Mustikkamaille mennessä huomioitamme herätti metsätien varrella, pusikon takaa pilkottavat punaiset kivet. Lähempi tarkastelu paljasti, että kiviä on kokonainen röykkiö.
Olen tuon kivikasan nähnyt ennenkin, mutta punainen väri ei ole siitä niin selvästi loistanut kuin nyt: Ihan kuin  joku olisi käynyt kaatamassa maalia kivien päälle tai jostakin oli kuskattu paikalle uusia, punaisiksi maalattuja kiviä.

Mitä nämä kivet oikein ovat?

Kartalle ei ole tähän kohtaan merkitty kivikkoa tai louhikkoa. Ei tämä kasa myöskään vaikuta miltään muinaiselta, jääkausiaikaiselta rantavallilta tai jäätikköjoen koskisuistolta, vaikka kivien pyöristyneet muodot tähän suuntaan viittaisivatkin.
Kivet on siis tuotu tähän jostain: En tiedä mistä ja milloin. On siitä vuosia kulunut, koska kivien lomassa kasvaa jo pieniä puita ja pensaikkoa.
Mutta miksi ne ovat niin punaisia? Jonkinlainen selitys minulla oli jo mielessä, mutta piti asia vielä varmistaa.

Tuntuu jopa kummalliselta, että värin aiheuttaja on levä ja vieläpä viherlevä. Leväthän mielletään yleensä vesieliöiksi. Ne muuten eivät ole kasveja, vaikka tuossa ensimmäisessä lähdeartikkelissa niin sanotaan.
Kiven punaisen värin aiheuttaa yleensä levä Trentepohlia iolithus. Se kasvaa kivien pinnassa tiukasti, nukkamaisesti ja näyttää ihan siltä kuin kiven pinnassa olisi maalia. Sadekaan ei sitä pysty huuhtomaan pois.

Levät pääsevät kasvamaan kiviin, joiden pinta on ollut pitempään paljaana, kuten näissä paikalle tuoduissa kivissä on ollut. Luonnossa, kuten metsässä iän kaiken paikallaan olleiden kivien pintaan tulee jäkälää ja sammalta. Kalliojyrkänteissä ja louhikoissa näkee usein levien värjäämiä vihreitä tai jopa keltaisia kiviä. Punaisia kiviä olen nähnyt esim. metsäteiden ja kanavien varsilla, joissa kiviä on kaivettu esiin ja pyöritelty.

Olen nähnyt samanmoisia punaisia kiviä siis ennenkin, mutta tämä röykkiö ja leväkasvuston runsaus sen päällä on minusta kyllä jotain ainutlaatuista.
Olisiko niin, että kyseisten kivien geologinen laatu ja tämän kesän kosteanviileät olosuhteet ovat saaneet tämän aikaan?

Lähteitä:

punaiset_levakivet_170731_04
punaiset_levakivet_170731_01
Share
error: Content is protected !!