Johdantoa: aurinkokunnan interaktiivinen malli
Tässä mallissa näkyy kunkin planeetan asema eri aikoina ja paljon muutakin tietoa planeetoista. Kun käynnistät mallin ja klikkaat näkymää, ilmaantuu alas aikajana, jossa on tilanne juuri nyt (“Actual Time”).
21.12.2020 aurinkokuntamme kaksi suurinta planeettaa, Jupiter ja Saturnus, ovat erittäin lähellä toisiaan. Edellisen kerran nämä planeetat olivat lähekkäisessä konjunktiossa vuonna 1623 ja seuraavan kerran vuonna 2080. Molemmat tapahtumat pystyy todentamaan ja näkemään yllä olevan mallin avulla: klikkaa aikajanaa eteen- tai taaksepäin: “Time backward/forward”
Planeettojen asemat ja radat
Kukin planeetta kiertää omaa rataansa Auringon ympäri lähes samassa tasossa. Radat eivät ole aivan ympyröitä vaan ellipsejä.
Planeettojen kiertoajat vaihtelevat paljon.
Kuten historiasta tiedämme, aikoinaan oli vallalla maakeskinen (geosentrinen) maailmankuva, minkä mukaan tähtitaivaalla näkyvät tähdet (joiden olemusta ei toki tuolloin vielä ymmärretty) ja antiikin jumalolentojen mukaan nimensä saaneet, tuolloin havaitut planeetatkin kiertävät maapalloa.
Tähän malliin ei sitten oikein sopinut, että välillä esim. Mars näytti taivaalla “pakittavan”.
Nikolaus Kopernikus tätä tutki ja päätyi siihen, että planeetat kiertävät Aurinkoa eivätkä Maata. Tyko Brahe ja Johannes Kepler sitten tarkensivat tätä aurinkokeskistä mallia laskemalla planeettojen ratojen todellisia muotoja ja niiden ratanopeuksia eri kohdilla rataansa.
- Wikipedia: Maakeskinen maailmankuva
- Wikipedia; Johannes Kepler
- Wikipedia; Aurinkokeskinen maailmankuva
Oli pitkähkö johdanto otsikon aiheeseen: Nyt on siis sellainen harvinainen tilanne, että maasta katsoen Jupiter ja Saturnus sattuvat lähes täsmälleen samalle linjalle.
Lähteitä
- Ursa; Planeettojen radat
- Ursa; 9.12.2020; Jupiterin ja Saturnuksen harvinainen lähikohtaaminen joulukuussa 2020
- YLE; 5.12.2020; Jupiter ja Saturnus joulun aikaan harvinaisen lähekkäin taivaalla – ilmiö oli näin selvästi näkyvissä viimeksi keskiajalla
- Savon Sanomat; 14.12.2020; Kohta taivaalla loistaa ilmiö, jota ei ole todistettu vuosisatoihin – Jotkut uskovat sen selittävän Betlehemin tähdenkin
- New Scientist; 15.12.2020; Jupiter Saturn conjunction: How to see the ‘Christmas star’ of 2020
- National Geographic; 14.12.2020; In rare sky show, Jupiter and Saturn will nearly ‘touch’ on the winter solstice
- HS; 16.12.2020; Tämä tapahtui viimeksi vuonna 1623: Jättiplaneetat Jupiter ja Saturnus ovat Maasta katsoen kuin kiinni toisissaan
Betlehemin tähti
Kun tämä harvinainen tapaus nyt sattuu lähelle joulua, on mediaan ilmaantunut uusiakin pohdintoja siitä, onko tämä se “tähti”, joka Matteuksen evankeliumin mukaan johdatti Itämaan tietäjät Jeesus- lapsen luo: Tapahtuiko vastaava näiden planeettojen kohtaaminen siis Jeesuksen syntymän aikoihin?
Jupiter ja Saturnus olivat konjunktiossa vuosina 7–6 eaa peräti kolme kertaa. Johannes Kepler piti tätä kohtaamista selityksenä joulun tähdelle.
Muitakin planeettojen kohtaamisia on selitykseksi tarjottu.
Mm. rovasti ja tähtieteilijä Risto Heikkilä on tutkinut asiaa ja hänen sekä australialaisen tähtitieteilijän Dave Reneken laskelmien mukaan Jupiter ja Venus kohtasivat 3–2 eaa – kylläkin kesällä.
Kuten noista aikamääristä huomataan, ne ovat eaa eikä ekr. On nimittäin ilmeistä, että Jeesus syntyi vuonna 3 tai 2 ennen ajanlaskumme alkua.
Planeettojen konjunktion lisäksi Betlehemin tähdeksi on ehdotettu jotain komeettaa tai jopa aurinkokunnan ulkopuolella tapahtunutta tähden räjähdystä supernovaa.
Näistä on yritetty etsiä jotain dokumentteja, mutta ei ole löytynyt sellaisia, jotka ajallisesti ja paikallisesti sopisivat Betlehemin tähdeksi.
Olen alle koonnut lähteitä aiheesta. Niissä on perusteellisempaa selostusta eri näkökulmista.
Lähteitä:
- Wikipedia; Betlehemin tähti
- Ursa; 20.12.2013; Joulun tähden jäljillä
- Savon Sanomat; 25.12.2016; Betlehemin tähti ilmaantuu taivaalle uudestaan vuonna 2065
- Rauhan Tervehdys; 16.12.2015; Oliko Jupiter Betlehemin tähti?
- HS; 23.12.2016; Joulun ihme ei ole totta: Betlehemin tähti ei ollut tähti
- Wikipedia; Star of Betlehem
- EarthSky; 11.12.2020; Will Jupiter and Saturn appear as a ‘Christmas star’ in 2020?
- CBN News; 12.4.2020; Rare ‘Christmas Star’ to Appear Dec. 21: Here’s What Astronomy Says About the Biblical ‘Star of Bethlehem’
- The Star of Bethlehem; Project
- Brittanica; Star of Bethlehem; celestial phenomenon