Photo by ronymichaud (Pixabay)

Uutta ja ajankohtaista

Artikkelin sisältö:


Tama66 / Pixabay

Johdannoksi

Veden kiertokulku ja vesivarat:

Oletko juonut ulkomaista, muovipullossa olevaa vettä Suomessa?
Vuonna 2002 semmoinen valittiin vuoden turhakkeeksi.

Suomalainen vesijohtovesi on maailman puhtainta ja meille itsestään selvyys. Viime kesänä 2018 Tampereelle pidetyissä nuorten yleisurheilun mm- kisoissa herätti osallistujien keskuudessa suurta kummastusta, että heille tarjottiin vettä, joka otettiin suoraan Ratinan stadionin kraanoista.
Hanavesi on juomakelpoista vain 38 maailman maassa.

Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 150 litraa päivässä  Se on nykyisin lähes aina pohjavettä eikä siitä Suomessa vesilaitosten vaikutuspiirissä yleensä ole pulaa, jos ei tapahdu jotain veden käyttöä estävää teknistä vikaa tai veden saastumista. Totta kai paikallisesti, vuoden kuivuudesta johtuen talojen kaivot voivat tyhjentyä, kun pohjaveden pinta laskee liian alas.

Unesco raportoi helmikuussa 2018, että jopa 5 mrd ihmistä maailmassa kärsii vesipulasta vuoteen 2025 mennessä. Raportin mukaan tänäkin päivänä yli miljardi ihmistä sinnittelee ilman puhdasta vettä (vrt. alla).
Tältä alla olevalta sivulta näet reaaliajassa, kuinka paljon maailmassa kulutetaan vettä tänä vuonna, paljonko ihmisiä kuolee vedestä aiheutuviin sairauksiin ja paljonko maapallolla on ihmisiä, joilla ei ole puhdasta juomavetta (tämän laskurin mukaan n 860 milj):

Avaruudesta katsoen maapallolla on runsaasti vettä, mutta kun siitä suurin osa on merissä ja muusta,  ns. makeasta (fresh water) vedestä jäätiköissä,  on sitä ihmisille tarjolla globaalilla tasolla todella vähän.

By USGS [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons


[Artikkelin alkuun]


Muuta netistä:

[Artikkelin alkuun][Artikkelin alkuun]


Pohjavedet

Nasan satelliitit  ovat kartoittaneet maapallon laajimpia pohjavesialueita (yht 37) : Niistä 21 on alkanut tyhjentyä nopeasti ja 13 jopa hälyyttävää vauhtia.

Nasa: Third of Big Groundwater Basins in Distress NASA/JPL-Caltech/University of California, Irvine;https://www.jpl.nasa.gov/ spaceimages/

Monilla alueilla maapalloa pohjavesivarat ovat huvenneet hälyttävää vauhtia. Pohjaveden pinnan lasku aiheuttaa ongelmia myös infrastruktuurille: Maan pinta vajoaa, syntyy halkeamia, talot ja sillat sortuvat ja tiet ja kaasu- ja öljyputket katkeavat.

Mexico City subsidence; Copernicus data (2014)/ESA/DLR Microwave and Radar Institute–SEOM InSARap study; [Linkki ESA:n sivulle]
 

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmastonmuutos on jo nyt vaikuttanut niiden valtioiden ja alueiden tilanteeseen, jotka saavat vetensä vuoristojen jäätiköiltä lähtevistä joista. Kiinassa vesipula uhkaa tämän takia miljoonia ihmisiä, jos Himalajan jäätiköt alkavat pienentyä (tästä on julkaistu ristiriitaisia tietoja). Joillakin alueilla Etelä-Amerikassa vesitilanne pahenee koko ajan, kun Andien jäätiköt ovat ilmaston lämmetessä alkaneet sulaa (tästä on jo selvää näyttöä) – kts:

Edellä olevista tiedoista osan lähteenä on Suomen Kuvalehden artikkeli “Vesi kielellä”; SK 40; 5.10.2018

[Artikkelin alkuun]

Karttoja ja tilastoja: 

[Artikkelin alkuun]

Aral- järvi

[Artikkelin alkuun]


Satelliittikuvia


Dead_Sea_432_751enh_pan_crop_52


Earth from Space: Three Gorges Dam, China


Lake_Assad_Euphrates_River_S2A_432_crop_10


Atatürk_Dam_S2A_432_crop_10
[Artikkelin alkuun]


Twitteristä:[Artikkelin alkuun]

Share