Photo by qimono (Pixabay); CCO
Tähän artikkeliin on koottu nettimateriaalia bakteereista ja tietoa myös antibioottiresistenssistä

Uutta ja ajankohtaista


Suomen Kuvalehdessä 15.11.2019 on artikkeli Italian oliivipuita tappavasta Xylella fastidiosa- bakteerista – Artikkelin referointia tässä:

  • Se on tuhonnut Apulian maakunnasta noin 21 miljoonaa puuta eli kolmasosan kaikista alueen oliivipuista.
  • Bakteeritauti leviää pohjoisen suuntaan pari kilometria vuodessa.
  • Puut kuolevat, kun bakteeri muodostaa lisääntyessään limamaisen kalvon kasvin vedenkuljetuksesta huolehtiviin putkiloihin. Näin kasvi ei myöskään saa veden mukana tarvitsemiaan ravinteita oksiin ja lehtiin. (Artikkelissa oleva ilmaus “Ne kuolevat käytännössä janoon ja nälkään” ja sen jatkoselitys on tulkinnanvarainen kasvianatomian ja fysiologian näkökulmasta)
  • Xylella fastidiosa on hyvin muuntautumiskykyinen. Xylella- suvulla on neljä alalajia. Niinpä nämä bakteerit pystyvät iskemään myös muihin hyöty- ja koristekasveihin kuten mm. murattiin, luumuun ja kirsikkaan. Myös puut kuten paju ja tammi kärsivät siitä. Ovatpa vaarassa jopa ahomansikka ja mustikka,
  • Riskialttiimpia alueita ovat Välimeren ja Atlantin rannikkoseudut mm. Espanjassa, Ranskassa, Kreikassa ja Portugalissa.
  • Bakteeri tuli Italiaan ilmeisesti costaricalaisen koristekasvipensaan mukana. Se leviää kasvinesteitä imevien hyönteisten mukana.
  • Tehokas taudin leviämisen torjunta edellyttää saastuneiden kasvien kaatamista ja polttamista sekä laajoja suojavyökykkeitä. On luonnollisesti selvää, että tämä tietää elinkeinon menettämistä oliivin viljelijöille.
  • Vaikka tilalle saataisiin bakteereille vastustuskyisiä uusia puita, kestää jopa 50 vuotta ennen kuin viljely on yhtä kannattavaa kuin ennen bakteerituhoa. Vaarana on sekin, että bakteeri muuntuu ja pystyy tuhoamaan myös näitä puita.
  • Torjuntaa on Italiassa hidastanut ja suorastaan estänytkin sen muuttuminen poliittiseksi kysymykseksi. Myös kaikenlaisten “salaliittoteorioiden” keksiminen ja levittäminen on hidastanut tehokkaan torjunnan käynnistämistä.
  • Lähteitä:

Low-temperature electron micrograph of a cluster of E. coli bacteria, magnified 10,000 times. Photo by Eric Erbe, digital colorization by Christopher Pooley. This image was released by the Agricultural Research Service, the research agency of the United States Department of Agriculture, with the ID K11077-1 (Public Domain)

Antibioottiresistenssi

Lähteitä:


OpenStax- materiaaliTwitteristä:
Share
error: Content is protected !!