nimiarkisto_Muuruvesi 17.7.2017 -32
Peräniitty 17.7.2017

Kotimaisten kielten keskus avasi nettiin 11.12.2017 Nimiarkiston, jossa on noin 2,7 miljoonan nimilipun verran paikannimitietoa. Nimien kerääjät ovat kymmenien vuosien ajan kulkeneet eri puolilla Suomea, haastatelleet paikallisia asukkaita ja kirjanneet nimilapuille tietoa paikannimistä. Tämä arkisto on nyt digitalisoitu Suomen juhlavuoden kunniaksi vaalimaan kansallista kulttuuriperintöä.

Täydennän artikkelia myöhemmin, jos pääsen tutkimaan nimikorttien sisältöä.
Olisihan mm. mukava tietää, mistä/kenestä “Hagmanin Marin mökki” on saanut nimensä.
Huomioi, että nimitietojen alta avautuu kaavake, jolla voi lähettää lisätietoa nimestä: “Kerro tästä paikasta ja sen nimistä!”- Tosin se ei näytä vielä toimivan ainakaan anonyymisti.

Ikävä kyllä en voi tähän artikkeliin toistaiseksi liittää esimerkkejä keruukartoista, koska (lainaus käyttöehdoista):

Keruukartat ovat palvelussa vapaasti käytettävissä, mutta lisensointi ei koske niitä. Keruukarttoja voi käyttää vapaasti palvelussa, ja niitä voi ladata omaan käyttöön, mutta muusta käytöstä, kuten julkaisemisesta ja levittämisestä, on sovittava erikseen.

Aion kysyä luvan karttojen käyttöön myöhemmin.

Tähän artikkeliin etsin arkistosta paikannimiä kotipitäjästäni Muuruvedeltä ja linkitin ko. paikan Nimiarkistoon.

Käytin aluksi hyväkseni Muuruveden Facebook- sivulla olevaa keskustelua, jossa pyydettiin mainitsemaan  “kauneimmat…., hauskimmat ja muuten vaan erikoisimmat (?) paikannimet Muuruvedellä.

Sen jälkeen olen valikoinut nimiarkistosta ihan vain esimerkin vuoksi muutamia erikoisemman oloisia tai itseäni kiinnostavia paikannimiä, jotka kerääjät ovat kirjanneet Muuruvedeltä ja joita ei ole ensimmäisessä listassa. On huomattava, että nimikorttiin laitettu paikka ei välttämättä ole silloisen pitäjän alueella. Keruupitäjä on luokittelussa useimmiten vuoden 1938 pitäjäjaon mukaan.
Nimen paikka kartalla on aika usein viitteellinen.

Kolmanneksi katsoin suoraan kartalta nimiä ja laitoin listalle.

Tarkoitus on tehdä näistä myös tehtäviä.

nimiarkisto_Muuruvesi; Polviniitty 29.5.2016 -15
Polviniitty 29.5.2016