wpoma_kuopio_wbkeskus_01_140627
Kuopion WB Valokuvakeskuksen kellarin ovella 27.6.2014

Oheisen kuvan sanoma piti melkein paikkansa, kun kävin katsomassa Kuopion WB-valokuvakeskuksessa Hubble- teleskoopin ottamia, päätä huimaavia kuvia.

Olen toki näyttelyssäkin mukana olevia kuvia aikaisemminkin mm. nettisivulta katsellut, mutta oli ilman muuta eri asia katsoa niitä suuressa koossa, rauhassa keskittyen ja kuvien selostukseen tarkemmin perehtyen.
Kuvat avaruussumuista ja galakseista sekä muista universumin kohteista olivat erittäin yksityiskohtaisia ja vaikuttavia. Tottakai ne oli saatu aikaan kuvankäsittelytekniikalla käyttäen mm. eri aallonpituuksia ja myös useita kuvia yhdistelemällä, mutta ne avasivat tosiaan huikaisevia näkymiä esitellen todellisia, värikylläisiä “avaruusmaisemia”.

Tuommoisia kuvia katsellessa sitä on määrätyllä tavalla “perimmäiset kysymysten” äärellä.
Kuvissa näkyy mm. miljoonia erilaisia tähtiä, mittasuhteiltaan valtavia kaasumuodostumia sekä alueita, joissa tiedemiesten mukaan on sitä pimeää ainetta“, jota suurin osa maailmankaikkeuden aineesta on. Välimatkat ovat käsittämättömiä ja mm. erilaisten kaasupurkausten nopeudet sellaisia, ettei niitä kuvia katsomalla hahmota.

Itseäni ehkä eniten ihmetyttää se, että avaruuden kohteet ovat niin ääärettömän monenlaisia. Asiaan tarkemmin perehtymättömänä pohdiskelen mm. seuraavasti: Kun koko maailmankaikkeus on saanut alkunsa “Big Bangissa” ja mm. tähtien syntyprosessi on periaatteessa samanmoinen, niin miksi lopputulos (tai tarkemmin ilmaistuna tämänhetkinen tilanne) on niin erilainen ja eri näköinen eri puolilla avaruutta? Miksi jossain on valtavia ja lukemattoman monimuotoisia sumuja ja taas jossain muualla ei? Miksi joissain galakseissa on paljon nuoria tähtiä ja joissain enimmäkseen vanhoja? Miksi galaksien törmäysten seuraukset ovat niin erilaisia?

Kysymyksiähän riittää ja niissä on Hubblen kuvienkin pohjalta tiedemiehille selvitettävää.
Vielä syvällisempi kysymys asettuu näin: Onko muualla universumissa elämää ja jos on niin minkälaista?

Jo lähimpienkin, oman aurikokuntamme ulkopuolisten kohteiden etäisyys  on niin suuri, että ko. kysymys on täysin teoreettinen. Vaikka elämää olisikin omassa kotigalaksissamme, Linnunradassa muuallakin kuin täällä maapallolla, sitä ei mitenkään voi nykyisellä tekniikalla todistaa – Muista galakseista puhumattakaan.

Sekä se, että kehitynyttä elämää olisi muuallakin kuin maapallolla että se, että sitä on vain tällä Telluksellamme, aiheuttaa todella valtavia maailmankatsomuksellisia  ja teologisiakin pulmia. Tuntuu siltä, ettei tätä asiaa edes pystytä pohtimaan rehellisesti pohjaan saakka.

Ehkä palaan tähän aiheeseen myöhemmin, kun on toivottavasti enemmän aikaa ja mahdollisuuksia perehtyä asiaa käsittelevään kirjallisuuteen.

Tässä muutamia Hubblen ottamia kuvia:

UGC_1810_and_UGC_1813_in_Arp_273_(captured_by_the_Hubble_Space_Telescope)
UGC 1810 and UGC 1813 in Arp 273 (captured by the Hubble Space Telescope)Domaine publicafficher les conditions NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA) — http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2011/11/image/a/ (direct link) http://www.spacetelescope.org/images/heic1107a/
flickr-4398656115-hd
Carina Nebula Details: Great Clouds; Credit for Hubble Image: NASA, ESA, N. Smith (University of California, Berkeley), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA) Credit for CTIO Image: N. Smith (University of California, Berkeley) and NOAO/AURA/NSF http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Hubble_Snaps_Heavyweight_of_the_Leo_Triplet
http://www.fotopedia.com/items/flickr-4504910807; Hubble Snaps Heavyweight of the Leo Triplet; Hubble has snapped a spectacular view of M 66, the largest “player” of the Leo Triplet, and a galaxy with an unusual anatomy http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

 

Lähteitä:

wpoma_kuopio_wbkeskus_02_140627
Kuopion WB- valokuvakeskus 27.6.2014

 

Share