Kymmen vuotta sitten, myös näin pyhäinpäivän seutuun kävelin Kuopion isolla hautausmaalla ja otin kuvia hautakivissä olevista lintua esittävästi pienoispatsaista. En tuolloin niitä lajilleen laskenut enkä muutenkaan kuvaamaani ja näkemääni tilastoinut, mutta esimeriksi varpuset ja joutsenet kiinnittivät huomioni.
Jo tuolloin ajattelin, että tähän aiheeseen pitäisi palata myöhemmin ja perusteellisemmin.
Tällä viikolla (28.-30.10.2024) sitten aloin tuumasta toimeen ja kävin hautausmaalla kolme kertaa. Kuljin systemaattisesti eri reittejä hautakiviä katsellen ja pidin kirjaa niissä näkemistäni lintuaiheisista koristeista ja määritin niissä olevat lintulajit, jos se oli mahdollista.
Keskustelin 29.10. hautausmaalla kauan työskennelleen henkilön kanssa. Hän oli siellä lehtiä haravoimassa ja muissa syystöissä. Samalla esittäydyin ja kerroin, mitä olen tekemässä, ettei hautausmaalla ihmetellä mikä ukko siellä kameran kanssa käpsehtii. Hän kertoi omista havainnoistaan hautakivien linnuista ja muista koristeista. Hän toi esille sellaisen mielenkiintoisen näkökulman, että lintuaiheita on hänen havaintojensa mukaan vähemmän hautausmaan vanhemmassa osassa.
Siinäpä olisikin lisätutkimuksen aihe eli ovatko esimerkiksi hautakivien koristeet erilaisia eri ikäisissä haudoissa. Olisi myös mielenkiintoista paneutua hautakivien muihin luontoaiheisiin kuviin. Näiden tutkiminen vaatisikin ihan eri tavalla aikaa ja paneutumista, joten jääköön se nyt tällä kertaa.
Jaoin koristeet kolmeen ryhmään:
- pienoispatsaat (alla olevassa tilastossa pp)
- reliefit; hautakiveen kiinnitetyt metalliset lintuhahmot (re)
- kiveen kaiverretut ja/tai maalatut linnut (ka)
Otin kuvat mahdollisimman kattavasti kaikista erilaisista koristeista.
Lintulajit
Varpuset olivat melko varmasti tunnistettavissa pienoispatsaista ja yhdestä reliefistäkin. Oletuksena ne esittänevät sitä ”tavallista” eikä pikkuvarpusta. Voi toki mallina olla muukin kovasti varpusta muistuttava pikkulintulaji.
Joutsenissa on muutama tummalla metallilla tehty reliefi ja tumma kiveen tehty kuva. Ne voisi tulkita mustaksi joutseneksi (mustajoutseneksi). En ole niitä luvuissa erotellut. Kyhmyjoutsenen mallista ei näkynyt.
Pääskyjä oli monenlaisia, mutta laitoin tähän ryhmään kaikki ne, joilla oli selvästi pitkät pääskymäiset siivet ja pyrstö. Haarapääskyt olisivat olleet lajilleen tunnistettavissa, mutta en niitä tässä erittele.
Kahdessa kivessä pääskyä muistuttava lintu oli osa hautakiven muotoilua. Sen vosi ajatella esittävän myös tiiraa.
Pienoispatsaissa oli kaksi paria, jotka kovasti muistuttivat rastaita, ilmeisimmin mustarastaita.
Lintujen kategoriaan laitoin ne lentävät tai muut linnut, joissa ei ollut selvää pääskyn hahmoa ja ne pienoispatsaat, jotka eivät selvästi olleet varpusia.
Jotkut kuvat ja kaiverrukset voi tulkita kyyhkysiksi, vaikka aivan selviä tuntomerkkejä niihin ei ollut nähtävissä.
Jotkut lintukuvat ja niiden lento tuovat mieleen kiurun eli leivosen.
Oli pari vesilintua, jotka eivät näyttäneet joutsenelta vaan enemmän sorsalta tai koskelolta.
Yhdessä lintureliefissä parina lentävät linnut muistittavat joitain lokkilintuja.
Näitä voit tarkemmin tutkia kuvista.
Tutkimuspaikat ja tilastot
Tällä kartalla näkyvät kulkemani reitit. Minulla oli päällä Karttaselain- sovellus, johon nauhoitin reitit.
28.10.2024 on tuo eteläisin jälki. Kuljin 0,8 km. En laskenut hautakivien määrää.
29.10.2024 kävelin siksakkia kivien välissä 1,1 km. En tälläkään kertaa laskenut katsomieni kivien määrää.
30.10.2024 kävelin pisimmän matkan 1,8 km. Jotta saisin tarkempaa tilastodataa, tällä reissulla laskin kappalelaskurilla aika tarkasti hautakivien määrän: niitä oli 1514. Kun erilaisia lintuhahmoja niisssä oli yhteensä 104, saadaan matemaattisesti laskien, että lintuja oli n 7%: lla hautakivistä.
