Ruskan aikataulu

Näinä päivinä, kun tätä kirjoitan on sosiaaliseen mediaan laitettu runsaasti hienoja ruskakuvia Pohjois-Lapista. Siellä ruska onkin parhaimmillaan yleensä syyskuun puolenvälin aikoihin, jos säätila on muuten suosinut värikylläisyyden syntyä.
On jopa olemassa sukupolvien yli kerrottu “totuus”, että Lapissa ruska alkaa 13.9. kello 14:00 – mtvuutiset
Ruskan alku siirtyy kohti etelää noin 500 km viikossa niin, että Oulun ja Kajaanin korkeudella ruskan huippu on yleensä 20.-25.9. Etelä-Suomessa saattaa paras ruska-aika olla reilustikin lokakuun puolella.

Molempia varsinaisia Lapin matkojamme ei oikein ajoitus eikä sääkään suosinut ja niinpä niillä jäivät kirkkaan kuulaat, värikylläiset ruskakuvat saamatta.
Sen sijaan Kuopiossa olen tehnyt kolme varsin onnistunutta ruskaretkeä kameran kera.
Viimeisimmän eli 9.10.2019 kuvat ovat tämän artikkelin lopussa.

Nähtäväksi jää, miten käy tämän syksyn ruskaretkien.

Ruskan syntyminen

Perinteinen käsitys ruskan syntymekanismista on ollut sellainen, että talven lähestyessä kasvien yhteyttäminen hiipuu ja siihen tarvittava lehtivihreä hajoaa pienemmiksi molekyyleiksi. Puut varastoivat nämä runkoon, josta kasvi voi käyttää ne keväällä uudelleen lehtivihreän muodostamiseen.
Tällöin muut väriaineet ei karotenoidit, ksantofyllit ja antosyannit tulevat näkyviin.
Nyttemmin on käynyt ilmi, että ruska ei ole tämän prosessin sivutuote, vaan noiden yllä mainittujen värien tekemiseen kasvit käyttävät energiaa.

Etenkin syksyllä tuotetun punaisen värin merkitystä on tutkittu. Punainen ja myös violetti väri johtuu antosyaaneista. Ne ovat antioksidantteja, jotka estävät hapettumista nuorissa versoissa.
Teorian mukaan punainen väri on varoitus kasvinsyöjille pahasta mausta ja kasvien tuottamista puolustuskemikaaleista. Punaisen värin on myös ajateltu toimivan kasville suojana UV- säteilyä vastaan.

Keltainen väri ei ole suoja- vaan pikemminkin houkusväri etenkin kirvoille. Ristiriita värien merkityksessä on siinä, että kirvat pärjäävät samalla tavalla sekä niillä puilla, joissa on punaista että niillä, joilla sitä ei ole.

Ruska ja sen synty on edelleen jossain määrin vielä arvoitus.


Lähteitä
kuopio_ruskaretki_savilahti_02_160929
Vaahteran lehdet tippuvat Canthian pihassa 29.9.2016. Lehtien variseminen johtuu lehtiruodin korkkisolukon hajoamisesta.
Share