WikiImages / Pixabay

Uutta ja ajankohtaista


Aurinkokuntaan kuuluvat sen keskustähti Aurinko, sitä kiertävät planeetat, niitä kiertävät kuut , asteroidit sekä silloin tällöin soikeilla radoillaan lähemmäs aurinkoa tulevat komeetat.
Pluton asema planeettana on kiistanalainen. Kaukana aurinkokunnan äärilaidalla saattaa olla muitakin vastaavia kappaleita tai jopa joku isompikin planeetta, joka vaikuttaa Pluton rataan.
Asteroidit eli pikkuplaneetat kiertävät aurinkoa Marsin ja Jupiterin välissä. Niiden lisäksi aurinkokunnassa on niitä pienempiä. epämääräisiä ratoja noudattavia meteoroideja.


Aurinkokunta on käytännössä mahdoton esittää piirroksena tai kuvana oikein: siis niin, että Auringon ja planeettojen koot ja välimatkat olisivat molemmat yhtä aikaa oikein.
Suomessa on ainakin nämä aurinkokuntamallit, joissa planeettojen koot ja välimatkat ovat suhteessa oikein:

Mars etelätaivaalla; Haukiveden ranta 14.10.2018

[Artikkelin alkuun]

Kuopion Huuhanmäellä on malli, jossa planeettojen koot keskenään ja niiden välimatkat keskenään (eri mittakaavassa kuin koot) ovat suhteessa oikein:

Kuopio; Huuhanmäki 25.9.2018

Pitkään oli vallalla geosentrinen maailmankuva, jonka mukaan muut tuolloin tunnetut planeetat ja aurinkokin kiertävät maapalloa.

Julkaistu 21.2.2008; Carl Sagan on Epicycles, Ptolemy, and Kepler

Keplerin ajasta on tultu päätä huimaaviin kosmologisiin malleihin.
Tässä videossa esitellään sitä osaa unversumista, missä aurikokuntamme  kotigalaksi eli Linnunrata sijaitsee:

[Artikkelin alkuun]

Tässä hieno interaktiivinen sivu aurinkokunnasta: 


Nettimateriaalia aurinkokunnasta:

Tapahtumia

Kuvia läheltä ja kaukaa

[Artikkelin alkuun]

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Eso1737a.jpg; This artist’s impression shows the first interstellar asteroid: `Oumuamua. This unique object was discovered on 19 October 2017 by the Pan-STARRS 1 telescope in Hawai`i. Subsequent observations from ESO’s Very Large Telescope in Chile and other observatories around the world show that it was travelling through space for millions of years before its chance encounter with our star system; Creative Commons Attribution 4.0 International

OpenStax- materiaali

Twitteristä:



























[Artikkelin alkuun]

Share
error: Content is protected !!