Kesäpaikan aitan päädyssä on taas vakiopaikalla ollut harmaasiepon pesä. Linnut tottuivat varsin pian meihin ja niinpä pesiminen hautomisineen sujui hyvin. Pesään ilmaantui neljä poikasta, jotka kasvoivat kovaa vauhtia.

Tänään sitten alkoi näyttää siltä, että pesä on käynyt liian ahtaaksi ja muutenkin poikasten liikehdintä oli semmoista, että oli aika siirtyä pesästä pois.

Näin tosiaan kävi ja saimme muutaman tunnin seurata, miten pesä tyhjeni. Tässä on siitä kuvasarja. Pahoittelen, ettei kuvien laatu ja tarkkuus on aika huono. Kiva oli tätä tapahtumaa näin dokumentoida.

lintukuvat_harmaasieppo_pesa_02_150702
Pesässä tosiaan oli jo ahdasta. Kaikki poikaset eivät edes mahdu kuvaan. Aika ajoin poikaset ojentelivat siipiään ja sukivat kovasti höyheniään. (kuva otettu klo 8:47)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_04_150702
Pesän siisteys on tärkeä juttu ja niinpä ruiskaus pitää tehdä pesästä ulos. Kun poikaset ovat vielä pieniä ja vielä myöhemminkin, emo ottaa kalvon peittämän ulostepallukan ja vie sen pesästä pois (9:03)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_05_150702
Nälkä oli kova ja ruokkimispuuhaa riitti tiuhaan molemmille vanhemmille (9:51)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_06_150702
Ensimmäinen poikanen lentää pesästä pois ja muut katsovat, että sinne se meni – läheiseen pusikkoon. Nyt siis vanhemmille tuli logistisia haasteita ruaan kuskaamisen suhteen! (11:11)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_08_150702
Ensimmäisen poikasen lähdön jälkeen, vanhemmat eivät enää havaintojeni mukaan ruokkineet pesään jäänyttä kolmea poikasta samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Sen sijaan molemmat emot alkoivat erittäin aktiivisesti kutsuäänellä pesän lähellä (11:48)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_09_150702
Toinen poikanen oli lentänyt pesästä aitan katolle jo ennen tätä kuvaa. Kahdesta jäljelle jääneestä toinen yritti tehdä lähtöä useampaan kertaan, mutta räpiköi vain pesässä kiinni ja palasi sitten pesään (12:00)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_10_150702
Kuvassa ei ole minipöllön haamu vaan pesästä lähtenyt toiseksi viimeinen poikanen. Se viimeinen äänteli perään ja oli muutenkin aika levottoman oloinen (12:15)
lintukuvat_harmaasieppo_pesa_11_150702
Jonkin aikaa pyörittyään ja äänneltyään tämä viimeinen pesään vielä jäänyt pyrähti pois ja pesä oli sitten tyhjä klo 12:17

Nyt sitten lähipäivinä kuuluu eri puolilta harmaasieppojen tyypillistä kutsuääntä, kun ne pitävät poikasistaan huolta.

Share