On erittäin mielenkiintoista lukea kirjaa, jonka tapahtumapaikat ovat itselleni todella tutut. Lukiessani näen koko ajan mielessäni, missä ollaan. Tämmöinen kirja on Tatu Kokon romaani ”Heinäkuun päivä”. Selostamatta tässä tarkemmin sen rakennetta ja juonta paljastettakoon kuitenkin se, että kirjan tapahtumat kietoutuvat Eero Järnefeltin tuon nimisen maalauksen ympärille.
Päivitys 30.5.2015: Lisäsin kuvia
Olen täällä jo aikaisemmin artikkelissa ”Tuttuja maisemia maalauksissa” selostanut, että kyseisen maalauksen Järnefelt maalasi ”Kuningasniemessä” ja toisen kuuluisan teoksen ”Lehmisavu” Kauniskankaan tilalla.
Kauniskankaalla oli ainakin kirjan kuvaamana kesänä 1891 varsinainen kulttuuriväen keskittymä. Sukulaisuuden ja tuttavuuden kautta siellä olivat tuolloin yhtä aikaa alla olevat henkilöt kesää viettämässä. Nimestä on linkki nettilähteeseen.
- Alexander ja Elisabeth Järnefelt
- Eero, Saima ja (vastasyntynyt) Heikki Järnefelt
- Anni Swan
- Kasper Järnefelt
- Juhani Aho
- Venny Soldan
- Jean Sibelius ja kihlattunsa Aino Järnefelt
- Kasimir Leino
- Pekka Halonen
Kirjailija Kokon luvalla olen tehnyt alla olevat kartat, joissa on suorat lainaukset kirjan tekstistä. Kartoissa näkyvät kyseisten tapahtumien sijainnit ja toki muitakin kirjassa mainittuja paikkoja.
Joidenkin karttojen alle olen laittanut linkin Karttapaikan ilmakuvaan.
- Karttojen lähde: Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen tiedostopalvelu
Kirjassa käydään Lempi- laivalla myös Kuopiossa, mutta sitä osuutta en tässä käsittele, vaikka toki siitäkin voisi kartat tehdä.
Ensimmäisestä kartasta näet, missä päin Koillis-Savoa Kauniskangas (Nyk. Savon ammatti- ja aikuisopiston luonnonvara-alan koulutusyksikkö ja Kauniskankaan yksityistila) ja Kuningasniemi (nykyisin Kuninkaisenniemi) on.