Johdantoa: aurinkokunnan interaktiivinen malli

Tässä mallissa näkyy kunkin planeetan asema eri aikoina ja paljon muutakin tietoa planeetoista. Kun käynnistät mallin ja klikkaat näkymää, ilmaantuu alas aikajana, jossa on tilanne juuri nyt (“Actual Time”).

21.12.2020 aurinkokuntamme kaksi suurinta planeettaa, Jupiter ja Saturnus, ovat erittäin lähellä toisiaan. Edellisen kerran nämä planeetat olivat lähekkäisessä konjunktiossa vuonna 1623 ja seuraavan kerran vuonna 2080. Molemmat tapahtumat pystyy todentamaan ja näkemään yllä olevan mallin avulla: klikkaa aikajanaa eteen- tai taaksepäin: “Time backward/forward”

Planeettojen asemat ja radat

Kukin planeetta kiertää omaa rataansa Auringon ympäri lähes samassa tasossa. Radat eivät ole aivan ympyröitä vaan ellipsejä.
Planeettojen kiertoajat vaihtelevat paljon.
Kuten historiasta tiedämme, aikoinaan oli vallalla maakeskinen (geosentrinen) maailmankuva, minkä mukaan tähtitaivaalla näkyvät tähdet (joiden olemusta ei toki tuolloin vielä ymmärretty) ja antiikin jumalolentojen mukaan nimensä saaneet, tuolloin havaitut planeetatkin kiertävät maapalloa.
Tähän malliin ei sitten oikein sopinut, että välillä esim. Mars näytti taivaalla “pakittavan”.
Nikolaus Kopernikus tätä tutki ja päätyi siihen, että planeetat kiertävät Aurinkoa eivätkä Maata. Tyko Brahe ja Johannes Kepler sitten tarkensivat tätä aurinkokeskistä mallia laskemalla planeettojen ratojen todellisia muotoja ja niiden ratanopeuksia eri kohdilla rataansa.

Oli pitkähkö johdanto otsikon aiheeseen: Nyt on siis sellainen harvinainen tilanne, että maasta katsoen Jupiter ja Saturnus sattuvat lähes täsmälleen samalle linjalle.

Lähteitä


Betlehemin tähti

Jeesus-lapsi, itämaan tietäjät ja Betlehemin tähti. Giotto di Bondonen maalauksessa Betlehemin tähti on kuvattu komeettana, ja on luultavasti saanut inspiraationsa Halleyn komeetan ilmaantumisesta vuonna 1301. Wikipedia; Public Domain

Kun tämä harvinainen tapaus nyt sattuu lähelle joulua, on mediaan ilmaantunut uusiakin pohdintoja siitä, onko tämä se “tähti”, joka Matteuksen evankeliumin mukaan johdatti Itämaan tietäjät Jeesus- lapsen luo: Tapahtuiko vastaava näiden planeettojen kohtaaminen siis Jeesuksen syntymän aikoihin?
Jupiter ja Saturnus olivat konjunktiossa vuosina 7–6 eaa peräti kolme kertaa. Johannes Kepler piti tätä kohtaamista selityksenä joulun tähdelle.
Muitakin planeettojen kohtaamisia on selitykseksi tarjottu.
Mm. rovasti ja tähtieteilijä Risto Heikkilä on tutkinut asiaa ja hänen sekä australialaisen tähtitieteilijän Dave Reneken laskelmien mukaan Jupiter ja Venus kohtasivat 3–2 eaa – kylläkin kesällä.
Kuten noista aikamääristä huomataan, ne ovat eaa eikä ekr. On nimittäin ilmeistä, että Jeesus syntyi vuonna 3 tai 2 ennen ajanlaskumme alkua.

Planeettojen konjunktion lisäksi Betlehemin tähdeksi on ehdotettu jotain komeettaa tai jopa aurinkokunnan ulkopuolella tapahtunutta tähden räjähdystä supernovaa.
Näistä on yritetty etsiä jotain dokumentteja, mutta ei ole löytynyt sellaisia, jotka ajallisesti ja paikallisesti sopisivat Betlehemin tähdeksi.

Olen alle koonnut lähteitä aiheesta. Niissä on perusteellisempaa selostusta eri näkökulmista.

Lähteitä:

Share