Suomen kesässä voit kuunnella lintuja, joiden laulu on erittäin monipuolista ja parhaimmillaan erilaisine matkintoineen suorastaan taiturimaista.
Tässä esittelen näitä laulajia myös omilla kuvillani ja videoillani, jos olen semmoisia onnistunut ottamaan ja tekemään.
Olen laittanut myös linkit nettimateriaaleihin, joissa voit tutustua lajiin tarkemmin.
On varmaan makuasia, minkä linnun laulu on “paras”.

lintukuvat_kultarinta_kesäpaikka_160522_02
Kultarinta kesäpaikalla 22.5.2016

Kultarinta

Aloitan kultarinnasta siksi, että monen tunnin yrittämisen jälkeen sain tänä aamuna lähipuissa innokkaasti laulavasta yksilöstä otettua parempia kuvia ja jopa videon. Videolla on jonkin verran tärinää, koska en ehtinyt kiinnittämään kameraa jalustaan kunnolla. Tämän laulajan löytäminen kuvattavaksi lehvästön seasta on todella haasteellista ja tämä tilanne piti käyttää äkkiä hyväksi!
Tuolla se parhaillaankin pihapuussa laulelee: Päivitän sekä kuvia että videon, jos onnistun saamaan niistä parempia.

Kultarinnan matkintojakin sisältävän laulun tunnistaa ja erottaa viita- ja luhtakerttusen laulusta siitä, että se on “kireämpi” ja sisältää tyypillisiä kitiseviä osia.

Videolla kuuluu kovimpana punakylkirastaan laulua ja myös laulurastas, kirjosieppo ja peippo ovat äänessä.

Viitakerttunen ja luhtakerttunen

Ulkonäöltä näiden lajien erottaminen on vaikeaa. Niiden laulukin on samantyylistä, vaikka erot harjaantuu kyllä kuulemaan. Viitakerttusen laulu on tempoltaan hitaampaa ja tyypillisesti siinä toistuu kauniita, huilumaisia vihellyksiä.

Luhtakerttunen on erittäin taitava matkija, kuten oheiselta videolta kuuluu. Sen laulu on nopeaa, suorastaan ryöpsähtelevän runsasta. Videolla luhtakerttunen matkii aika selvästi ainakin talitiaista, vihervarpusta, haarapääskyä, varpusta, peippoa ja punakylkirastasta

Yksilöiden laulussa on molemmilla lajeilla eroja ja siksi linkeissä on esimerkin vuoksi kaksi ääninäytettä.


lintukuvat_viitakerttunen_kuopio_kurkimäki_2007_02
Viitakerttunen; Kuopion Kurkimäki kesällä 2007

Satakieli

Satakieli yhdistetään kirjallisuudessa ja taiteessa kesään ja monelle sen kuuleminen tuottaa kesämielen.
Siitä, onko sen laulu varsinaisesti kaunista, voidaan olla montaa mieltä. Itse asiassa satakielen laulu ei ole erityisen monipuolista ja usein toistuvat, kovat “louskutukset” saattavat jopa häiritä kesäillan ja -yön tunnelmaa.
Edesmennyt lintuharrastaja ja äänitutkija Erkki Björk mittasi lintujen äänten voimakkuuksia ja kuuluvuusmatkoja. Tulosten mukaan satakieli on varsinaisista laululinnuista kaikkein kovaäänisin.

Laulurastas ja mustarastas

Jos saa kuultavakseen taitavasti laulavan laulurastaan ja keskittyy sitä kuuntelemaan, hämmästyy sen laulun monipuolisuudesta. Eihän se tietenkään vedä vertoja edellä esittellyille lajeille, mutta laulun kirkkaus ja kantavuus korvaavat taituruuden puutteen. Laulurastas toistaa samaa osaa laulusta ja kuten videoltakin kuuluu, saattaa jankuttaa samaa “teemaa” usein. Ennen vanhaan laulurastaan kuultiin “sanovan” metsässä työtään tekevälle mm näin: Paa piipuun…paa piippuun / Tupakki pois…tupakki pois. 

Mustarastas ei toista kauniin alakuloisessa laulussaan samoja kohtia kuten laulurastas.

On jonkin verran näyttöä siitä, että nämä molemmat rastaat oppivat matkimaan ympäristön ääniä. Suomen Luonnon fb-sivujen seuraaja kertoo hevosta matkivasta, Vermoon mieltyneestä mustarastaasta.
Mail Online- sivun mukaan mustarastas matkii ambulanssia.

Mustapääkerttu

Mustapääkertun otin tähän mukaan siksi, että se on jokakesäinen ja mieluisa vieras kesäpaikalla. Sen pontevan pirteä laulu kaikuu läheisistä pensaista edelleen joka päivä. Ei sen luritus mitään “mestaritasoa” ole, mutta ihan mukavaa kuultavaa.
Olen yrittänyt sitä kuvata monena kesänä, mutta en ole vielä kunnollisia otoksia siitä saanut: on sen verran piilotteleva ja vilkas liikkeissään.

Share
error: Content is protected !!