Kuva: United States Geological Survey – Graham, Joseph, Newman, William, and Stacy, John, 2008, The geologic time spiral—A path to the past (ver. 1.1): U.S.; https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_evolutionary_history_of_life#/media/File:Geological_time_spiral.png (Public Domain)

Uutta ja ajankohtaista


Evoluution kulku jaetaan geologisiin aikakausiin. Elämän varhaishistoriaan kuuluvat ajanjaksot ovat satoja miljoonia vuosia ja senkin jälkeen eri aikakaudet kestävät kymmeniä miljoonia vuosia. Siksi koko elämän historian esittäminen ja hahmottaminen kuvana on hankalaa.

Tässä se on spiraaliesityksenä ja artikkelin lopussa kellon muodossa: Avaa kuvat isompana uuteen välilehteen.

Artikkelin sisältö:

Nettilähteitä: Yleistä

On ehdotettu elämän historiaan uutta aikakautta, mutta esitys on vielä kiistanalainen:

***

[Artikkelin alkuun]

Eläinten evoluutiosta löytyy netistä runsaasti lähteitä.


Etenkin dinosauruksista ja linnuista julkaistaan koko ajan uusia fossiililöytöjä ja ne uutisoidaan usein aika näyttävästi. Sen sijaan muista eliöryhmistä on nettilähteitä tarjolla niukasta: siksikin niitä ei ole tässä listassa.
Alla olevat listat ovat vain valikoimaa tarjonnasta ja antavat sikäli yksipuolisen ja vinoutuneenkin kuvan eliökunnan evoluutiosta.
Valikoima pävittyy ajan kanssa uusilla lähteillä.


Eläinten evoluutio – muut kuin dinosaurukset ja linnut:

12019 / Pixabay

[Artikkelin alkuun]

Dinosaurukset  ja linnut:

[Artikkelin alkuun]

Kasvit:


Elämän historiassa on ollut useita jaksoja, jolloin hyvin suuri osa silloisesta eliökunnasta kuoli sukupuuttoon.
Eniten on esillä ollut dinosaurusten häviäminen.
Viime aikoina ihmisen toiminnan ja ilmaston muutoksen takia eliölajeja häviää maapallolta siihen tahtiin, että voidaan jo melkein puhua uusimmasta massatuhosta.

***

National Geographic; Julkaistu 31.5.2007; Most agree a meteor ended the dinosaurs’ reign, but could a giant impact have also catapulted them to dominance?

[Artikkelin alkuun]

Sukupuutot – Extinctions


***

[Artikkelin alkuun]

Kuopion museon mammutti; 7.4.2016; Julkaistu museon luvalla; Kuvan käyttö muissa yhteyksissä kielletty

Kun geenitekniikka on antanut uusia välineitä eliöiden perimän selvittämiseen ja geenien siirtämiseen, on esitetty visioita siitä, voitaisiinko sukupuuttoon kuolleita eliöitä kuten mammutteja palauttaa takaisin.
Todettakoon tässä varmuuden vuoksi, että “Jurassic Park”- elokuvan  esittämät asiat pysyvät jatkossakin vain fiktiona.

How Close Are We to Resurrecting Extinct Species?; Seeker; Julkaistu 3.12.2017; Bringing extinct animals back to life sounds like science fiction, but gene-editing techniques are making it possible.

***

The geological clock: a projection of Earth’s 4,5 Ga history on a clock (“Ma” = a million years (Megayear) ago; “Ga” = a billion years (Gigayear) ago; https://en.wikipedia.org/wiki/File:Geologic_Clock_with_events_and_periods.svg (Public Domain)

[Artikkelin alkuun]

Twitteristä:


[Artikkelin alkuun]

Share
error: Content is protected !!