ejakob / Pixabay; CCO

Uutta ja ajankohtaista: Twitteristä artikkelin lopussa

ilyessuti / Pixabay

Yleistä materiaalia kulttuurista netissä

Alkuperäiskulttuureista: suhtautuminen, hyödyntäminen ja omiminen

Alueen alkuperäiskansojen tapoja, pukeutumista, esineitä ja muita siihen kuuluvia ominaispiirteitä on jo pitkään  käytetty ns. populaarikulttuurissa kuten sarjakuvissa, elokuvissa ja kirjallisuudessa sekä television ohjelmissa.
Matkailussa tätä “eksotiikkaa” on myös hyödynnetty: Tutustuminen alkuperäiskansan elämään on matkojen vakio-ohjelmaa ja kaikenlaista matkamuistoa on tarjolla.
Käsite alkuperäiskultuuri  on viime aikoina ollut esillä Suomessa mm. siksi, että saamelaiset ovat suhtautuneet kriittisesti saamelaisasujen jäljitelmien käyttöön.
Muitakin alkuperäiskulttuurien asujen ja tapojen yms. vääränlaisesta ja käyttämisestä on viime aikoina keskusteltu.
Asiaa voidaan tarkastella usemmalta kuin yhdeltä kantilta:
On tietysti valitettavaa, että ns. yhtenäiskulttuuri ja kaupallisuus jopa härskillä tavalla hyödyntävät alkuperäiskulttuureja ja niiden aidot piirteet ainakin liudentuvat, jotenkin vääristyvät tai jopa kokonaan katoavat. Jos matkan anti on tältä osin vain eräänlaista “töllistelyä”, “elämyksiä” ja “krääsän” ostamista onhan siinä jotain pielessä.
Mutta toisaalta: saavathan alkuperäisasukkaat tätä kautta elinkeinon ja tuloja itselleen.
Kun Yle hyllytti lastenohjelmasta intaania esittävän hahmon se herätti kovaa keskustelua siitä, ollaanko tultu jo liian herkäksi tässä asiassa.

Nettilähteissä on asian luonteesta johtuen mielipiteitäkin aiheesta:


Ikävä tapaus 26.11.2018

Viime päivinä on uutisoitu ikävästä tapauksesta Pohjois-Sentinelin saarelta. Siellä elää täysin muusta maailmasta eristyksissä heimo. Saarelle meneminen on kielletty mm. sen takia, että saarelaisilla ei todennäköisesti ole minkäänlaista vastustuskykyä muille harmittomiin tauteihin. Maihinnousukiellolla halutaan myös suojata tätä ainutlaatuista kulttuuria.
Nyt kuitenkin John Allen Chau niminen henkilö kristillistä lähetystyötä siellä tehdäkseen meni luvatta saarelle ja tuli surmatuksi. Tapausta ei päästä tarkemmin tutkimaan koska edes poliiseilla ei ole saarelle menemistä.


Twitteristä:
Share
error: Content is protected !!