Olen kulkenut tämän kuopiolaisen “Kukon” ohi lukemattomia kertoja kiinnittämättä siihen suuremmin huomiota ja tarkemmin tutkimatta.
Illalla 28.4.2021 katsoinkin sitten paremmin, mikä kulkupeli siinä Kuopion rautatieaseman parkkipaikan takana, erittäin näkyvällä paikalla on vuosikymmeniä seissyt ja mistä se on siihen ilmestynyt.

Wikipedian mukaan tämä prototyyppikappale 752 peruskorjattiin Kuopion konepajalla ja sijoitettiin Kuopion asemalle Savon radan muistomerkiksi ja kuten sen kyljessä olevassa laatassa lukee, lahjaksi se on saatu Kuopion vuosipäivää juhlistamaan.

Sen kyljessä olevan toisen laatan mukaan se on tehnyt “Hanomag” Saksassa vuonna 1924.

Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021; Kukko- veturin valmistustiedot

Kukko piti siirtää parkkipaikan alueelle tulevan kerrostalon tieltä uuteen paikkaan asemakadun varteen edelleen, asemarakennuksen oikealle puolelle. Tätä operaatiota seurasin ja enimmäkseen asemalaiturilta kuvasin.

Kuvasarja siirrosta

Kukon kunto

Tarkemmin katsottaessa ja tähän laittamistani kuvistakin näkee, että veturi on varsin huonossa kunnossa. Tietääkseni sen paikaltaan noston tekniikkaa piti tarkkaan suunnitella siksikin, että kestävätkö ruostuneet osat.

En tiedä kenelle Kukosta huolehtiminen on kuluneina vuosina kuulunut ja aiotaanko sen ehostamiseksi tehdä jotain, jotta se uudessa paikassaan olisi edustavamman näköinen.

Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021; Kukko- veturin rakennetta
Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021; Kukko- veturin rakennetta
Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021; Kukko- veturin rakennetta

Aseman seutu

Tässä vielä siirron aikana ottamiani kuvia Kuopion aseman seudusta. Sen ilme on uusien korkeiden talojen myötä muuttunut todella paljon ja vielä yksi vastaavanlainen siis rakenettaan radan toiselle puolelle. Rautatieasemalta uuteen linja-autojen matkaterminaaliin menee nyt suora tunneli.

Itse rautatieasemalle ei samassa yhteydessä tehty mitään.

Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021
Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021
Kuopio; Rautatieasema 28.4.2021
Share