By NOAA (here) [Public domain], via Wikimedia Commons

Planetaariset tuulet ja merivirrat kääntyvät pohjoisella pallonpuoliskolla kulkusuuntaansa nähden oikealle ja eteläisellä pallonpuoliskolla vasemmalle. Tämän aiheuttaa maapallon pyörimisestä johtuva näennäisvoima, jota kutsutaan coriolis- ilmiöksi.

Ilmiön luonne on suhteellisen vaikea hahmottaa täsmällisesti, jos sitä tarkastellaan puhtaasti fysikaalisena tapahtumana. kts: Wiki­pe­dia

Tässä videossa se on selostettu aika ymmärrettävästi:

Jeff Regester; Julkaistu 6.10.2011
The Coriolis Effect (sometimes called the Coriolis Force) is an fictitious force that arises in a rotating reference frame. It is really a manifestation of inertia, as this video explains.

Ilmiön seurausta on osittain se, että matalapaineen ympärillä tuulet kiertyvät sen ympärille pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään ja eteläisellä myötäpäivään. Samoin päin pyörivät myös pyörremyrskyt.

Tällä videolla on mukava demonstraatio karusellissä:

National Geographic; Julkaistu 14.4.2014
Tim finds out what happens when you throw a ball while spinning around on a merry-go-round.

Vielä yksi video

Väitetään, että maapallon pyörimisliike (ei siis varsinaisesti coriolis) saa aikaan myös pari muuta, pienimuotoisempaa ilmiöitä:

  • Kun vaikkapa tiskialtaasta irottaa pohjatulpan, viemäriin menevä vesi alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla aina pyöriä vastapäivään ja eteläisellä myötäpäivään. Tätä voi tietysti itse kukin testata ja päätellä, onko tulos tieteellisesti pätevä.
  • Näyttää siltä, että vanhat puut keloutuessaan alkavat vaikkapa Lapissa kiertyä yleensä vastapäivään – Tätä voit katsella patikkaretkilläsi. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että tämä johtuu maapallon pyörimisestä, vaikka selitys muuten tuntuukin ihan pätevältä.

Muita lähteitä:

Share
error: Content is protected !!