Kuvat: Aarne Hagman

kasvit_koivu_ Savonlinna; Kallioranta 4.5.2016 -2
Koivu hiirenkorvalla Savonlinnan seudulla 4.5.2016

Viime päivinä olemme saaneet nauttia hienosta kevätsäästä.  Luonto on pukeutunut vihreään kovalla vauhdilla ja lintujen aamukuoroon liittyy yhä uusia lajeja. Mutta oletko konkreettisesti nähnyt ja kuullut kasvun ihmeen näinä päivinä ikäänkuin livenä?

Varmasti olet seurannut, miten koivuun ilmaantuvat “hiirenkorvat”. Sekin tapahtui oikeastaan yhdessä päivässä ja nyt lehdet kasvavat suorastaan silmin nähden. Vilja- ja heinäpellot lehahtivat täyteen vihreyteen parissa päivässä. Kohta odotellaan tuomen kukkimista, mikä monelle on eräs tärkeä vaihe kohti kesää.

Kesäpaikka 8.5.2016 -2
Tuomen oksa pellon laidalla 8.5.2016 aamulla

Kävelin eilen päivällä mökkitiellä, jonka reunalle alkoi ilmaantua yhä enemmän vihreyttä. Aika ajoin pysähdyin ja kuulostelin: Viime kesäisen kuivan heinän ja lehtien seasta kuului pienen pientä rapinaa. Onhan niitä myyriä, sisiliskoja ja maassa liikkuvia hyönteisiäkin liikkeellä, mutta ei nyt sentään joka paikassa. Päättelin niin, että kuulen kun kasvien vauhdilla kasvavat taimet työntyvät heinien ja kuivien lehtien lomasta, joskus jopa niiden läpi näkyviin.
Kannattaa herkistää korvansa näillekin luonnon hiljaisille äänille.

Kesäpaikka; taimia 6.5.2016 -2
Taimia työntyy karikkeen läpi 6.5.2016

Illalla 6.5.2016 viritin kameran kielopaikalle ja uudelleen samalle paikalle seurvaana aamuna. Se otti kuvia puolen tunnin välein. Tässä valikoitu kooste kuvista: ylärivissä iltakuvat klo 17-20.30 ja alarivissä aamu klo 5.30-12.30. Kuvista näkyy , miten kielot kääntyvät kohti aurinkoa ja kuinka aluksi tiukalla, puikkomaisella kierteellä olevat lehdet vähitellen kiertyvät auki. Niiden koon kasvuakin erottuu tässä ajassa jonkin verran. Ensimmäiset kukinnon alut ilmaantuvat lehden tyvelle.

kielokamera_02b
“Kielokameran” kuvaa 6.5. -7.5.2016
Kesäpaikka 8.5.2016 -1b
Kieloja 8.5.2016 aamulla

Joku kevät sitten oli tähän aikaan samanmoinen lämpökausi kuin nyt. Eräänä päivänä ihmettelin, mikä ihmeen jatkuva rapina kuuluu pihan laidalta. Ikäänkuin aurinkoisena päivänä olisi ollut kevyt vesisade.
Tarkemmin äänen lähdettä tutkaillessani huomasin haapojen alla oleville kuiville lehdille ja heinikkoon tippuvan jotain ja ylhäältä kuului jatkuvasti pieniä napsahduksia. Lämmössä haavan lehtisilmut aukesivat samaan aikaan ja niiden suojalehdet tipahtelivat maahan.
Jos sinulla on lähistöllä joku isohko haapa, asemoipa näinä aikoina itsesi sen alle ja seuraa tätä mielenkiintoista tapahtumaa.

kasvit_haapoja_kesäpaikka_160506
Haapoja kesäpaikan pihalla 6.5.2016

 

Share