Jollain tarkkuudella pystyin myös laskemaan, montako hautakiveä näillä kolmella matkalla yhteensä ns. tarkistin. Olettakaamme, että noilla kahdella aikaisemmalla reitillä hautakiviä oli yhtä tiheässä kuin 30.10. reitillä. Sillä niitä oli matemaattisesti 841 kpl/km. Tällöin taas matemaattisesti laskien 28.10. reitillä oli 673 (0,8 x 841) ja 29.10. vastaavasti 925 kiveä (1,1 X 841).
Yhteensä siis katseeni tavoitti arvioilta noin 3100 hautakiveä.
Pääsky on tämän tutkimukseni mukaan siis yleisin koristeaihe hautakivissä. Sitä on kaikista koristeista noin 41%.
Varpusia on yhtä tapausta lukuun ottamatta vain pienoispatsaina eli se on yliedustettuna siinä kategoriassa. Muita ”formaatteja” on melkein täsmälleen yhtä paljon kaikki linnut huomioiden.
Kuvat lajeittain
Kuvasarjoissa on automaattinen kuvanvaihto
Joutsenet; 16 kuvaa
Pääskyt: 17 kuvaa
Varpuset: 15 kuvaa
Muut linnut: 25 kuvaa
Rastaat: tämä kuva
Pohdintaa
Linnuissa ei ole mukana esim. petolintuja, tikkoja tai vaikkapa kanalintuja. Voisi olettaa, että esim. kotka olisi mukana ja metsämiehen haudalla vaikka metso. Löytyi nimittäin kolme hautaa, jossa oli lohikala ilmeisesti osoittamassa vainajan kalastusharrastusta.
Lajilleen määrittämättömissä linnuissa on useita tyyppiä ”pikkulintu/varpuslintu”.
Tunnistetettava lajisto on siis kaiken kaikkiaan varsin suppea.
On selvää, ettei kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä noista lintulajeista voi vetää senkin takia, että hautakiviä ja niiden koristeita on ostettu kulloisenkin tarjonnan mukaan. Pienospatsaita on voitu lisätä kivien päälle myöhemminkin.
Joitain ajatuksia:
Pääskyjen voisi ajatella symboloivan sielujen taivaaseen pääsyä tai vapautusta maallisen elämän murheista. Niiden lento taivasta vasten kuvastaa kesän, uuden tai menneen kaihoisaa kaipuuta.
Joutsen on Kalevalassakin tuonelan lintu.
Oikeastaan mielenkiintoisin on tuo varpusen varsin runsas esiintyminen hautakivien päällä. Jälkeen päin mietin, että olisiko noiden hautojen kohdalla pitänyt tutkia tarkemmin, oliko haudassa lapsena kuolleita. Lyhyellä katsomisella näissä haudoissa oli kaikenikäisiä. Tätä pitää katsoa sitten uudelleen, kun tuollaisella haudalla käy. Eittämättä nimittäin tulee mieleen tuttu Topeliuksen sanoittama joululaulu, varsinkin silloin, kun varpusen viereen on laitettu myös enkeli. Mielessä voivat olla myös Jeesuksen sanat siitä, että varpusestakin pidetään huolta.
Kuten edellä mainitsin, jotkut kuvat hautakivissä voisivat esittää kyyhkysiä. Ne sopisivat hyvin myös haudalle kasteen ja Pyhän Hengen, miksei myös rauhan symboleina.
Jos kuvissa on kiuru, se voisi kuvastaa sielun iloista nousua taivaan sineen.
Kirjaamatta minulta jäi myös se, vastaako haudassa olevien määrä esimerkiksi kiven päällä olevien pienoispatsaiden määrää: onko avioparin haudalla esimerkiksi kaksi joutsenta.
Jos silloin edellisellä kerralla vuonna 2014 kävin läpi tekstihaulla Raamatusta ne kohdat, joissa mainitaan linnut tai lintu sanan eri muodoissa.
Tuloksena oli 115 osumaa.
Selasin niitä läpi ja koetin löytää semmoisia kohtia, jotka viittaavat kuolemaan, iankaikkiseen elämään, taivaaseen tai sieluun. Tällaisia tekstejä löytyi vain muutama.
Niinpä lintu hautakivessä koetaan enemmän muuten kuin raamatullisin perustein siihen sopivaksi kuoleman ja kaipauksen symboliksi.
Lintulajeja ja -ryhmiä on joidenkin lähteiden mukaan Raamatussa mainittu yli kolmekymmentä.
Tästä aiheesta pidin esityksen Kuopion Postitalon seurakuntakeskuksessa keväällä 2023. Siihen löysin Raamatusta lajilleen määritettynä 25 lajia.