Olen tätä artikkelia varten koonnut talvikuvia Kuopiosta vuosilta 2004-2021.
Kuvien perusteella on Kuopiossa ollut ihan kunnon lumisia pakkastalvia. Viime talvena, harjoitustallenteiden mukaan hiihtokauteni alkoi tosin vasta tammikuun puolella, mutta metsäladut olivat hiihtokunnossa vielä maaliskuun loppupuolelle saakka. Tänä talvena hiihtämään pääsi luonnon lumelle jo joulukuun puolella ja toivottavasti talvi jatkuu samanlaisena niin, että hyvin hoidetuilla laduilla saa suihkia mahdollisimman pitkään.
Tämä kuvasarja ei tietenkään kerro Kuopion talvista keskimäärin mitään. Ulos kameran kanssa on houkutellut “kuvauksellinen keli” huurteisine puineen ja kimaltelevine hankineen.
Poikkeuksellisen vähälumiset tai lämpimät jaksot ovat myös näihin kuviin päätyneet. Tämmöinen talvi oli vuonna 2020. Myös helmikuun alussa vuonna 2017 oli vielä erittäin vähän lunta.
Kuopiossa eräs talven mittari on sataman edustalla oleva luistelurata. Joinain talvina sen tekeminen ja ylläpito on sää- ja jäätilanteen takia on ollut vaikeaa. Juuri tuona vuonna 2020 se jouduttiin sulkemaan lyhyen käytön jälkeen. Samoin kävi helmikuun alussa 2016, kun lämpökausi nosti jäälle vettä.
Kuvia Kuopiosta tammi-helmikuulta vuosilta 2004-2021
Kuvesityksen saat koko näytölle sen oikeasta yläkulmasta. Kuvan tiedot näkyvät, kun siirrät kohdistimen kuvan päälle.
Ilmastonmuutos Kuopiossa
Ilmastonmuutoksesta ja etenkin sen mittarista eli lämpötilan muutoksesta on julkaistu runsaasti tietoa ja sitä havainnollistavia graafeja. Minulla on tästä aiheesta täällä useita artikkeleja. Niissä olevaa sisältöä täydennän tarpeen mukaan.
Tuli eteen kysymys, onko Kuopiosta olemassa tällaista dataa.
Otin yhteyttä kuopiolaiseen ilmastotutkijaan Antti Lipposeen. Hän on tehnyt ja julkaissut runsaasti erilaisia havainnollistuksia ilmastonmuutoksesta.
Niitä olen koonnut artikkeliini “Ilmastonmuutos: Visualisointeja”.
Hän paneutui asiaan ja teki nämä graafit, jotka voin hänen luvallaan tässä julkaista.
Kuvaajien selostus ja johtopäätökset ovat myös häneltä – Kiitos!.
Koska vuosien välinen luonnollinen vaihtelu täällä pohjoisessa on suurta pitää arviot tehdä pidemmän ajan muutosten avulla. Maailman ilmatieteen järjestö WMO suosittaa käyttämään vähintään 30 vuoden tarkastelujaksoa tällaisten muutosten arvioimiseksi. Ylemmän kuvan punainen viiva kuvaa lämpötilaa ilman vuosien välistä luonnollista vaihtelua ja kuvaa paremmin pidemmän ajan kehitystä. Punainen viiva on laskettu mm. käyttäen WMO:n suositusta vähintään 30 vuoden tarkastelujaksosta.
Alemmassa kuvaajassa yksikkönä on lämpötilan muutos vuosikymmennessä. Kun ollaan negatiivisilla arvoilla voidaan sanoa lämpötilojen keskimäärin kylmenevän ja positiivisilla arvoilla lämpenevän.
Näiden kuvien ja tämän Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) tuottaman ERA5-aineiston pohjalta voidaan siis sanoa ainakin, että Kuopiossa tällä hetkellä:
- Pitkän ajan keskilämpötila on korkeimmillaan tarkastelujaksolla 1950-2021
- Vuoden keskilämpötila kasvaa tällä hetkellä hieman alle 0.7 astetta vuosikymmenessä
- Lämpenemisnopeus on korkeimmillaan tarkastelujaksolla 1950-2021
- Lämpenemisnopeus on todennäköisesti jopa kiihtymässä