Kevätaurinko lämmittää myös muurahaiskekoja. Syvällä pesän uumenissa talven viettäneet muurahaiset ilmaantuvat röykkiöittäin keon pinnalle. Eilen satuin retkellä tämmöisen keon kohdalle.
Muurahaiskokeita
Muurahaisten ilmaantuminen on kautta aikain ollut konkreettinen kevään etenemisen merkki.
Muistuu mieleen kaksi “koetta”, jotka muurahaiskeon äärellä lapsuudessa keväällä teimme.
Kun muurahaisten päälle syljeskeli, ne käänsivät peräpäänsä tunkeilijaa kohti ja ruiskuttivat siitä nestettä. Suihkujen kohdalle sohittiin esim. pajusta tehdyllä tikulla, josta oli kuori poistettu. Tikusta sitten maisteltiin tätä kirpeää ainetta, muurahaishappoa.
Kun koulun loppu lähestyi ja arvuuteltiin tulevan todistuksen laatua, teetettiin muurahaisilla tämmöinen ennustustesti: Muurahaiskeon päälle pantiin pystyyn pitkähkö tikku, oksankappale tms. ja sitten jännitettiin, kiipeävätkö muurahaiset tikun huippuun asti. Jos joku kiipesi, se tiesi sitä, että luokalta pääsi tai ei saanut jostain aineesta ehtoja. Mitä useampi muurahainen kärkeen asti kiipesi, sitä parempi todistus oli odotettavissa.
Kiipeilyä lähikoivuun
Lähellä tätä kekoa oli koivuja ja niiden alla kuivuneita lehtiä. Muurahaisia kiipeili pitkin runkoa ylös koivuun. Niitä putoili koko ajan myös alas lehtien päälle niin, että rapina vain kuului. Siitä, miksi ne sinne olivat menossa jutussa myöhemmin.
Mutta ensin näistä kuvista:
Huomasin, kuinka vinosti paistavassa, kirkkaassa auringonvalossa syntyi muurahaisista ja koivun kaarnasta hienoja varjoja rungon valkealle pinnalle.
Minulla ei ole makro-objektiivia, mutta aika hyvin nämä rutkasti kropatut kuvat onnistuivat tälläkin kalustolla.
Muurahaisekologiaa
Kekomuurahaiset ovat petohyönteisiä ja pyytävät saaliikseen ja toukkiensa ravinnoksi mm. muiden hyönteisten kuten perhosten toukkia. Syövät muurahaiset muutakin. Ne jopa pitävät “kirvakarjaa”, kuten tässä olevassa videossa kerron. Se ei luontodokumenttina todellakaan ole mitään “attenborough”- tasoa, mutta faktat ovat kyllä kohdillaan.
Jos edellä muistelin lapsuutta, tämä video on taas varsin kaukaa työhistoriasta ja olen sen alun perin tehnyt lukion biologian opetusmateriaaliksi, kuten sen otsikossa näkyy.
Näin aikaisin keväällä ei koivussa varmaankaan ole vielä kirvoja.
Luulen, että muurahaiset menivät koivuun hakemaan ja syömään mahlaa, jota saattaa nyt jo virtailla katkenneista oksista ja kuoren halkeamista.
Lähteitä:
- Suomen Luonnonsuojeluliitto: Muurahaiset – metsän salainen yhteiskunta
- Wikipedia: Muurahaiset
- Luonto: Suomen tavallisimpia muurahaisia