Facebookin kuvista ja niiden hallinnasta:
Sinänsä on tietysti aika hassua, että vasta nyt olen tarkemmin pohtinut ja testannutkin tätä asiaa. Olen myös konsultoinut tästä parin someasiantuntijan kanssa. Minulle on entisen työnkin puolesta ollut tärkeää ottaa selvää, miten eri nettiympäristöt toimivat esim. juuri kuvien ja niiden käyttöikeuksien osalta.
Muut kuin ajankohtaiset omalle Facebookin seinällä julkaistut, ajankohtaiset aikajanakuvat olen pääsääntöisesti linkittänyt Flickristä eri Facebookin luontoryhmiin. Flickriä käytän kuvieni varasto- ja jakelukanavana, koska siellä voin monipuolisesti järjestää kuviani ja säätää niiden näkyvyyttä ja oikeuksia. Sieltä niitä on myös kätevä jakaa vaikkapa Facebookiin.
Olen jo pitkään ihmetellyt sitä, että luontoryhmiin linkittämäni kuvat häviävät aika äkkiä kuvastreamista jonnekin, jopa kauas myöhemmin julkaistujen kuvien alle. Niistä on myös “tykätty” tosi vähän. Jälkimmäinen voi tietysti johtua siitä, että ne eivät ole laadultaan sen arvoisia, mutta enpä tätä tietenkään mielelläni usko. Ymmärrän sen, että näkyvyys ja kuviin reagointien määrät liittyvät toisiinsa, mutta minusta tämä ei selitä kokonaan tätä ilmiöitä.
Toinen minusta selvä syy laimeaan reagontiin on juuri se, että julkaistut kuvani ovat linkkejä ja alkuperäistä kuvaa pääsee katsomaan sitä klikkaamalla. Jos nyt hiukan piikkinä tästä totean: näyttää siltä, että yksikin ylimääräinen klikkaus ja hiukan pitempi latautumisen odotus hektisessä sometarjonnassa on liikaa.
Usein kuvani liittyvät johonkin blogiartikkeliini tai ko. aiheen sivuuni, jonka linkitän kuvan yhteyteen. Kyllähän niitä lokin mukaan katsellaan ja luetaan ihan mukavasti, mutta se ei fbtykkäyksissä näy.
Mutta sitten tuohon testaukseeni, joka minusta paljastaa ehkä suurimmän syyn em. ilmiöön. Tästä voi olla apua muillekin, jotka toimivat kuvien suhteen samoin kuin minä ja ehkä pohtivat ja ihmettelevät samoja somemaailman ihmeellisyyksiä.
Laiton eilen ja tänään Facebookiin – en siis linkkinä Flickristä – kaksi luontokuvaa: toisen suoraan “Luontokuvaus”- ryhmään ja toisen jaoin oman seinän kautta ko. ryhmään. Kuvat ovat tässä artikkelissa.
No! Mikä oli tulos?
Eilen illalla laittamani metsäinen aaamukuva keräsi tunnissa noin 60 tykkäystä/reagointia; tätä kirjoittaessani niitä on jo lähes 140!. Äsken jakamani aamukuva järven rannalta on jo nyt kerännyt ylättävän paljon positiivista huomiota.
Painotan sitä, että ko. kuvat eivät ole laadultaan mitenkään poikkeuksellisen hyviä verrattuna niihin kuviin, joita olen aikaisemmin linkittänyt Flickristä.
Mikä on siis johtopäätös tästä testistäni, joka erittäin selvästi osoittaa, että suoraan Facebookiin ladatut huomioidaan merkittävästi paremmin kuin linkitetyt kuvat.
Syitä on varmasti muitakin, mutta olen päätynyt seuraavaan teoriaan:
Jotenkin FB “tunnistaa” sinne linkitetyt kuvat ja alentaa niiden näkyvyyttä ja “suosii” omia, siis sinne ladattuja kuvia nostaen niitä esille. FB “pitää” ilmeisesti Flickriä/Yahoo “kilpailevana” kanavana ja senkin takia pyrkii vähentämään sen näkyvyyttä eikä “halua” mainostaa sitä.
Ihan oman pohdintansa aihe on sitten se, että kenen “omaisuutta” Facebookiin ladatut kuvat ovat ja luovutanko sinne ladatuille kuvilleni myös samalla niiden jatkokäyttöikeuden. Itse aika paljon vierastan antamasta kuviani ikäänkuin FB:n hallintaan. En esim. ole vielä saanut selvää siitä, missä suoraan vaikkapa “Luontokuvaus”- ryhmään laittamani kuva oikeasti on?
Niitä on myös minusta erittäin hankala järjestää, löytää ja uudelleen käyttää toisin kuin esim. Flickrissä. Facebookiin ladatut kuvat myös pakataan, eivätkä ne enää ole myöskään alkuperäisessä koossa.
Itse joudun nyt tämän sinänsä erittäin miellyttävään lopputulokseen päätyneen “testin” jälkeen miettimään, jaanko kuvia edelleen jääräpäisesti vain Flickristä (jolloin ne saavat vähän huomioita) vai alanko ladata niitä suoraan Facebookiin. Jälkimmäinen tapa tietysti hivelee mieltä, jos/kun kuvistani “tykätään”: Kiitos vain testiini “osallistujille”!
Itselläni on nettihommissa – silloin, kun jotain jaan – ollut semmoinen periaate, että ei se ole minulta pois, jos esim. kuvani ja nettijuttuni tuottavat tietoa, iloa ja elämyksiä muillekin.