitkästä aikaa piirtämään myös tussikynillä: sitä olin harrastanut enemmänkin jo vuosikymmeniä sitten.
Varisnaisia akvarelleja en ole tehnyt koskaan. Muistelen vesiväreillä tekemisestä kouluaikoja.


Kurssien pääanti minulle on ollut se, että olen päässyt jyvälle siitä, mistä kuvan tekemisessä oikeastaan on kysymys.
Olisi hyvä löytää se oma ”käsiala” ja kehittää sitä edelleen.

Koivumäen hongan oksistoa; nestetussi 2018

Kasveja on ylipäätään mukava piirtää, kun ne eivät liiku. Voi istuskella leppoisasti vaikkapa kuistilla niitä vaikkapa usean päivän ajan piirtäen.
Tässä olevat työt olen kyllä tehnyt valokuvista.
Sisätiloista löytyy aina jotain astioita tai muita esineitä malliksi. Tällöin voi harjoitella varjostamista ja heijasteiden tekemistä.

Neidonkenkä; kuivapastelli 2017
Orava; kuivapastelli 2017

Ihmistä, etenkin kasvoja en ole oppinut taiteilemaan kunnolla. Olen yrittänyt panostaa tähän enemmän käymällä ko. kurssiakin kansalaisopistossa lukuvuonna 2017-2018, mutta edelleenkään en mielelläni ihmistä piirrä.

”Matti” elokuvasta Rautatie; lyijykynä 2017

Piirrosten ja maalausten malleista

Hienointa olisi tietysti tehdä piirrokset elävistä malleista tai ainakin luonnostella kuvat luonnossa. Ennen vanhaan piirosten ja taulujen malliksi halutut linnut ammuttiin ja täytettiin itse. Näin menettelivät mm. vonWrightit ja Matti Karppanen.

Vesimittari lammella; kuivapastelli; 2019

Omien valokuvien käytöstä piirrosten ja maalausten mallina ei luonnollisesti synny mitään tekijänoikeuspulmaa. Muiden esim. netissä olevien kuvien käyttö onkin sitten tarkemman pohdinnan paikka. Tekijänoikeussäädökset valokuvista tehtyihin piirroksiin ovat jossain määrin tulkinnanvaraiset. Piirroksen tai maalauksen katsotaan olevan itsenäinen teos, jolloin kuvan käyttöön mallina ei periaatteessa tarvita lupaa. Tietysti luvan kysyminen on muuten asiallista.
Julkaisen vain teoksia, joiden mallina on oma, Public Domain- tai CC-lisensoitu valokuva tai valokuva, jonka käyttöön olen saanut luvan.


Kuopiolaisena ja lintuharrastajana olen luonnollisesti ollut kiinnostunut von Wright- veljeksistä – Heistä on minulla sivuillani artikkeleja.


Taistelevat metsot; replika; lyijykynä; 2019

Eero Järnefeltin taiteseen minulla on sillä tavalla erityissuhde, että hän maalasi teoksensa ”Lehmisavu” ihan kotipaikkani (silloisesta) pihasta ja ”Heinäkuun päivän” kotiseudullani hyvin tutusta paikasta.


Keväällä 2020 rohkaistuin asettamaan näytille tekemiäni nestetussitöitä ja muutaman lyijykynätyön eläimistä: Oli ensimmäinen ja melko varmasti myös viimeinen oma varsinainen taidenäyttely.

Näyttelyni Kuopion kirjastossa 2.-7.3.2020
Saimaannorppa; nestetussi

Share
error: Content is protected !!