Ajankohtaista
Artikkelin sisältö
- Johdannoksi
- Valikoituja lähteitä
- Kasvihuonekaasut ja kasvihuoneilmiö
- Ilmastonmuutoksen tutkimuksen ja torjunnan historiaa vuoteen 2009 saakka
Johdannoksi
Mikään muu asia ei ole niin paljon globaalisti esillä kuin ilmastonmuutos. Viime aikoina siitä on tullut Suomessakin politiikan keskeinen aihe ja se on aktivoinut nuorisoa mielenosoituksiiin. Vaikka ilmastonmuutos on tunnistettu ja lähes yksimielisesti hyväksytty sekä kansainvälisiä kokouksia pidetty, konkreettiset toimet ovat jääneet edelleen vajaiksi: Nykymenolla maapallon keskilämpötila nousee vääjäämättä aiheuttaen osin ennustamattomia ja rajujakin seurauksia.
Oleellista on ymmärtää se, minkälaisista ajanjaksoista puhutaan. Maapallon keskilämpötila on muuttunut pitkinä ajanjaksoina paljonkin, mutta tällä hetkellä muutos on erittäin nopeaa. Tästäkin syystä tässä yhteydessä käytetään termiä “ilmastonmuutos”. Kun selostetaan noita pitkän aikavälin muutoksia, puhutaan “ilmaston muutoksesta”: Niitä ei tässä artikkelissa käsitellä.
Jonkin verran on esiintynyt eriäviä käsityksiä ilmastonmuutoksen todellisista syistä ja sen nopeudesta. Ilmiössä on niin paljon muuttujia, että täysin luetettavien “skenaarioiden” tekeminen on erittäin vaikeaa sekä globaalilla että alueellisella tasolla. Niitä, jotka kieltävät koko asian ja pitävät todettua lämpenemistä aivan normaalina vaihteluna eivätkä pidä ihmisen vaikutusta siihen oleellisena tekijä kutsutaan “denialisteiksi”. “Ilmastoskeptikot” epäilevät mm. IPCC:n raportteja ja niiden perusteena olevien mittaustuloksien johtopäätöksiä ja toimenpidesuosituksia poliittisesti ja ideologisesti vääristyneiksi.
Media ja netti suorastaan pursuaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Tiedon määrätynlaisesta ylitarjonnasta johtuen perusasiat hämärtyivät ja käsitteet sekoittuvat.
Tämän artikkelin tarkoitus on ennen kaikkea ottaa haltuun lähteisiin tutustumalla peruskäsitteet ja -prosessit, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen.
Toisena tavoitteena on tietää ja ymmärtää ne ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotka nykytiedon valossa ovat jo toteutuneet, ovat parhaillaan menossa tai odottamassa.
Ilmaston lämpenemisen perussyynä pidetään ns. kasvihuoneilmiön voimistumista. Siksi siitä on täällä erikseen tietoa.
Viime vuosina on ollut ihan kunnon talvia ja luntakin ihan riesaksi asti. Niinpä ovat jo unohtuneet aikaisemmat loskatalvet, jolloin kunnon pakkasia ja lunta odoteltiin vielä joulu-tammikuussa ja Kallavesikin lainehti keskitalvella vapaana.
Vuonna 2018 oli Suomessa jo toukokuusta saakka pitkiä sateettomia hellejaksoja. Kuivuus koetteli myös Ruotsia, Kreikkaa ja Kaliforniaa aiheuttaen mittavia metsä- ja pensaspaloja.
“Vuodet eivät ole veljeksiä” eivätkä poikkeukselliset sääolot sinänsä ole merkkejä tai todisteita ilmastomuutoksesta: Pitää tarkastella pitempiaikaisia muutoksia lämpötiloissa ja sään ääri-ilmöiden esiintymisessä.
[Artikkelin alkuun]
Valikoituja lähteitä:
- Yle; Oppiminen; Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa
- Ilmasto-opas.fi
- Open ilmasto-opas
- Kuntien kestävän kehityksen indikaattorit; CO2 – raportti
Kasvihuonekaasut ja kasvihuoneilmiö
Nasa; Video: Movement of Carbon Dioxide Between the Air and Sea
**Bar Chart Race for CO2**
The changing ranks of the 10 largest CO2 emitters in the world since 1850.
Fascinating to see nations rise, fall & rise again in their yearly emissions*
See how the UK dominates the C19th & US the 20th.
Then watch China surge ahead after 2005… pic.twitter.com/mFLuHB8kTw
— Simon Evans (@DrSimEvans) 21. maaliskuuta 2019
Ilmastonmuutoksen tutkimuksen ja torjunnan historiaa vuoteen 2013 saakka
- 1856:Ruotsalainen tiedemies Svante Arhenius esitti, että maapallolla havaitut jääkausien ja lämpimien kausien vaihtelu johtuu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutoksista. Hänen teoriansa pohja oli kasvihuonelimiö
- 1958:Professori Charles Keelingin kehittämällä tarkalla mittausmenetelmällä aloitettin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden mittaukset Havaijin Mauna Loa- vuorella. Näin syntyi vähitellen ns. “Keelingin käyrä”, mistä on kuva tässä artikkelissa
- 1979:Maailman ilmatieteen järjestö WMO varoittaa ilmaston lämpenemisestä
- 1987:Aikaisemmin oli perustettu Norjan päministerin Gro Harlem Brundtlandin johtama komissio. Komissio esitti keinoja kestävään kehitykseen siirtymiseksi ja yhtenä aiheena oli energiankäytön vähentäminen kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi.
- 1988:Perustettiin hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC
- 1990:julkaisee ensimmäisen raporttinsa. Sen pohjalta aloitettiin ilmastoneuvottelut. Tavoitteeksi tuli se, etteivät kasvihuonekaasujen päästöt enää lisääntyisi.
- 1992:
- Rio de Janeiron ilmastosopimusallekirjoitettiin. Siihen vedottiin tulevissa jatkoneuvotteluissa.
- IPCC- raportissa oli johtopäätöksenä se, että ilmastonmuutos johtuu osittain ihmisen toimista
- 1997: Kiotossa sovittiin teoillisuusmaiden päästöjen vähentämisestä.
- 2007: IPCC:n raportissa oli eroa edelliseen siinä, että todettiin ilmastonmuutoksen johtuvan enimmäkseen ihmisen toimista
- 2008: EU sitoutuu päästöjen vähentämiseen 20% vuoteen 2020 mennessä
- 2009:IPCC joutuu selittelemään tutkijoidensa virallisen linjan kanssa ristiriitaisia sähköposteja sekä virheellisiä tietoja Himalajan jäätiköiden sulamisesta. Nämä seikat antavat pontta “ilmastoskeptikojen” virallisesta linjasta poikkeaville mielipiteille
- 2009: Kööpenhaminan ilmastokokouksessa päädyttiin siihen, että lämpötilan nousu pyritään rajoittamaan kahteen asteeseen.
- 2012: Ilmastokokous Saudi Arabian Dohassa oli pettymys senkin takia, että USA ei vieläkään ollut ratifoinut Kioton sopimusta, jonka jatkosta neuvoteltiin Lisäksi Venäjä, Japani ja Kanada jäivät myös pois sopimuksesta.
- 2013: Varsovan ilmastokous oli melkoinen pettymys päästövähennysten osalta, mutta sovittiin toimista trooppisten metsien suojelimiseksi