Tiistaina 25.9.2018 oli täysikuu. Jo edellisenä iltana olin käynyt kokeilemassa nousevan kuun kuvaamista, mutta eivät otokset oikein onnistuneet. Tiistai-iltana asemoin itseni Kuopion satamaan, paikkaan, josta oli hyvä näkyväisyys Säyneensalon takaa nousevaan kuuhun.

Kuu; Kuopion satama 25.9. klo 20:33

Minulla on kännykässä TPE- sovellus, joka näyttää sekä kuun että auringon nousu- ja laskuajat ja niiden suunnat.
Olin katsellut netistä opastuksia kuun kuvaamiseen. Asetin kameran jalustalle ja aloin odotella kuun nousua. Sieltähän se sitten alkoi mäen takaa kurkistella kahtakymmentä vaille kahdeksan ja oli kokonaan näkyvissä klo 19:50.
Kuvasin sitä kameran erilaisilla aukko- ja valotusaika-asetuksilla. Kokeilin myös muuttaa ISO- arvoja, mutta kun kuu liikkuu aika kovaa vauhtia taivaalla, ei moneen kokeiluun jäänyt aikaa.

Totesin heti, että vaikeaa on saada kuu ja sen pinnan rakenne näkyviin yhdessä maiseman kanssa. Kuu paloi ns. puhki. Otsikkona olevassa kuvassa kuvasin pelkästään kuuta, kun se oli jo korkeammalla. Sen valotus olikin paljon helpompaa.

Kuvasin ensin järven takaa nousevaa kuuta: kuviin tuli kaukainen saaren silhuetti, kuu ja järven selkä. Siirryin sitten satamaan, jossa yritin saada kuvaan muutakin.

Jos oli kuun ja kuutamon kuvaaminen haasteellista, sitä oli myös kuvien säätäminen siedettävään muotoon Lightroomilla. Kokeilin erilaisia säätöjä ja kuten kuvista näkyy, kuvien sävyt muuttuivat tällöin merkittävästi.  Ei noista mikään ole minusta oikein luonnollinen eli ei näytä kuuta ja kuutamoa sellaisena kuin tilanne todellisuudessa oli. Tosin live- tilanteessahan lopullinen kuva syntyy aivoissa ja sen jälkeen kamera tekee omat säätönsä, jos kuvaa jpg- muotoon. Itse kuvaan raw- kuvia, jolloin säätöihin jää enemmän pelivaraa.

Kun minulla oli vain 300 mm:n putki, varsikin noita kuunnousu- kuvia piti “kropata” tosi paljon.
Lightroomilla sain kuvista tällaisia tehtyä. Ilman säätämistä niitä ei viitsisi näkyville laittaa.
Kuviin jäi mm. valojuomuja eikä niiden valotus koko kuvan alalta kunnolla onnistunut käyttämilläni perussäädöillä.
Kuunkin kuvaamista enemmän harrastaneet voivat sitten tutkailla näitä kriittisesti ja arvioida, miltä osin artikkelin otsikon “kosahtaminen” toteutui.

Kuu nousee Kallaveden takaa; Kuopion satama 25.9.2018; klo 19:48
Kuu nousee Kallaveden takaa; Kuopion satama 25.9.2018; klo 19:49
Kuu Kallaveden takana; Kuopion satama 25.9.2018; klo 20:00
Kuutamo; Kuopion satama 25.9.2018; klo 20:09
Kuutamo; Kuopion satama 25.9.2018; klo 20:11
Kuutamo; Kuopion satama 25.9.2018; klo 20:15
Kuutamo; Kuopion satama; Vasikkasaari 25.9.2018; klo 20:28
Share
error: Content is protected !!