Matkaa Google Earthissa


Matka Google Mapsissa

Olli Jalosen kirja “14 solmua Greenwichiin” ilmestyi vuonna 2008 ja oli myös Finlandia-ehdokkaana.

Kirjan lukeminen tuolloin jäi, vaikka matkakertomus 0-meridiaania  (kts Wikipedia) pitkin herätti kovasti myös maantieteellistä kiinnostustani.

Nyt luin tuon hienon kirjan ja samalla tein tuon matkan matkan ihan “konkreettisesti”: Rakensin nimittäin sen Google Earthin paikanmerkeillä. Tämä onnistui erittäin hyvin, koska Jalosen kirjassa ovat matkakertomuksen lokeissa tarkat koorditaatit eri paikoista ja jos niitä ei ollut, käytin hyväkseni kertomuksessa mainittuja paikannimiä.


En halua riistää kirjaa lukemattomilta elämyksiä selostamalla tässä tarkemmin kirjan ideaa juonta. Tuon Google Earthin kiertomatkan ymmärtämiseksi muutama asia on syytä kuitenkin mainita. 

Kyseessä on siis kilpailu, joka järjestettiin tähtitietelijä Edmund Halleyn (Wikipedia) 350- juhlavuoden kunniaksi. Kilpailijoiden piti kiertää maapallo 0-meridiaania pitkin niin, että siltä sai poiketa maalla korkeintaan 1 mailin (3,218 km) ja merellä 10 merimailia (37,040 km). Kilpailun järjestäjät pystyivät seuraamaan ja  kontrolloimaan joukkueiden kulkua satelliittipaikannus- tekniikalla. Joukkueiden piti myös kuitata määrätyillä paikoilla käynnit. Kirjasta selviää tarkemmin, kuinka nämä kontrollit käytännössä toteutettiin. Määrätyillä reittiväleillä kilpailun johto vapautti tuosta 0-meridiaanin tarkasta seuraamisesta. Maalla kilpailijoiden piti kulkea jalan – ilman minkäänlaista moottori-/kulkuvälineapua, merellä purjeveneellä ja sisävesillä veneellä. Määrätyt reittivälit kuljettiin kilpailun johdon järjestämänä laivalla, ilmalaivalla, autolla tai helikopterilla.

Google Earthillä matkan tekeminen onnistui hyvin ja tarkasti kirjan tietojen perusteella lukuun ottamatta Venäjän Tšukotkan niemimaata, missä poikkeuksellisesti matkattiin autolla ja semmoista reittiä, mitä en kirjasta saanut kunnolla selville.
Olin yhteydessä kirjalija Olli Jaloseen ja hän suhtautui tähän “matkaani” positiivisesti. Hän myös ystävällisesti selvensi, mistä johtuvat hänenkin huomaamat kirjan paikkojen ja Google Earthin paikanmerkkien ilmeiset erot: Kirjassa olevat paikat on määritetty Ordance Surveyn karttojen mukaan. Niiden koordinaattijärjestelmä poikkeaa satelliittitekniikkaa käyttävästä Google Earthin koordinaatistosta. (Koordinaatijärjestelmistä: Maanmittauslaitos). Hän kertoi käyttäneensä kirjan tekemiseen myös Geocaching sivustoja. Tämä “geokätköily” kuuluu harrastuksiini.


Olen laittanut Google Earthin paikanmerkkeihin linkkejä kyseisestä paikkaa tai kirjassa kerrottuja asioita käsitteleville nettisivuille. Mukana on myös muutama YouTuben video. Paikanmerkeissä en selosta kirjan varsinaisia tapahtumia.
Kiertomatkan olen tehnyt Google Earthin 6.0.1.2032 (beta)– suomenkielisellä versiolla, joten voi olla, ettei se toimi muilla ohjelman versioilla. Tästä ja tiedoston muustakin toimimisesta otan mielelläni vastaan palautetta.
Jos teet kiertomatkan yhteen mittaan ko. Google Earthin toiminnolla, se kestää n. 25 minuuttia. Tällöin kussakin paikanmerkissä pysähdytään noin kymmeneksi sekunniksi. Tästä johtuu, että jos näkymä on pienimittakaavainen ja kuvassa näkyy monta paikanmerkkiä yhtä aikaa (etenkin merillä), matka ei tunnu etenevän. Se kyllä etenee, kun odotat. Samoin käy, jos näkymä on tarkka ja paikanmerkit vierekkäin.
Voit toki tehdä matkan myös paikanmerkistä toiseen niitä kaksoisklikkailemalla.

ake_gearthopastus_kiertomatka_01
 
 
Share
error: Content is protected !!